Tájékoztatta a kormány Paks ügyében az Európai Bizottságot

2014. február 25. 21:14

Cáfolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Energiaklub értesüléseit, miszerint a magyar kormány nem tájékoztatta hivatalosan az Európai Bizottságot a paksi atomerőmű kibővítéséről.

2014. február 25. 21:14

A magyar kormány eleget tett tájékoztatási kötelezettségének az Európai Bizottság felé a paksi államközi egyezménnyel kapcsolatban, a bizottság pedig nem élt sem politikai, sem jogi kifogással – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). A tárca az Energiaklub közleményére reagált, amelyben a szervezet azt írta, hogy a kormány – közlésével ellentétben – nem értesítette hivatalosan az Európai Bizottságot az új paksi erőmű-blokkok terveiről. Erről bővebben mi is írtunk.

Az NFM ugyanakkor keddi közleményében kiemeli: az Euratom szerződés 103. cikke szerinti kötelezettségének eleget téve a kormány megküldte a bizottságnak az egyezmény tervezetét, amellyel kapcsolatban Brüsszel nem élt politikai vagy jogi jellegű kifogással. A tárca idézi a magyar és az orosz kormány közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló egyezmény kihirdetéséről szóló törvényt, amelynek általános indokolása szerint „az Egyezmény tervezete az Európai Bizottság részére megküldésre került, az Egyezmény megkötése ellen a Bizottság nem emelt kifogást. Az előzetes véleményezési kötelezettség az Európai Atomenergia-közösséget létrehozó szerződés 103. cikke alapján áll fenn”.

A minisztérium tájékoztatása szerint a 30 napos rendelkezésre álló határidő lejárta után, 2014. január 14-én a bizottság arról tájékoztatta a kormányt, hogy nem emel kifogást az Euratom Szerződés értelmében a megkötendő szerződés ellen, így 2014. január 14-én aláírhatták a megállapodást. A magyar kormány elkötelezett abban, hogy a jövőben is folyamatosan együttműködjön az Európai Unióval, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy biztosítsa az egyezmény végrehajtásának megfelelőségét.

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. február 26. 11:27
Tegnap már leírtam: a kormány az EU bizottságot tájékoztatta, nem annak egy alárendelt szervezetét, az Euratomot és főképp nem az Euratom egy névtelen kistisztviselőjét. Küzdenek a ballibek, mint jégen a disznó - és kb ugyanakkora eredménnyel. Helyi hülyéink tegnap az álhírnek lelkesen csápoltak, majd nagy lett a kuss.
1istvan
2014. február 26. 10:36
az energiaklub egy gittegylet. rágják a semmit jó drágán.
incze
2014. február 26. 04:01
a kormány hazudozik, és mellébeszél, NEM tett eleget tájékoztatási kötelezettségeinek, csak részben, de azt a részt nem is kérdőjelezte meg senki (és nem is túl érdekes). az energiaklub azt kérdezte meb az európai bizottságtól, hogy az euratom 41. és 42. cikkelye alapján kötelező tájékoztatás megtörtént-e, és a válasz világos nem volt. el lehet olvasni faximilében: http://vs.hu/megsem-tudott-brusszel-paksrol-0225/ azzal, hogy az 103. cikkely szerinti tájékoztatást megadták, NEM cáfolják azt az állítást (csak a mandineren), hogy a 41. és 42. cikkely szerinti tájékoztatásban még semmit sem tettek (amit az energiaklub állít). 103. cikkely (eszerinti tájékoztatás a kormány szerint megtörtént, lehet, nem kérdezte és nem vitatta senki): --- The Community may, within the limits of its powers and jurisdiction, enter into obligations by concluding agreements or contracts with a third State, an international organization or a national of a third State. Such agreements or contracts shall be negotiated by the Commission in accordance with the directives of the Council: they shall be concluded by the Commission with the approval of the Council, which shall act by a qualified majority. Agreements or contracts whose implementation does not require action by the Council and can be effected within the limits of the relevant budget shall, however, be negotiated and concluded solely by the Commission; the Commission shall keep the Council informed. --- amiről az energiaklub beszél, az alábbi két cikkely: 41. cikkely (nem történt tájékoztatás): --- Persons and undertakings engaged in the industrial activities listed in Annex II to this Treaty shall communicate to the Commission investment projects relating to new installations and also to replacements or conversions which fulfil the criteria as to type and size laid down by the Council on a proposal from the Commission. The list of industrial activities referred to above may be altered by the Council, acting by a qualified majority on a proposal from the Commission, which shall first obtain the opinion of the Economic and Social Committee. --- 42. cikkely (nem történt tájékoztatás): --- The projects referred to in Article 41 shall be communicated to the Commission and, for information purposes, to the Member State concerned not later than three months before the first contracts are concluded with the suppliers or, if the work is to be carried out by the undertaking with its own resources, three months before the work begins. The Council may, acting on a proposal from the Commission, alter this time limit. --- az Annex II (tehát, hogy milyen létesítmény esik a 41. cikkely hatálya alá) 11. pontja: "Nuclear reactors of all types and for all purposes." euratom treaty: http://eur-lex.europa.eu/en/treaties/dat/12006A/12006A.htm annex ii: http://eur-lex.europa.eu/en/treaties/dat/12006A/12006A_AN2.htm
gebasz
2014. február 25. 23:22
Ha minden olyan tiszta akkor miért kell ennyire titkolózni?? Részletek 10évre titkosítva, Európai Bizottság válasza nem nyilvános, adatigénylést elutasítják. Ha ezt a szocik tennék akkor már lángolna a tv-székház. Most meg tapsikoltok barmok, pedig ez a csapat is ugyanolyan gátlástalan mint a vörösök voltak. Talán még jobban is
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!