Jogdíjasak lesznek a tabletek

2013. december 27. 19:20

Jogdíjat kell majd fizetni a táblagépek után az Artisjusnak, ami pár ezer forinttal megemelheti a tabletek árát. Eközben csökken a mobiltelefonok és a televíziós set top boxok jogdíjának nagysága.

2013. december 27. 19:20

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület bejelentette, hogy január elsejével 30 százalékkal csökken a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettséget kiterjesztik a táblagépekre is.

A közlemény szerint idén először a szerzők, előadók és kiadók jogkezelői nagyobb gazdasági elemzést készíttettek arról, milyen díjterhelés lehet indokolt Magyarországon, és az alkalmazott tarifarendszer megfelelő-e a célok elérésére. A tanulmány kimutatta, hogy a szabad zenei magánmásolások által generált fogyasztói többlet társadalmi szinten több mint 10 milliárd forint. Ez az összeg lényegesen meghaladja az üreshordozó-díj bevételeket. Ez 2012-ben 3,6 milliárd forint, amelyek összességében nem tekinthetők magasnak az Artisjus szerint.

A felmérés azt is kimutatta, hogy európai összehasonlításban a magyar díjrendszer kevés hordozótípust fed le, így fajlagosan viszonylag magas díjat terhel rájuk. Ezért a jogkezelők és a díjfizetők 2014-re olyan megállapodásra jutottak, amely egy lépésben jelentősen csökkenti a zenék és filmek másolására ma leggyakrabban használt két hordozótípus, a mobiltelefonok és a tévés set top boxok jogdíját.

A jogkezelők évről évre reprezentatív felmérésekkel alapozzák meg a díjfizetés alá tartozó hordozók körét is. Az utóbbi években a mobiltelefonok és a digitális televíziózásban használt, műsorrögzítésre alkalmas dekóderek mellett a táblagépek elterjedése volt a jellemző. Az idén a magyar táblagép–használók 93 százaléka rendszeresen végez olyan tevékenységet, amely szerzői jog által védett alkotás tartós másolásával, tárolásával jár - mutat rá az Artisjus. Ezért lesznek jogdíjas termékek a táblagépek ezentúl, amelyek esetében az üreshordozó-díj 4 gigabájtig 1680 forint, 8 gigabájtig 2240 forint, 16 gigabájtig 3360 forint lesz.

Az üreshordozó-díjat az Artisjus mellett az Előadóművészi Jogvédő Iroda, a Filmjus, a Hungart és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége kezeli. Ezek az egyesületek juttatják el a beszedett díjakat a szerzőkhöz, előadókhoz és előállítókhoz. Az idei évtől a beszedett díj 25 százaléka kötelezően kulturális célokra fordítandó a Nemzeti Kulturális Alap útján.

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
David Karúszó
2014. október 16. 11:33
Igen, többek között ezért nem megy mindenhol a háttérzene. Pedig van pár hely, ahol indokolt lenne; pl. hogy ne halljuk a csácsogást. Amúgy, ez a hír arra emlékeztet, amikor hallottam, hogy a vadi új pendrive-okra, sőt a HD-videós kamerákra is kell fizetni jogdíjat! Máig nem értem, miért kell(ene) fizetnem jogdíjat azután, hogy családi felvételeket készítek?! Kisebb logikai hullámvasutazás után rögtön vissza is fizethetik a lét, hiszen 100%-ban a kölkeimet filmezem!
David Karúszó
2014. október 16. 11:33
csámcsogást, sorry...
tetigi
2014. március 26. 11:04
Ameddig a tetves szemetek szabadon rohangálhatnak. Ami az országot illeti: kikérem magamnak!
Shom_Ford_All
2014. február 16. 15:54
"2012-ben 3,6 milliárd forint, amelyek összességében nem tekinthetők magasnak az Artisjus szerint." Ő, sajátmaga nem tekinti magasnak! Pendrive-tól kezdve minden adathordozóra kivetették már, nesze neked rezsicsökkentés! Amit a réven visszaadnak akkor a vámon meg a tízszeresét elszedik.Ha ezt az egész sóhivatalt szétzavarnák és bérüket osztanák szét, az is elég lenne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!