Az MSZP-nek a kétmilliós prémium sem tetszik

2013. december 11. 15:47

Az MSZP szerint elfogadhatatlan, hogy versenytárs nélküli állami cégek vezetőinek prémiumot vagy jutalmat fizessenek ki. Ha ez mégis megtörténik, elvárható, hogy az ott dolgozók mindegyike kapjon 13. havi fizetést – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Szanyi Tibor.

2013. december 11. 15:47

A szocialista párt elnökségi tagja arra reagált, hogy a kormány visszafizettetné az állami vállalatok vezetőivel az idén felvett jutalmaik kétmillió forint feletti részét. Az MSZP-s politikus azt mondta, nyugtázzák, hogy az Orbán-kormány kezd valamit a saját maga által okozott problémával.

Továbbra is érthetetlennek tartják azonban, miért kaphatnak olyan állami cégvezetők jutalmat, prémiumot, akik monopolhelyzetű vállalatot irányítanak. Példaként említette a Nemzeti Eszközkezelő, a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjét, akik sajtóhírek szerint egyaránt több milliós prémiumot kaptak tavalyi munkájuk után.

Szanyi Tibor azt mondta: esetükben a kétmillió forintos prémium sem elfogadható, már csak azért sem, mert ha már felvették a pénzt, és most visszafizetik, akkor az növeli a járulékalapjukat.

A szocialista politikus Kósa Lajos Fidesz-alelnök azon javaslatát is elfogadhatatlannak minősítette, hogy az állami cégvezetők fordítsák jótékony célra a nekik kifizetett prémiumot. Közpénzből senki ne jótékonykodjon – mondta.

Szanyi Tibor azt is megemlítette, ha a kormány mégis úgy véli, hogy az állami cégek vezetői megérdemlik a nagyjából egy havi jövedelmüknek megfelelő kétmillió forintos prémiumot, akkor elvárható, hogy a vállalatok összes dolgozója kapjon 13. havi fizetést.

A prémiumok visszafizettetésének jogi aggályait firtató kérdésre a szocialista képviselő azt mondta, ha a visszafizetés önkéntes, nincs jogi probléma.

A kormány szerdai ülésén kérte fel Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési minisztert, hogy szólítsa fel az érintett állami cégek vezetőit – a jogi helyzettől függetlenül – az idén felvett jutalmak és prémiumok kétmillió forint feletti részének visszafizetésére – közölte a Kormányzati Információs Központ az MTI-vel.

A Blikk hétfőn írt arról, hogy havi fizetése kilenc-tízszeresét kapta prémiumként tavalyi munkája elismeréséül több állami cég vezetője, a legtöbbet, 19,2 millió forintot Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója, Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója és Horváth Gergely, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

A Fidesz politikusai jelezték, hogy nem helyeslik a milliós jutalmakat. Kocsis Máté, a kormánypárt kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, hogy szerinte az érintetteknek eleve fel sem kellene venniük a prémiumot. Ha pedig már felvették, fordítsák jótékony célra – mondta, és ugyanígy nyilatkozott Kósa Lajos is.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja hétfőn azt közölte, pártja elvárja, hogy a Fidesz szerezze vissza az állami cégek vezetőitől a milliós prémiumokat. A jobbikos Apáti István ugyancsak arról beszélt, hogy pártja visszafizettetné a magas év végi jutalmakat az állami vállalatok vezetőivel.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2013. december 11. 21:45
Jaj...jaj...Szanyi...Szanyikám, necsi..necsi...Sza...sza...sza...szanyííííí.....
miama
2013. december 11. 20:21
Az MSZP-sek helyében én mélyen hallgatnék. Igaz, én sem értek egyet az ilyen összegű prémiumokkal, azonban a szocialista-liberális rettegő, megmondó emberek semmiképp nem hitelesek ez ügyben sem. Előbb tegyék vissza az ellopott, elcsalt, elkotyavetélt /pl. kormányzati negyed Gyurcsány idejében/, kiosztogatott /pl.BKV személyzeti vezető 100 milliója/ sok-sok milliárdot. És a rengeteg további ügyre gondoljunk. Talán akkor, de csak akkor lenne joguk és hitelük bármilyen véleményt megfogalmazni. Addig pedig fogják be a szájukat. Csak a hangulatkeltést, gyűlölködést tudnak, akarnak szítani. Ezt tudják.
kjkj945
2013. december 11. 19:34
Ja ők anno több 10 millát osztogattak!!!
=nessuno=
2013. december 11. 19:30
Senki ne hivatkozzon arra, hogy a kommunisták alatt mi hogyan volt! Aki visszamutogat, az lépjen át az mszpbe. Keresztény konzervatív erkölcs smafu??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!