Czakóék Sánta Kutya-díjat ítéltek oda Krausznak és az ELTE-nek is

2013. szeptember 13. 16:29

Krausz Tamás történész-egyetemi tanárnak, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek (ELTE) és a L'Harmattan kiadónak megosztva ítélte oda az idei első Sánta Kutya-díjat A magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban című kiadvány előszaváért a Magyar Cenzúra Napjának Ünnepélyét Szervező Bizottság – közölte Czakó Gábor, a civil testület szóvivője pénteken az MTI-vel.

2013. szeptember 13. 16:29

A Sánta Kutya-díjat 1996 óta azok kapják, akik a bizottság szerint félrevezetik az országot. A díjat minden péntek 13-án ítélik oda. 

Krausz Tamás a közlemény szerint A magyar megszálló csapatok a Szovjetunióban című kötet Az elhallgatott népirtás című előszaváért kapott díjat, amelyben „Sztálint és államát élteti, kollektív bűnösnek kiáltva ki a II. világháborúban a keleti frontra kiküldött összes magyar katonát”. Az ELTE a történész alkalmazásáért, a kiadó pedig a kiadvány olcsó megjelentetéséért kapta a díjat.

Korábban Sánta Kutya-díjat kapott többek közt Simor András, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, Biszku Béla volt belügyminiszter, Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, Jancsó Miklós filmrendező, Heller Ágnes filozófus, Glatz Ferenc történész, akadémikus és Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere is, valamint az első Orbán-kormány kulturális kormányzata.

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tetigi
2013. szeptember 13. 23:38
Az "anyja krausz, apja moskovics" tamás meg elgondolkozhatna azon, hogy mi a szarért van antiszemitizmus Magyarországon.
tetigi
2013. szeptember 13. 23:09
Amúgy: Egyik rokonom rokonát 1946-ban felakasztották azzal a váddal, hogy a segédtisztje (!) 1942-ben Ukrajnában megerőszakolt egy tanítónőt. Erőszakról persze szó se volt: a nőnek férfihiánya, a férfinak nőhiánya volt, aztán összetették, amijük volt. (Háborús viszonyok között ez elég gyakori eset). Mindenesetre: Himler (micsoda név!) Márton, az US Army (tisztázatlan körülmények között kinevezett) ezredese az amerikai fogolytáborokból repülőgép-számra szálította Gerő Ernőnek a „háborús bűnösöket”. Magyarországon a II. világháború után több katonatisztet ítéltek el „háborús bűnösként”, mint Németországban. Nem furcsa ez egy kicsit?
kjkj945
2013. szeptember 13. 17:41
http://www.kommunista.net/blog/vegre-az-elso-zsido-ember-uzent-krausz-tamasnak ""Míg a fórumon Krausz Tamás azt hangsúlyozta, hogy a szovjet katonák bűncselekményeit a szovjet törvényesség mindig is bűncselekménynek tekintette, Stummer szerint a Krauszhoz hasonló „szélsőbaloldali történészeken” kívül senki nem vitatja: ezeket a bűnöket a felettesek az esetek elsöprő többségében elnézték, a katonákat nemegyszer kifejezetten bátorították is. A Magyar Tavasz Mozgalom a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt tesz feljelentést Krausz Tamás ellen.""
egysegelem
2013. szeptember 13. 17:09
Milyen bajos, amikor civilek torteneszek torteneszi munkajat minositik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!