A vízművekbe olvadhat a fővárosi szennyvíztisztító

2012. szeptember 10. 08:57

A Fővárosi Vízművekbe olvadhat a BKSZT Budapesti Szennyvíztisztítási Kft., amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyja csütörtökön a vonatkozó javaslatot.

2012. szeptember 10. 08:57

Tarlós István főpolgármester és György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes közös indítványa szerint a főváros arra törekszik, hogy a víziközmű-szolgáltatási ágazati tevékenységeket ugyanazon szolgáltató lássa el. A fúzióra a Fővárosi Vízművek önkormányzati kézbe kerülése után azonnal megnyílt a lehetőség, s a beolvadással kialakítható egy kizárólag önkormányzati érdekeltségű víz- és szennyvízszolgáltató. 

Az előterjesztés szerint a fúziót több jelentős érv is indokolja, például az, hogy regionális központként lehetőség nyílik hazai és külföldi projektekben való részvételre, pályázatokon való indulásra, ahol a víz- és szennyvízágazati referencia előny vagy feltétel.

A beolvadás támogatást jelent a Fővárosi Vízművek 12 milliárd forint összegű tagi hitelének refinanszírozásához, az ahhoz szükséges hitelképesség biztosításához, illetve az adósszolgálattal kapcsolatos kötelezettségekhez, s mintegy 20 százalékos forgalomnövekedést jelent a társaság működésében. 

A javaslat megemlíti, hogy a beolvadás után hatékonyabb lenne a működés, éves szinten pedig 250 millió forintot meghaladó költségcsökkenést eredményezne. A fővárosnak emellett kötelezettséget kell vállalnia arra is, hogy a Fővárosi Vízművek külföldi részvényeinek megvásárlása kapcsán szükséges hitel teljes futamideje alatt, legfeljebb 15 évig kizárólag a társaságot bízza meg a víziközmű vagyonkezelésével, s a főváros területén kizárólag a Fővárosi Vízművek lehet a vízszolgáltató.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 10. 14:00
Nem a Fővárosi Csatornázási Művek-be kellene beolvadnia?
bigyomail
2012. szeptember 10. 13:54
De jó lesz! Még egy állami nagyvállalat. A BKV-t is milyen jól elvezetgetik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!