Antifasiszták demonstráltak a Károlyi-szobornál

2010. november 21. 19:50

Károlyi Mihály szobrának „meggyalázása” miatt tüntettek antifasiszta szervezetek vasárnap délután Budapesten. A „Hit, illúziók nélkül” elnevezésű rendezvényen mintegy félezren vettek részt. Az eseményen felszólalt Feldmájer Péter, Márton László és Tamás Gáspár Miklós is.

2010. november 21. 19:50

Az ANTIFA Új Spartacus Liga azért hirdetett demonstrációt, mert a Jobbik keddi tüntetésén szerintük „meggyalázták” Károlyi Mihály szobrát, s ezt nyíltan történelemhamisító, antiszemita cselekedetnek tartják. A „Hit, illúziók nélkül” elnevezésű vasárnap délutáni rendezvényen felszólalt Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke, Márton László író és Tamás Gáspár Miklós filozófus.

Feldmájer Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy ami Károlyi szobrával történt az nyílt és világos támadás a zsidóság és az egyenlőség eszméje ellen. Szerinte azért „gyűlölik” Károlyit, mert nem volt elvakult antiszemita, zsidógyűlölő és felemelte hangját a zsidótörvények ellen.  Tamás Gáspár Miklós szerint Károlyi valóban „áruló” volt, elárulta azt a történelmi osztályt, amihez tartozott és a parasztság oldalára állt, ezért üldözik ma is. „Elutasítjuk azoknak az intellektuális gyávaságát, akik nem tudnak mást kitalálni, mint a több száz éves sérelmek felhánytorgatása, és a bűnbakok újbóli sárba tiprása” - mondta a filozófus.

A demonstráción - melynek végén többen fehér, vagy vörös szegfűt, gyertyát helyeztek el Károlyi szobránál - mintegy félezren vettek részt. A rendezvénytől távolabb két tucatnyi ellentüntető állt, közülük néhányan árpádsávos zászlót lengettek.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
56október
2010. november 23. 11:11
legalja.hu
atila68
2010. november 22. 17:29
Amúgy elárulná valaki mi a faxot keresnek a zsidók a Károlyi szobornál
vizipipa
2010. november 22. 17:14
Aki erről lemaradt az 25-én pótolhatja: ----------------------------------------------------------- Meghívó egy méltóságteljes demonstrációra Időpont: 2010. november 25. csütörtök 17.30, helyszín: Bp. V., Kossuth tér, Károlyi-szobor A rendezvény egyrészt tisztelgés Károlyi Mihály emléke és szobra előtt, másrészt tiltakozó demonstráció a szobor aljas, rasszista meggyalázása ellen, mely a Jobbik tüntetésén történt. A rendezvényen 3-4 rövid beszéd lesz, majd jelképesen megtisztítjuk a szobrot jogsértő meggyalázásának emlékétől, megkoszorúzzuk, illetve virágokat és mécseseket helyezünk el a talapzatán. A rendezvény főszervezője a Magyar Szociáldemokrata és Liberális Unió, mely civil mozgalomként, egyesületként és Charta-klubként is működik. A rendezvényt támogatják, illetve részt vesznek azon: Demokratikus Koalíció, Magyar Demokratikus Charta és a Magyar Szocialista Párt. Várunk minden józan demokratát, hogy együtt emlékezzünk Károlyi Mihályra, egy jó szándékú és demokrata politikusunkra, első Magyar Köztársasági elnökünkre, illetve nemet mondjunk a mind erősebb szélsőjobboldali, sőt új-nyilas törekvésekre, a rasszizmusra és az antiszemitizmusra. Tisztelettel: dr. Dániel Péter szervező ------------------------------------------------------------- Csak emlékeztetőül: Dániel a kaszinótojásos NENYI kezelő, a Demokratikus Koalíció az meg Gyurcsány.
szpal
2010. november 22. 16:15
jó, és mikor lesz a bontás?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!