Tízmilliónál kevesebb magyar él az országban

2010. július 15. 08:30

Hiába javul a halálozási mutató, a születések száma továbbra is nagyon alacsony. 2050-re már csak 8,5 millióan élhetnek az országban - írja a NOL.

2010. július 15. 08:30
Magyarországon 1981 óta fogy a népesség: 1980-ban 10 millió 710 ezren, idén áprilisban már csak 10 millió 7 ezren éltek az országban - ebből 170-180 ezer ember külföldi állampolgárságú. Könnyen lehet, hogy 10 millió fő alá esett a lélekszám - mondta Vukovich Gabriella, a KSH elnöke. Magyarországon a megkérdezett 25 és 39 év közötti magyar nők átlagosan 1,59 gyerekre vágynak, ami a negyedik legmagasabb szám Európában, a valós termékenység azonban nagyon alacsony.
 
Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója elmondta, Magyarországon száz nőből, aki két éven belül gyereket szeretne, csupán negyven lesz valóban anya, 18-an pedig végleg lemondanak a szülésről. A megvalósítást befolyásolja a kor, a kapcsolat hossza, illetve a pár, különösen a nő jövedelmi helyzete: a magas kor és a túl hosszú kapcsolatok nem kedveznek a gyermekvállalásnak.
 
A születések száma mellett a halálozási mutató is befolyásolja a lélekszámot, ez javuló tendenciát mutat. A harmadik tényező a bevándorlás, ezt azonban nehezen lehet kutatni. Gödri Irén demográfus szerint évente 20-25 ezren vándorolnak be, a befogadó országok statisztikái szerint viszont 2007-ben 34 ezren hagyták el az országot. A legnépszerűbb célországok Németország és Ausztria. Becsléesek szerint 2050-re csupán 8,5 millióan élhetnek az országban.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hogyne
2010. július 15. 11:13
A Fidesz családközpontú politikája javíthat a helyzeten. A korábbi években is voltak ötleteik, de mint mást is, ezeket is úgy söpörte le az MSZP az asztalról, mint a legyet. Aztán jöttek azzal, hogy nem konstruktív a Fidesz.
Vhailor
2010. július 15. 09:40
Nem mond senki semmi újat, 30 éve fogy a magyar. 20 évvel ezelőtt leomlottak a határok és lehetővé vált a környező országok magyar kisebbségei számára, hogy Magyarországra költözzenek, főleg Erdélyből és a Délvidékről 100 ezres nagyságrendekben hagyták el az emberek a szülőföldjüket. Többek között ENNEK is köszönhető, hogy csak MOST csökkent a népesség 10 millió alá, mert ez már rég esedékes volt. Hosszútávú, kiszámítható életpályák nélkül lehetősége nélkül a népességcsökkenés nem akadályozható meg és nem is lassítható. Senki sem tud úgy gyereket vállalni, hogy nem tudja mi lesz holnap, lesz e még munkája, lakása, kocsija ... Ezt pedig még rontja az a gyakorlat, hogy Magyarországon hosszútávon abból éltek a szocik, hogy a szó szoros értelmében "lekenyerezték" azt a 3 millió nyugdíjast + másfajta eltartottat és ezeknek a nyugdíjaira csak a közép (dolgozó, aktív) rétegek megsarcolásával és kölcsönök felvételével volt pénz. Ez pedig most omlott össze. Nagyon sok embernek szembe kell majd néznie azzal, hogy nem lesz Magyarországon belátható időn belül (30 év) javulás az életszínvonalukban.
Szenzor
2010. július 15. 09:39
Hát eljött ez a pillanat is.:-( És nem elég, h kevés ember születik, de egész jól állunk a hátrányos helyzet újratermelésében... A kérdés nemcsak mennyiségi, de mondjuk ki bátran: minőségi is. A jólét rettenetesen gyenge szaporulata megfojtja az országot hosszútávon. http://malacnews.freeblog.hu/archives/2010/02/17/Demografia_tabuk_nelkul/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!