„Ti hitvány szónokok, miért zajongtok újra?” – Lavrov Puskint szavalva üzent a nyugati hatalmaknak

2022. november 02. 12:24

Az orosz külügyminiszter videója szélsebesen kezdett el terjedni a közösségi oldalakon.

2022. november 02. 12:24
null

Alekszandr Puskint szavalva üzent a nyugati államok vezetőinek Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki egyértelművé tette, kinek címezte a legnagyobb orosz költőnek tartott Puskin 1831-ben írt művét. Az Anyegint is szerző Puskin szobrait a háború kitörése óta sorozatosan ledöntik Ukrajnában. 

A 24.hu megjegyzi, Puskin műve akkor készült, mikor Oroszország Lengyelország ellen folytatott háborút. Az orosz költő azért támadta szűk kétszáz éve a nyugati államokat, hogy ne avatkozzanak a szláv belügyekbe. 

Ti hitvány szónokok, miért zajongtok újra? Mért szórtok átkokat vadul orosz honunkra? Mi háborgat vajon? A litván lázadás? Ugyan! A szlávoké e pör, csak szláv akarja. Ez ősi belviszályt, mit sors vetett a latra, Mi döntjük el magunk, helyettünk senki más – szavalta Puskint Lavrov. 

Nyitókép: John Lamparski / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Balango
2022. november 02. 16:41
A cikkben hivatkozott versnek itt a teljes, Szabó Lőrinc-féle fordítása. Előzetesen kis magyarázat: 1. Varsónak volt egy Prága nevű városrésze, a versben erről van szó és nem Csehország fővárosáról. 2. A dölyfös zsarnok Napóleont jelenti. 3. Az Izmail katonája kifejezés pedig a nagy orosz hadvezérre, Szuvorovra utal, aki 1790-ben, az orosz-török háborúban vette be Izmailt. Szóval a vers, amiben - szerény véleményem szerint - benne van az orosz politikai gondolkodás lényege. Alexandr Puskin Oroszország rágalmazóihoz Miért zajongtok úgy, világszónoki szájak? Miért sújtja átkotok folyton orosz hazámat? A litván felkelés – talán az háborít? Csitt, mondom: itt maguk közt vitáznak a szlávok; Régi, házi vita, sorskérdés ez, s tirátok a megoldás soha, sehogy sem tartozik. Egymást már rég meg-megtiporják E törzsek együtt és külön; Hol rajtunk csattogott a korbács, Hol újra az ő részükön. A hű orosz, a kérkedő-víg Polyák állja-e a sarat? A sok szláv folyó az orosz tengerbe ömlik? - Ez a kérdés -, vagy elapad? Csitt! Véres táblái a Voltnak Titeket itt nem tanítottak; Nektek idegen volt s marad Ez a családi pöranyag; A Kreml és a varsói Prága Néma s téves jel bennetek, S a harc keserű tombolása Üres cél... Ne gyűlöljetek! S mért gyűlölnétek? Tán azért, mert Rom-Moszkva lángra gyúlt, és visszaverte volt A dölyfös zsarnokot , s a szégyent, Amelybe titeket tiport? Tán azért, mert itt dőlt pokolra A királyságokat sújtó Veszedelem, A mi vérünk adtuk, hogy Európa Békés, becsületes és szabad föld legyen? Szavatok fenyeget – álljatok ki a gátra! Nem tűzi szuronyát Izmail katonája , Az agg hős, aki már az ágyában pihen? Az orosz cár neve már csak szellő felettünk? Európával kell verekednünk? Leszoktunk rólad, Győzelem? Vagy kevesen vagyunk? Permtől Tauriszig immár, S ahol Kolchisz lángol, s jégszirtjein a finn jár, A viharvert Kremltől egész Kína mozdulatlan faláig, Nem kél az orosz s nem csatázik, Mint egyetlen acél-vitéz? Csak küldjétek, szónoki szájak, Ránk uszított fiaitok: Van helye még orosz hazámnak Számukra – a régi sírok! 1831
ericco
2022. november 02. 15:22
Puskin a jelenlegi Oroszorszagbol vagy mar reg emigralt volna, vagy valamelyik sziberiai bortonben ulne. Es ez igez majdnem az osszes irora, zeneszerzore, stb. akikre az oroszok joggal buszkek.
bumbi
2022. november 02. 14:20
.
bumbi
2022. november 02. 14:13
Figyelj, sajnos bármennyire is szeretném nem hiszem hogy értenéd azokat a történelmi, politikai összefüggéseket amelyek hiányában téves következtetéseket vonsz le a mostani eseményekből. Azt a tizenegynéhány évet amit a tanulás helyett mással töltöttél most nem hiszem hogy pótolni tudnánk, de ne add fel tanulni sosem késő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!