Amit tudni akarsz a liberalizmusról (de nem merted megkérdezni)

2023. július 25. 20:33

Magyarul is megjelent Michael J. Knowles Miért is szavazzunk a libernyákokra? című átfogó, kimerítő szakmai útmutatója!

2023. július 25. 20:33
null
Szilvay Gergely

A hazai olvasók gyakran szembesülnek azzal, hogy a legújabb művek magyar fordítása csak jelentősebb késéssel kerül a könyvesboltok polcaira. Így van ez Michael J. Knowles 2017-es kötetével, a Miért is szavazzunk a libernyákokra? című, kimerítő értekezéssel is, amelyet az Egyesült Államokban jó ideje modern klasszikusként tartanak számon. Joggal adódik a kérdés, hogy a választói döntéshez átfogó szempontot kínáló útmutató még ma is ugyanolyan frissességű-e, mint amilyennek az amerikai olvasók érezhették bő hat évvel ezelőtt, amikor hamar az Amazon bestsellerlistájának élére juttatták a kötetet. A kérdés azért indokolt, mert időközben egy elnökválasztást is tartottak, amelyen a demokraták jelöltje, Joe Biden nyert, így a választók ismét gyakorlati tapasztalatot szerezhettek arról, mit gondolnak a világról az amerikai liberálisok. Szerencsére Knowles könyve mit sem veszített érvényességéből, a több mint 200 oldal, amit a szerző a témának szentelt, 

 

a lényegénél ragadja meg a legújabb kori liberalizmust. Az pedig maga a kiüresedettség.

 

Azonban nem filozófiai értelemben van szó ürességről, hanem szó szerint, a kötet ugyanis hófehér lapokból áll; könyvészeti adatok, egy Thuküdidésztől vett mottó és a legfontosabb közéleti témaköröket megjelenítő fejezetcímek szabdalják a két borító közé zárt nagy semmit. A gazdaságpolitikától az oktatáson, az energetikán és a migráción át a liberalizmus értékeiig terjedt a szerző figyelme, és nem meglepő módon mindegyik kapcsán arra jutott, hogy a liberálisoknak nincsen a témába vágó, átadható, koherens, sőt említésre méltó álláspontjuk. A héten a Mathias Corvinus Collegium esztergomi fesztiválján, az MCC Feszten is fellépő fiatal politikai kommentátor valójában nem könyvet írt, hanem egy politikai geget vitt el a végsőkig. A maga posztmodern módján arra mutatott rá, hogy a liberálisok igazsága és ígérete nemcsak megragadhatatlan, hanem a szavazói támogatást sem érdemli meg, mivel nem szolgál válasszal a legégetőbb közpolitikai problémákra. Vagyis az irónia mélyén éles felszólítás húzódik: egy felelősen gondolkodó választópolgár nem engedheti meg magának, hogy a szavazatát olyan pártnak adja, amely végül is semmit nem gondol a világról, hanem csak alternatív valóságok gyártásában érdekelt. Egy politikai geg sikerét az határozza meg, többet mond-e el a korunkról annál, mint amennyit addig tudtunk róla, és ebből a szempontból is sikeres Knowles ötlete, hiszen nem csupán egy vitriolos állítást fogalmaz meg, hanem gondolkodásra is késztet: tényleg vannak olyanok, akik politikai biankó csekkekhez adják a szavazatukat?

A liberalizmusról kiállított bizonyítvány jó esetben a kortárs liberálisokat is arra ösztönözheti, hogy a poénon túltekintve feltegyék maguknak a kérdést, 

 

tudnak-e még egyáltalán bármit mondani a hétköznapi embereket érintő témákról, 

 

vagy csak a valóságtól távoli látványpolitizálásra képesek elvont ideológiák mentén. Ilyen szempontból a demokrata és liberális politikusok akár munkafüzetként is használhatják Knowles könyvét, amibe ceruzával bejegyezhetik az adott fejezethez kapcsolódó gondolataikat, hátha idővel élet- és vitaképes politikai programmá tudják alakítani. A konzervatívok viszont jót derülhetnek Knowles poénján, és akár meg is ajándékozhatják a politikai oldalak között ingadozó barátaikat egy-egy példánnyal.

***

Nyitókép forrása: Alapjogokért Központ Facebook-oldala

 

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. július 26. 11:30
A mai liberalizmus alapja a mának élés, minél magasabb életszínvonalon s minél kevésbé zavartatva benne! Ergo = a vegetálással! Nem kell semmi úja létrehozni, legfeljebb a dumálásban. Nem kell a múlttal foglalkozni, viszont minél sötétebb jövőt kell felvázolni. Legelni kell, kérődzeni és a legváltozatosabb formában szexelni, de lehetőleg szaporodás nélkül. Éljen a nihil!
solyomtomi-2
2023. július 26. 10:13
Nagyon ötletes, de a libbantak már akkor lenyúlták ezt a poént, amikor Knowles még csak kósza gondolat volt a szülei fejében. https://hu.wikipedia.org/wiki/Ez_egy_tiszta_j%C3%B3_k%C3%B6nyv
pipa89
2023. július 26. 08:14
Ma cinikus vagyok. Ha a ma problémáját a kiüresedéssel magyarázzuk, akkor messze járunk a valóságtól. A probléma az, hogy MAMMON (FED-TULAJOK KÖRE) lenyúlta a kék bolygót a hitelkamatos kamattal és az azon felépített hadiipari komplexummal. Amíg ezt az USA-ban nem írják le és nem veszik tudomásul, hogy ez a parazita összenőtt velük és vetíti nekik a demokrácia érzetét, veszett fejsze nyele az egész. Írogathat bárki részjelenségekről. A valóság sokkal fájdalmasabb és nehéz bevallani Jenkilandban.
5m007h 0p3ra70r
2023. július 26. 07:48
<<<Zsolakomarom 2023. július 25. 23:33 erre kolti a kozpenzt az allamcsodlovak orkbun>>> 'pirozslettaparadicsom' hát te vagy az! 🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!