A közös gondolkodás parancsa

2023. május 04. 08:57

Kötelességünk megérteni Ferenc pápa világos üzenetét.

2023. május 04. 08:57
null
Gajdics Ottó
Gajdics Ottó
Magyar Nemzet

„Nagyon sok megfontolnivalót hagyott itt nekünk Ferenc pápa látogatása során. Eleve így is érkezett a magyar fővárosba, azon kevés hely egyikére a világban, amely segíti a gondolkodásunkat az együttélés, a jogok garantálása és a kötelességek tiszteletben tartása iránti szenvedélyből született politikáról.

Ez volt apostoli látogatásának legfontosabb üzenete: hogy csak közösen, együtt gondolkodva, együtt imádkozva tudjuk megoldani legégetőbb problémáinkat, amelyek közül most a béke megteremtése a legfontosabb. A közös gondolkodás persze nem azonos a kioktatásssal, a ledorongolással, a cinikus lesajnálással, a kritikának álcázott eltörlési vággyal, mint ahogy azt a hazai és a nemzetközi baloldal elképzelte. Ezért csalódniuk kellett mindazoknak, akik azt várták a szentatyától, hogy végre helyre teszi Európa egyetlen renitenskedő államát, és majd jól elmagyarázza Orbán Viktornak, hogy a béke nem az, amit ő gondol, hanem ruszkik, haza, és álljon be mindenki a sorba. Ehhez képest nagyon okos, senkit nem sértő, sokszor patikamérlegen kimért mondatok hangoztak el, amelyek figyelembe vették minden érintett jogait, érdekeit, sérelmeit, veszteségeit és fájdalmait, de minden következtetés végén a béke iránti rendíthetetlen vágy és akarat fogalmazódott meg. Abban a világban, amelyben élünk, végig kell néznünk, ahogy a béke álmát éneklő kórusnak sajnálatosan leáldozik, miközben a háború szólistái törnek utat maguknak, fogalmazott a szentatya. Később a bölcsőkkel teli jövő vágyát hangoztatta a mai koporsókkal terhes világgal szemben.”

Nyitókép: MTI / EPA / Reuters pool / Guglielmo Mangiapane

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. május 04. 16:57
"Kötelességünk megérteni Ferenc pápa világos üzenetét." Nem, nem kötelességünk. Nem kell, hogy Brüsszel és Washington után még Róma is dirigálhasson. Vatikán nem áll Magyarország felett.
Lajoss
2023. május 04. 14:50
Ottó,ne vedd a mocskos kommunista szádra Őszentségét!
Pelso j.
2023. május 04. 14:21
pubi, nem a fajtád dönti el, hogy mi a kötelességem. k9zös gondolkodás, tefélékkel? A világból futnék ki szégyenemben.
szintetikus
2023. május 04. 10:28
gülüszem majd biztos megfejti és megosztja velünk :DD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!