Virtuális Sztálingrád

2023. január 24. 10:07

A Szoledar kisvárosért folytatott küzdelem mostanra legnagyobb részben orosz győzelemmel zárult.

2023. január 24. 10:07
null
Rácz András
444.hu

„Az orosz–ukrán háborúban 2023 elejének talán legfontosabb – és a médiában leginkább látható – eseménye a Szoledar kisvárosért folytatott küzdelem volt, ami mostanra legnagyobb részben orosz győzelemmel zárult. Jelen elemzés lezárása idején az ukrán erők a városka nyugati peremén néhány háztömböt még tartottak, de a település legnagyobb része felett elvesztették az ellenőrzést. Az ütközet azzal együtt is szolgál érdekes tanulságokkal, hogy a valós stratégiai jelentősége, mint lentebb látni fogjuk, igencsak korlátozott.

Elsősorban olyan szempontból releváns a Szoledarért folytatott ütközet, hogy Oroszország milyen módon próbálja befolyásolni a háborúval kapcsolatos percepciókat mind belföldön, mind az Ukrajnát támogató nyugat-európai országokban.

Szoledar, az átlagos kisváros

A háború előtt Szoledar egy teljesen átlagos, mintegy tízezer fős ukrán kisváros volt. A viszonyítás végett ez körülbelül Budakalásznak vagy Edelénynek felel meg. Hasonló a települések mérete is: Szoledar körülbelül 12 négyzetkilométer nagyságú, ahogy Budakalász 15.

Szoledar legfontosabb jellegzetessége az itteni óriási sóbánya: az Artemszil vállalat által 2022 tavaszáig működtetett bánya Európa legnagyobb ilyen létesítménye volt: Ukrajna sótermelésének 95%-a innen származott, és bőven jutott belőle exportra is. Az Artemszil bánya akkora, hogy a létesítményben akad terem, amiben egy hőlégballont is fel lehet fújni, de rendeztek itt futballmérkőzést is. A bányában rendszeresen voltak földalatti koncertek, míg a már nem használt részeiben tüdőbetegeket kezeltek.

A só annyira meghatározó a település életében, hogy innen származik a neve is: a Szoledar oroszul a szol (só – ukránul szil) és a dar (ajándék) szavakból származik, a város neve tehát tulajdonképpen »a só ajándéka«. Ukrajnában nem ritkák a hasonló településnevek: a zaporizzsjai atomerőmű mellett a dolgozók számára felhúzott kisváros Enerhodar, tehát »az energia ajándéka«, de a Donbaszban akad Vuhledar városka is, ami az ottani szénbányáról kapta a nevét.

Szoledartól nyugatra fut egy kulcsfontosságú vasútvonal. A várostól 1-2 kilométerre északnyugatra van egy Szil nevű, tehát egyszerűen csak „só” jelentésű vasúti megálló és kereszteződés, ide érkeztek a szoledari iparvágányokról a sóval megrakott vagonok, és innen haladtak tovább Ukrajna többi része felé.”

Nyitókép: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2023. január 25. 09:03
"..Én sajnos nem ismertem fel, hogy ez számítógépes játékból származik. Egyrészt sajnos semmiféle tapasztalatom nincs ilyen játékokkal, másrészt a négy vizsgált felvételből leginkább a harmadikat és a negyediket találtam érdekesnek. Harmadrészt, őszintén szólva eszembe sem jutott, hogy ilyen gond lehet a videóval. Ilyen szempontból kétségtelen tény, hogy sajnos felületes voltam, mert nem vettem észre, hogy az első videó nem valódi, hanem - amint arra utólag kommentelők hívták fel a figyelmemet - egy számítógépes játékból származik. A saját hibámat tehát természetesen elismerem. Azt nem tudom, hogy az ATV-nél ez a videó hogyan kerülhetett be a válogatásba; erről őket lehet érdemes megkérdezni. A tanulságokat mindenesetre levontam.” Íme a virtuális Sztalingrad..
hátakkor
2023. január 25. 08:42
Rácz András a videojáték elemző: a szankciók működnek.
Rocktoberi
2023. január 24. 22:36
Árulkodó a fenti kép. Az ukránok már fatüzelésű tankokkal harcolnak.
Rocktoberi
2023. január 24. 22:35
Elesett Szoledar. Csak úgy történhetett, hogy a gonosz magyarok nem voltak szoledárisak vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!