Demokrácia és internet

2021. február 12. 11:35

Egy létszámában és gazdasági erejét tekintve kis ország szinte esélytelen egy ráförmedő nagyhatalommal szemben.

2021. február 12. 11:35
Földi László
Földi László
Magyar Nemzet

„Joe Biden felhívta Vlagyimir Putyint, és közölte vele: Amerika többé nem huny szemet Moszkva tevékenysége felett. Lelki szemeink előtt felsejlik, amint a Kremlben azonnali válságstáb ül össze, és a bideni intelmek hallatán ugyanarra a következtetésre jutnak, mint az egyszeri történet szereplői. Történt, hogy a családfő felmászott a tetőre, az elmozdult cserepet megigazítani. Közben a falnak támasztott létra önálló életre kelve eldőlt, amitől is a főhős a tetőn rekedt. Éktelen üvöltözéssel hívta háza népét, fenyegetések közben követelve, hogy helyezzék vissza létráját. A megszeppent családtagok riadtan, de valami huncut mosollyal a szemükben arra gondoltak – kimondani persze nem merték –: Mert ha nem?!

Szóval, az orosz vezetés is valami hasonlót gondolhatott, bár sosem fogjuk megtudni, hisz

Oroszországban még ismerik a titoktartás fogalmát, és persze képesek tisztelni az idős emberek hirtelenségét.

A politikában a nyilatkozatok minden esetben következményekkel járnak, ahogy érzékeny dolog a nagyhatalmak egymásnak feszülése is. A történelemből ismert, hogy az acsarkodások gyakran torkoltak véres háborúkba. Ugyanakkor egy létszámában és gazdasági erejét tekintve kis ország szinte esélytelen egy ráförmedő nagyhatalommal szemben. Ilyenkor semmissé válnak a nemzetközi együttműködés szabályait rögzítő, demokráciát hirdető charták. A »Mert ha nem?!« kitételt – miként a családfő esetében – a gyengébbek és ezért kiszolgáltatottak csak az orruk alatt mormolhatják. Nyíltan csupán arra hivatkozhatnak, hogy saját sorsuk országuk magánügye, amiért megválasztott politikusaiknak kell felelősséget vállalniuk.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Élő Éva
2021. február 12. 17:11
Most szemlézett a Mandi a digitális jólét programról egy cikket! Nagyon figyelemre méltó! A XXI. század olaja valóban az információ. A fizikában is ott van már a tudat-információ mint ötödik dimenzió.
Élő Éva
2021. február 12. 13:55
Kornyadozok a kórházi ambulancián, lassan már két órája. A tömegtől feketéllik a folyosó. A nővérke időnként sajnálkozva elrebegi, hogy sajnos nem működik a felhő. Egyszerűen nem lehet semmilyen adathoz hozzáférni. Se kép, se hang. Még egy nyavalyás receptet sem lehet felírni. Az informatikusok már dolgoznak, még egy kis türelmet kérünk! Az adjunktus nő képletesen szólva a haját tépi. A folyosói információáramlás azért üzemel. Azt mondjá, azért nem működik a rendszer mert VALAKIK éjjel ellopták a kábeleket. Szóval van még remény, néha az ember is győzhet.
Akiltosz
2021. február 12. 13:10
Földi, te komcsi ügynök! Semmi hiteled nincs!
Szittya Attila Bendegúz
2021. február 12. 13:09
Felhívnám a figyelmet a következő apróságra! A google, a facebook (de szerencsére a mandiner.hu is) így kezdődik: https:// Mit jelent ez? Azt jelenti, hogy a kapcsolat titkosítva van a felhasználó és a szolgáltató között. Tehát a magyar pógár adatai egyenesen mennek a gugli és fészbukk szerverekre, és ott készülnek az automatikus statisztikák, kimutatások, adott esetben pedig a jelzések a a megfelelő hatóság (ügynökség felé). Ez nem csak azt jelenti, hogyha Kovács Elemér egyszer beírja a guminő kifejezést a gugliba, akkor élete végéig rendszeresen kap majd guminő hirdetéseket, hanem azt is, hogy megfigyelik és regisztrálják a keresési szokásait, a face-en meg a kapcsolatrendszerét, viselkedését. A https-nek hála ezt más (a kapcsolaton kívüli) nem látja, ellenben a google és a facebook lát mindent, amit kiszolgáltatunk neki. A https tehát nem igazi védelem, hanem inkább a kizárólagosság az általunk megbízott adatkufárok számára. Lehet korlátozni az internetet, mint "hordozó közeget", de a valódi gond azzal van, hogy a nagy netes szolgáltatók külön privát csatornával rendelkeznek az emberekhez az adataik ellopása érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!