Greg Egan: Dichronauts

2017. június 23. 10:28

Új regénye, a Dichronauts arra az alaptételre épül, hogyan működne egy olyan világ, ahol két térbeli dimenzió van csupán, amelyek mellé két időbeli dimenzió párosul.

2017. június 23. 10:28
Kleinheincz Csilla
SFmag

Nekem nehezemre esett elvonatkoztatni attól, hogy egy matematikai szemléltető példát olvasok éppen több száz oldalon – kétségtelenül mesterien bemutatta azt, amit laikusként magamtól elképzelni sem tudtam volna, de nem is volt képes bevonni. A cselekmény célja az volt, hogy minél több oldaláról ábrázolja egy ilyen világ lehetséges működését és a felmerülő problémákat, amelyekkel az ott lakók találkozhatnak, emiatt viszont a karakterek maguk is sokszor leestek a vászonról és demonstrációs eszközzé laposodtak. A történet végül ott ér véget, ahol más még tovább görgette volna az eseményeket, de Egan számára már nem tartogatott meglepetést: megtudtuk, mi van a szakadék mélyén, és hogy valószínűleg hogyan lehet átjutni rajta, de sem Seth és Theo személyes történetének végét, sem a városuk sorsát nem ismerjük meg.

Ennek ellenére csak ajánlani tudom a könyvet mindazoknak, akik képesek meglátni a matematika szépségét: ugyan nem a legtökéletesebb regény, de a világa kétségtelenül ott van a legyedibb és legfurcsább világok között.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!