Mark Lawrence: Az Osheimi Kerék

2017. február 04. 06:17

Ha őszinte akarok lenni, akkor rögtön az elején bevallom, fogalmam sem volt arról, mit is várok a trilógia befejező részétől.

2017. február 04. 06:17
Németh Beatrix
ekultura.hu

Kereshetünk mi itt jellemfejlődést és mély katarzisokat, de Jalan maga kizárja ezt a fajta nagy eposzi véget. Ennek ellenére többet harcol, mint az egészséges lenne. Sorsfordító kalandjai csak annyiban érintik meg, hogy életben marad-e vagy sem, és nem is várhatunk többet tőle. Azonban, ahogy a korábbi könyvekben, most is átkacsingatunk a Tövisek hercegébe, kicsit összekeverve ezáltal a szálakat. Jorg jelenléte egészen furcsa hangulatot ad annak a jelenetnek, melyben szerepel, de a két férfi ezúttal sem lett kebelbarát. Nos, legalábbis nem a szokványos értelemben...

A humora sokkal markánsabb: rendkívüli módon élveztem a lapokról felém röppenő iróniát, néhány részen hangosan nevettem, és összességében igen jól szórakoztam. A történet kerek egész, bár ezúttal talán némileg lassabban indult be. Igen sajátos tempóban kocogott, majd hirtelen, egyetlen pillanat alatt őrjöngő vágtába kezdet. Nem mindenre voltam felkészülve.

A befejező kötetben megismertem néhány új karaktert, ismerősként köszöntöttem a régieket, élveztem a cinkos összenézéseket, a sajátos humorát, ahogyan Gy. Horváth László elképesztő munkáját is. Így utólag azt mondom, pont azt kaptam tőle, amit valahol mélyen vártam, szórakoztató és következetes. Elképesztő jelenetek, csaták, pörgés, halottak, nemszületettek, és persze maga az Osheimi Kerék. Ismét magával ragadott az építők története, jelenléte abban a jövőben, amiben elvileg nem léteznek, mégis minden alap az ő vállukra épült.

Néhány kiálló foszlány azért található a mese szövetén, de senki sem akarja levágni azokat. Ki tudja, talán egyszer még lesz jelentőségük! De nem mostanában, mert hogy Lawrence hamarosan újabb könyvvel örvendeztet meg minket. A The Book of the Ancestor trilógia első kötete angolul áprilisra várható, méghozzá a sokat sejtető Red Sister címen. A tartalom alapján ez egy teljesen új és elkülönülő sorozat bevezető része lesz, ami női főszereplőt kapott. Meglehetősen kíváncsi vagyok, hogy egy nő bőrébe bújt férfit, egy hisztérikát vagy esetleg egy amazont tartogat-e számukra a jövő.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!