Elégedett vagy az életeddel?

2016. október 07. 11:05

A Sötét anyag egy gyorsan haladó, remek thriller, melyben nincsenek felesleges elemek.

2016. október 07. 11:05
Jancsovics Klaudia Réka
Próza Nostra

A Sötét anyag egy gyorsan haladó, remek thriller, melyben nincsenek felesleges elemek. Tempója ellenére elegendő időt szán arra, hogy a kvantumelméletet minél érthetőbben magyarázza el. Habár szakkifejezések tömkelege fordul néhol elő, ezek a részek sem zökkentik ki az olvasót, a nem szakmabeliek számára is feldolgozható a kvantumrendszer koppenhágai elmélete. Jóllehet, természetesen leegyszerűsít néhány dolgot, de mindez a regény világában tökéletesen elég, és az olvasásélményből nem von le semmit.

A karakterek hétköznapi emberek, olyan kérdések foglalkoztatják őket, amelyek mindenki életében felmerülnek, így az olvasó képes azonosulni belső vívódásaikkal. Habár olyan helyzetekbe kerülnek, ahol nagyon nehéz az emberi reakciót jól ábrázolni, Crouchnak mégis sikerül ezt megvalósítania. Pontosan ettől lesz izgalmas, ahogy a szereplők helytállnak ebben a kaotikus világban.

A regény utolsó pár fejezete kissé veszített a cselekményvezetés és a tudományos magyarázatok egyensúlyából. Feltorlódnak a történések, amelyek aztán rövid idő alatt bontakoznak ki, az esetlegesen felmerülő kérdésekre pedig nem mindig kapunk választ. Ezt leszámítva azonban Crouch remekül felépítette a történetet, hiszen amikor már azt hinné az olvasó, hogy a könyv mindent megmutatott magáról, az további meglepetésekkel áll elő.

A könyv sci-fiként és thrillerként is kiváló. Akit érdekel a párhuzamos univerzumok elmélete, vagy csak eljátszik a Mi lett volna, ha…? gondolattal, annak remek szórakozást fog nyújtani a Sötét anyag. Általában szkeptikusan állok a könyveken olvasható ajánlókhoz, de ezúttal el kell ismernem, hogy nem túloztak. Izgalmas történet, ami egy érdekes elméletre hívja fel a figyelmet: »Minden, ami megtörténhet, meg is fog történni. Minden.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!