Szeretnénk a Zsoldos Péter-díjat elismertebbé tenni

2016. augusztus 04. 10:50

Ennek egyik része a Zsoldos-díj, amely a hazai sci-fi kiadást öleli fel. Szeretnénk ezt az Avana által 18 éve indított díjat ismertebbé és elismertebbé tenni. Interjú.

2016. augusztus 04. 10:50
Orosz Adél-Molnár Zsolt
Objektív a fiókból

Mekkora igény van ma hazánkban irodalmi ügynökségekre?

Molnár Zsolt: Nagyon örültünk neki, hogy szerzői és kiadói oldalról is pozitív a hozzáállás az ügynökség létéhez. Eddig mindenhol szívesen szántak ránk időt, amikor konzultációt kértünk, hogy felmérjük a kiadói profilt, az igényeket. A másik oldalról pedig egyre több szerző jelentkezik be hozzánk, hogy szeretné, ha mi képviselnénk. Talán az igényt fel is kell támasztani egy olyan közegben, ahol a kiadási struktúrának a szerzők meglehetősen ki vannak szolgáltatva.

Orosz Adél: Több kiadó is jelezte, hogy gyakorlatilag képtelenség a magyar irodalmat sikeresen eladni külföldön. Nem azért, mert gyenge, hanem mert a két rendszer nem passzol egymáshoz. Azt nem tudjuk ígérni, hogy mi varázsütésre megváltoztatjuk ezt, de elszántak vagyunk abban, hogy kitapossuk az utat. Reménykedünk benne, hogy pár év múlva ez is gördülékenyebb lesz. (…)

Az idei évtől a Clavis szponzorálja a Zsoldos Péter-díjat. Pályázatokat is írtok ki?

Molnár Zsolt: Bár ez a tevékenységünknek csak egy kicsi szelete, de mindenképpen fontosnak tartjuk a minőségi szórakoztató irodalom szakmai megmérettetéseit. Ennek egyik része a Zsoldos-díj, amely a hazai sci-fi kiadást öleli fel. Szeretnénk ezt az Avana (Magyar Tudományos Fantasztikus Művészetért Egyesület – szerk.) által 18 éve indított díjat ismertebbé és elismertebbé tenni.

Orosz Adél: Tervben van, hogy különböző kiadókkal közös pályázatokat írjunk ki. Erre a szépirodalom és a zsánerirodalom területén is szükség lenne.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!