Yoon Ha Lee: Ninefox Gambit

2016. július 19. 11:07

Yoon Ha Lee kétségtelenül Greg Egan és Hannu Rajaniemi rokona abban, hogy fikarcnyit sem érdekli, olvasói tudják-e követni, de megéri belefektetni az energiát, mert valóban különleges világú, eredeti történetet kapunk.

2016. július 19. 11:07
Kleinheincz Csilla
SFmag

Első regényét sokan az év legígéretesebb sci-fi könyveként várták. A Ninefox Gambit egy korábbi novellájában  (The Battle of Candle Arc) már felbukkant világban játszódik, ahol a társadalmi és hitrendszer a felsőbb matematika útján egyúttal a fizikai törvényeket is meghatározza. Nehéz pontosan megmondani, hogyan is működik a világ, ugyanis Lee a magyarázatokat mélységesen megvető írók csoportjába esik. A regény első két fejezetébe még a dörzsölt sci-fi olvasóknak is beletörhet a bicskája, Lee ugyanis rögtön egy hadművelet közepén csap a a húrokba, és a szokatlan terminusok, különös koncepciók minden kifejtés nélkül röpködnek a levegőben a lövedékekkel együtt. Annyi mindenesetre már az első oldalak után elmondható, hogy ennek a könyvnek a világa egyik másikra sem hasonlít, a megismerhető és kihasználható fizikai törvényszerűségek helyén manipulálható filozófiák állnak. Az uralkodó hitrendszer (kalendárium) területén túl a kalendrikus matematikán alapuló technológiák is megszűnnek működni, ami érdekes szituációkat idéz elő a háborúban, ahol az ellenséges területre behatoló katonák fegyverei egyszer csak felmondhatják a szolgálatot. (…)

A regény egy bravúrosan megírt, de magát nehezen megadó katonai sci-fi, amely lényegében egyetlen erőd ostromát öleli fel, de a végén nemcsak Jedao, de a hexarchátus titkait is felfedi. Yoon Ha Lee kétségtelenül Greg Egan és Hannu Rajaniemi rokona abban, hogy fikarcnyit sem érdekli, olvasói tudják-e követni, de megéri belefektetni az energiát, mert valóban különleges világú, eredeti történetet kapunk. Bevallom, engem nem nyűgözött le maradéktalanul, mert hiányoztak bizonyos magyarázatok, és Cheris és Jedao kettősét leszámítva a többi szereplő felületes maradt, de kész vagyok elismerni Yoon Ha Lee tehetségét, és abban is biztos vagyok, hogy sokat várhatunk még tőle.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bithalver
2022. február 08. 21:51
Ez meg mindig egy jo iras. Koszonjuk !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!