A Pokémon GO és a géprombolók

2016. július 21. 10:48

Baloldali gondolkodók egy csoportja szerint a Pokémon GO a fejlett kapitalizmus ideológiai eszköze, amely még mélyebbre taszít minket az elidegenedés mocskában. Szerintem ezek a figurák finoman szólva tévúton járnak.

2016. július 21. 10:48
Kapelner Zsolt
Kettős Mérce

Erre csak egyetlen válasz lehetséges: ellenállni! Nem megadni magunkat a techonlógia csábításának, nem letölteni a Pokémon GO-t. Helyette tessék olvasni, múzeumba, színházba járni (azaz ne a mai, hanem a száz évvel ezelőtti burzsoázia kedvteléseinek hódoljunk) vagy csináljunk akármit, ami kivon minket a technológia és ezáltal a tőke fennhatósága alól.

Ezzel a gondolatmenettel több baj van. Először is, ha az ember tényleg ki szeretné vonni magát a technológia bűvköréből, jobb, ha mindjárt utópista szocialistának szegődik, és kivonul a falanszterbe. A kritikai technológiafilozófia egyik fő tétele, hogy a baj már kész van: a technológia már eluralta az életünket, már átformálta a világmegértésünket, most már nincs előle menekvés.

A problémát a modern technológia természete, belső logikája, mint olyan okozza, nem pedig ez vagy az az alkalmazás (ahogy a kapitalizmus sem ez vagy az a gyár, hanem a rendszer egésze). Ha már az ember ellenáll, a technológia egészének kellene ellenállnia, nem egyetlen online játéknak. Ha tehát az ellenállásra buzdítók logikáját helyesen végigvisszük, arra jutunk, hogy ideje hátrahagyni a modern technológia minden vívmányát.

De ez az ötlet a kritikai technológiafilozófia alapvető félreértésén alapul. Ezek az elméletek soha nem a technológia elutasításáról, az »ellenállásról« szólnak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2016. július 24. 12:08
Najóde mikor olvasott egy baloldali? Az egész téves minden izében.
kispufi
2016. július 24. 12:08
jóltáplált belszektás önelégült infantilis idiotizmus: a megújult újbaloldal újértelmisége. a jövőben ezek a kis takonypóc faszkalapok lesznek a mégvéleményvezérebbek. remélhetőleg mind szűkebb körben.
Békanász a hasadon
2016. július 24. 04:17
Ezért kell a kölkök bebaszni focizni, hogy ideje se legyen ilyen szarokat megismerni.
Akitlosz
2016. július 24. 04:15
„Erre csak egyetlen válasz lehetséges: ellenállni! Nem megadni magunkat a techonlógia csábításának, nem letölteni a Pokémon GO-t." Ha nem ebből élnének az újságírók, akkor nem is hallottam volna róla. Jó marketingfogás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!