Az irodalom igenis él

2015. november 26. 13:47

Jó, hogy a slam több embert ér el, de ráférne már egy újragondolás. Szerintem manapság alapvetően inkább szubkultúraként működik, s ez nem feltétlenül szerencsés. Interjú.

2015. november 26. 13:47
Gaborják Ádám
Pesti Stílus

2012-től vagy a JAK elnöke. Milyen célokkal kezdted el a munkát és milyen újításokat vezettél be azóta?


Kezdetben az volt a célom, hogy kibővítsem a már létező programokat, gondolok itt az összművészeti együttműködésekre. Korábban ilyen volt a Néma gyerek-sorozat, melynek keretén belül a szerzői felolvasások aláfestéseként élőzene szolgál, vagy az Új Magyarhangok Székesfehérváron, ami azóta is nagy sikerrel megy. Idetartozik a Kötet előttiek is, mely a kötettel még nem rendelkező fiatal szerzőket mutatja be. Mindenképpen újításnak számít az idén negyedszerre kiírt JAKkendő-díj, melyet esőkötetes prózaírók elismerésére hoztunk létre. Gondolunk a populáris irodalom kedvelőire is a POPJAK keretén belül. Valamint több nemzetközi, visegrádi programokkal bővült a kínálatunk. (...)

Kemény Zsófi szerint »minden jó slam vers, de nem minden jó vers slam.« Mennyire értesz ezzel egyet?

Ezzel egyet tudok érteni. Szerintem a slam nagyon termékeny, izgalmas műfaj, melynek fontos az előadói része is, míg egy vers nem biztos, hogy előadásra születik. Jó, hogy a slam több embert ér el, de ráférne már egy újragondolás. Szerintem manapság alapvetően inkább szubkultúraként működik, s ez nem feltétlenül szerencsés.

Szerinted mit tegyen egy olyan kortárs szerző, aki szeretné az írásait nagyobb publikum elé tárni? Ha tanácsra volna szüksége a műveivel kapcsolatban, fordulhat hozzátok?

A JAK-táborban a műhelyek pont erre lettek kitalálva. A JAK azért is fontos, mert találkozási pont lehet. Így könnyebb eljutni emberekhez, tanácsot kérni. Most már sok műhely létezik. Úgy látom, hogy ma már könnyebb megtalálni egy szerkesztőt, és megkérni arra, hogy segítsen. Az olyan szerkesztőknek, mint Kabai Lóránt vagy Szálinger Balázs óriási szerepe van a tehetséggondozásban.

Mennyire lehet megélni az irodalomból?

Biztos vannak olyanok, akik meg tudnak élni belőle. A véleményem az, hogy szerencsésebb több lábon állni, bár ezt biztos másként látja egy alkotó, aki a művészetéből szeretne megélni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Békanász a hasadon
2015. november 27. 01:38
Menjetek vissza a csatornába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!