Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Ellenzék nélkül – Tüntetni önmagában hiábavaló

2014. november 08. 16:20

A Fidesz olcsón megúszta a tüntetéseket.

2014. november 08. 16:20
Csabai Máté
Magyar Narancs

„Ahogy a gyakorlatban kiderült, elég volt a többség elcsendesítéséhez az is, hogy a kormányfő a közrádió reggeli műsorában meglebegtette, talán mégsem kell hétszáz forintot fizetni januárban. A Fidesz olcsón megúszta a tüntetéseket, hiszen kétségtelen, hogy a netadóból származó potom húszmilliárdot könnyen pótolják máshonnan. De sem az ellenzéki pártok, sem a civil mozgolódások nem voltak képesek a problémák gyökeréig nyúlni: az EBESZ által is harminchat pontban kifogásolt választások nyomán egy illegitim országgyűlés vezeti az országot. Senki nem világított rá, hogy Magyarországon alapvetően a fékek és az egyensúlyok hiányoznak.

Kell a demokrácia, hogy önkényurat választhassunk – mondtam, de inkább így kéne mondanom: hiába a demokrácia, ha az illiberális. Az elmúlt napok eseményei nem hoztak létre semmilyen civil fórumot és erőt. A napnál is világosabb, hogy minden maradna a régiben egy előrehozott választáson, a kormány lemondása pedig nem esedékes. A tüntetések populáris szólamaitól eltérően a nemzeti konzultáció színtere nem az utca. Hanem egy olyan államszervezet, ahol van értelme a konszenzus fogalmának, ahol működik a fékek és ellensúlyok rendszere. Ahol a liberális demokráciát a polgárok annak elvi, univerzális értékei miatt védik. A kérdés csak az, hogy akad-e olyan új politikai (és nem civil) erő, amely képes morális elvek mentén kormányozni egy amorálissá tett rendszerben és helyreállítani a sosemvolt parlamentáris demokráciát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kvasztics Fedor
2014. november 09. 09:24
"Ahol a liberális demokráciát a polgárok annak elvi, univerzális értékei miatt védik." És ha a polgárok nem kérik ezt a védelmet, ha ők a jelző nélküli demokráciát akarják? Ahol a többség akaratát nem írhatják felül az ilyen-olyan semmiből jött eszmék, amelyeknek az a célja, hogy a többség, a többségi döntés, bármikor, bármivel támadható legyen, sőt a többségi döntés - és vele tulajdonképpen maga a demokrácia - felülírható legyen. Így működött a népi demokrácia, így működik a liberális demokrácia. Ez a 68-as eredetű liberalizmus(?) lényege.
Agricola
2014. november 09. 08:48
Magyar Narancs magybeteg agybeteg Csabai Mátéja szerint: "az EBESZ által is harminchat pontban kifogásolt választások nyomán egy illegitim országgyűlés vezeti az országot." Ha az úgynevezett "demokratikus ellenzék" több szavazatot szerzett volna, mint a mostani kormánypártok, akkor most "az úgynevezett "demokratikus ellenzék" vezetné az országot. Viszont a választópolgárok zöme a fülke magányában úgy döntött, hogy azokat a hisztériázó egyedeket nem hatalmazzák fel érdekeik képviseletére, akik képesek látni a Sátánt és azokat, aki a Sátánnal cimborálnak. A ballibant ellenzéknek végre meg kellene érteni, hogy a sikerük mércéje nem az, hogy a nyugati sajtóban hány kormányt lejárató cikket sikerül elhelyeztetniük és a külföldi elvtársakkal hány orbánellenes nyilatkozatot tudnak kimondatni, hanem az, hogy haza- és magyarságszeretettől vezérelve valódi alternatíva lesznek-e vagy sem.
kuwiq
2014. november 09. 08:20
a narancsos elvtársaknak fogalmuk sincsen róla, mi az a demokrácia, meg arról se, hogy mi az, hogy liberális nézzük a tényeket 1. a sajtóban egyszerűen internetadónak keresztelt törvénytervezet került az országgyűlés elé 2. jelentős tömeg tiltakozott a bevezetés ellen, kétszer is rövid időn belül 3. az előterjesztő visszavonta a törvénytervezetet szóval, mi volt ebben a folyamatban az antidemokratikus, önkényes, illiberális, kedves, gyűlöletbe beleőrült narancsos honfitársaim??
balbako_
2014. november 09. 07:48
Az érdeklődés szombaton tán 200 idiótányi volt, a Parlament elé meg tán 30.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!