A kötelező jó

2013. november 08. 15:35

A torokgyíkról ma már csak egy ifjúsági regény főszereplője jut eszünkbe, a járványos gyermekbénulásról mindössze történelemkönyvekben olvasunk.

2013. november 08. 15:35
Tímár Krisztina
Délmagyar

Soha nem értettem meg, sőt anyaként kifejezetten felháborított minden olyan eset, amikor egy szülő meggátolta, hogy gyermekét beoltsák. Az emberi butaság mintapéldájának tartom, amikor arra hivatkozva, hogy néhány sajnálatos esetben komoly mellékhatásokat okozott egy-egy vakcina, elutasítja valaki a civilizáció egyik alapkövét. Sikk manapság a gyógyszeripart valamiféle ördögtől való dolognak tartani és mindenféle összeesküvés-elméletet gyártani köré, de tény, hogy a védőoltások számtalan betegséget tüntettek el. A torokgyíkról ma már csak egy ifjúsági regény főszereplője jut eszünkbe, a járványos gyermekbénulásról mindössze történelemkönyvekben olvasunk, és nem fenyeget a kanyaró sem, amely a fejlődő országokban még mindig a leggyakoribb fertőző betegség. Az ezredfordulón több mint 800 ezer gyermek halt meg olyasmiben, ami nálunk az oltásnak köszönhetően ismeretlen.

Nem csak a kötelező vakcinákra kell gondolni. Szerintem ugyanolyan felelőtlenség nem kérni mondjuk a rotavírus elleni szérumot, amely betegség a csecsemőkre a legveszélyesebb. Vagy nem beadatni a jövőre már ingyenesen adható és kötelezően ajánlott HPV-oltást lányoknak – a vakcinát, amellyel először a világtörténelemben rákot lehet megelőzni. Azt a méhnyakrákot, amely csak Magyarországon évente 400 nő halálát okozza.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zenge
2013. november 09. 10:43
A madárinfluenzás hisztériakeltést követően én is gyanakvó lettem az oltásokkal szemben. Minél erőteljesebben magyarázzák, hogy az milyen jó, én annál jobban gyanakszom. A madárinfluenza ellen a sógorom beoltatta magát Németországban. Akkor azt mondták neki, hogy az oltást meg kell ismételni bizonyos idő elteltével, csak úgy lesz hatékony. Amikor a második oltásra jelentkezett, közölték, hogy mégsem kell megismételni, egy is elég lesz. Romániában egy, a kórházban elhúnyt színész ürügyén (amit a madárinfluenza számlájára írtak azon nyomban a hatóságok, anélkül, hogy ez bebizonyosodott volna),országos hisztéria tört ki. Az akkori egészségügyi miniszter beoltását élőben közvetítette a televízió, mint ahogy azt is, hogy a frissen beoltott miniszter fecskendőt ragad, és egymás után oltja be az addigra már kígyózó sorokat alkotó, rémült embereket. Amikor az újságírók arról kérdezték őket, mi ellen oltatják be magukat, csak annyit tudtak válaszoni, hogy a tévében látták, hogy valami baj van, ezért jelentkeztek az oltásra, de nem tudják, hogy mi is van. És ment mindez az egészségügyi világszervezet (WHO)áldásával és közreműködésével. Véleményem szerint nem az embereket kell hibáztatni azért, hogy ilyen események után nem bíznak meg az egészségügyi hatóságokban, hanem azokat, akik az emberek bizalmát eljátszották.
PGuszti
2013. november 09. 10:24
Örülök, hogy néha értelmes cikkek is megjelennek a sajtóban. A magazinok és reklámok által ontott "immunerősítésről" szóló zagyvaléktömeget rengetegen beveszik, ahelyett, hogy az igazoltan immunitást nyújtó védőoltásokat vennének igénybe maguk és gyermekeik részére.
tetigi
2013. november 08. 20:25
És egyáltalán: egy liberális szülőnek alanyi joga úgy megnyomorítani a gyermekét, ahogyan csak gondolja.
morog
2013. november 08. 18:31
Az Államokban csak akkor engedik be egy közösségbe a gyereket -napközi, iskola- ha bemutatta az oltási bizonyítványát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!