L. családjának anyai ága II.

2013. február 20. 16:09

Horthyt tisztelee ugyan, de középszerű államférfinak látta, nem tartotta alkalmasnak arra, hogy egy ilyen hatalmas, véres és egyenlőtlen háborúban győzelemre vezesse az országot.

2013. február 20. 16:09
Aristo
Aristo

„A nagyapa rövid vörös kalandjának eredményeként leszerelték az aktív állományból és megvontak tőle mindenféle juttatást. Később, egy igazolási eljárás keretében bűntelennek nyilvánították ugyan, ám a hadseregbe nem vették vissza. Fiatal házasként valami megélhetés után kellett néznie, ezért az egyetlen, könnyen elérhető elérhető munkát választotta: beállt falusi tanítónak. Több állomás után, végül K. – az alföldi kisváros mellett a tanyavilágban lett tanító, egy Klebelsberg-féle iskolában. Gyermekük született – L. anyja – és életük rendeződni látszott. Így érte a családot a következő háború kitörése. Azonnal reaktiválták, előléptették és behívták aktív szolgálatra. 

Nem lelkesedett a háborúért, több okból sem. Először is utálta a németeket, pökhendi, nagyzoló népségnek tartotta őket és – a bár pontos okát talán nem is tudta adni – de az volt a véleménye, hogy csak bajt hoznak ránk. Másrészt – mesélte L. nagyanyja – elővette az iskolai földrajz könyvet és összeadta a velünk szövetséges államok népességét, ipari termelését és az ellenségét is, két takaros oszlopba rendezve. Amerikát azonnal az ellenséghez sorolta, mert – mint mondta – ez nem olyan háború lesz, ahol bárki semleges tud maradni. Az eredmény elborzasztó lett. Meg volt győződve róla, hogy a háborút mindenképpen el fogjuk veszíteni és egyáltalán nem volt biztos még abban sem, hogyha a németek mégis győznének azzal mi jobban járunk. Horthyt tisztelete ugyan, de középszerű államférfinak látta, nem tartotta alkalmasnak arra, hogy egy ilyen hatalmas, véres és egyenlőtlen háborúban győzelemre vezesse az országot. De ment, mert mennie kellett. Rövid hazai szolgálat után az első páncéloshadosztály tüzérségéhez került és azokkal együtt kiküldték a keleti frontra. L. nagyanyja újra kezdhette a strázsálást a ház előtt a postásra várva.

A doni áttörés és a visszavonulás poklát túlélte, fogságba sem esett, azonban sohasem beszélt ezekről az időkről. Haditetteiről L. a legtöbbet másoktól hallott, sokan voltak olyanok akik katonái voltak – előtte meg tanítványai az iskolában – és K.-ban élt a volt hadosztályparancsnoka is, akivel haláláig összejártak borozni és szidalmazni a háborús feletteseiket. Az ő elbeszéléseikből egy keménykezű, de igazságos és az embereit megvédő tiszt alakja rajzolódott ki, aki bárkivel szemben kész volt védelmezni a véleményét.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2013. február 20. 19:16
"...elővette az iskolai földrajz könyvet és összeadta a velünk szövetséges államok népességét, ipari termelését és az ellenségét is" - persze ez is egy szempont. De ha így működnének a dolgok, soha sem kellene egy puskát sem elsütni. Hitler villámháborúval operált, de Oroszországgal nem tudott mit kezdeni. Nem csak a nagy terület volt a probléma, hanem az is, hogy semmiféle terve nem volt, hogyan rendezkedjék be ottan. A helyi lakosságot meg sem próbálta maga mellé állítani, még félig-meddig önként átállt katonákból toborzott Vlaszov hadtestet sem hagyta 'felszabadítóként' bevetni. Talán arra számított, hogy Sztalin békét kér tőle. De rövid megingás után a hatalmas amerikai segítségben részesülve az oroszok meg tudták fordítani a háború menetét.
vizesnyolcas
2013. február 20. 19:12
Úgy látszik, még erre az írásra is ráfutott egy buta dislike.exe.
Öreg
2013. február 20. 16:48
Ez egy "normális" értelmiségi történet. Ennek a rétegnek az igazi drámát az 1948-at követő és évtizedekig tartó kom.-szoc, korszak jelentette. A másik oldalon állók leszármazottjai a Bajnai-Gyurcsány-és szadesz maradvány körül szerveződők csapata.
kuwiq
2013. február 20. 16:32
Gömbös Gyula is rájött, hogy az nyeri a következő háborút, akinek több nyersanyaga és ipari kapacitása van. Horthy Hitlernek is megmondta, hogy előbb utóbb világháborút robbant ki, és elveszíti, mert nincs néven nevezhető tengeri ereje. A lengyelek meg "győztek". És? Roosewelt papa őket is eladta az oroszoknak, velünk, "vesztesekkel" együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!