Hajléktalannézegetés

2013. január 17. 13:59

Ugyanazt mondja az ombudsman, amit a hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek évek óta: ez esetben muszáj a hosszabb és nehezebb utat választani.

2013. január 17. 13:59
Matalin Dóra
NOL

Ugyanazt mondja az ombudsman, amit a hajléktalanokkal foglalkozó szakemberek évek óta: ez esetben muszáj a hosszabb és nehezebb utat választani. Nem lehet hetek, hónapok alatt néhány kemény intézkedéssel véget vetni egy évtizedes problémának. Nemcsak azért, mert – jelenleg még – alaptörvény-ellenes a közterületen élés megbüntetése, hanem mert az hosszú távon egyébként sem segít senkinek. Sem a hajléktalanoknak, sem az őket egyre kevésbé toleráló budapestieknek.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy amíg elkészül egy valóban használható program, amely nem a szerencsétlenek eltüntetését, hanem a hajléktalanságból való kivezetésüket célozza, addig csináljon mindenki azt, amit akar. Senki nem állítja, hogy a hajléktalanlét feljogosít arra, hogy az aluljárókban szemeteljenek, vizeljenek, másokat zaklassanak, ordítozzanak. Sem az ombudsman, sem az Alkotmánybíróság, sem a hajléktalanellátók nem mondták egy szóval sem, hogy ezentúl a fedél nélkül élők egyetlen cselekedete sem büntethető. Szociális munkások beszámolói szerint néhány budapesti aluljáróban azonban az utóbbi időben már-már ez a helyzet.

Mintha csak két véglet létezne. Vagy büntethetővé teszik már a puszta létezésüket is, és ha ebben nem partner az AB, akkor majd a néptől kérnek rá nemzeti konzultáció keretében felhatalmazást. Addig is bedobjuk a gyeplőt a lovak közé, és mutogatjuk, hogy lám, idevezet a nagy szabadság. Pedig lenne harmadik út is, csak az kicsit melósabb.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Papuska
2013. január 17. 20:07
A szokásos szoclib demagógia! Erre azt a dániai történetet tudom idézni, mikor Viborg polgármestere elkeseredetten kérdezte tőlem, hogy mi Magyarországon mit tudunk csinálni a hajléktalanokkal, mert náluk van, vagy húsz. Már legalább fejenként három lakást kaptak, de mind tönkre tették, és zaklatják az utcán az embereket Jogilag tehetetlenek velük. Ebből is látszik, hogy ez nem szociális, hanem mentális, vagy nem egy esetben pszichiátriai probléma. Az ilyen problémát nem lehet demokratikusan megoldani! Sajnos vannak ilyenek. Vannak sajnos olyan eredendően antiszociális emberek, akik nem képesek semmiféle szabályt, együttélési normát, kötöttséget betartani. Ezeket állapotuknak megfelelő speciális részben, vagy teljesen zárt intézménybe csukni. A többi számára a szociális ellátás képes az utolsó bejelentett lakhelye szerint illetékes járásban, vagy városban megfelelő minimális, de humánus ellátást biztosítani. Állapítsák meg a minimumot, és kötelezzenek. Ennél több a társadalomtól nem várható el! Egyszerűen azért mert demokráciában nem lehet a jogaitól megfosztani az embereket, de a túlnyomó többséget sem lehet megfosztani az egészséges és félelem és undor nélküli élettől! Minden hajléktalan számára biztosítható a társadalom normája szerinti minimális ellátás! Ennél több, igazságtalan lenne, kevesebb embertelen. Az emberi élethez való jogát nem veheti el egy maroknyi beteg ember egy város közösségének!
OberEnnsinnen
2013. január 17. 19:33
"Senki nem állítja, hogy a hajléktalanlét feljogosít arra, hogy az aluljárókban szemeteljenek, vizeljenek, másokat zaklassanak, ordítozzanak." Kedves Dóra! Ezeket a dolgokat - ha nem is mindet - az ember a lakókörnyezetében végzi. A hajléktalanlét lakókörnyezete az aluljáró - az Alkotmánybíróság szerint. Ettől kezdve a "feljogosít" kifejezés értelmét veszti.
laci0011
2013. január 17. 19:26
2 hét alatt rendet teszünk,csúfosan megbukott.Lehet ellenzékbe visszafáradni jobber ovisok.
1120
2013. január 17. 18:12
Már megint egy "jogvédő", aki szerint az embereknek igenis joguk van télen megfagyni az utcán... Végül is...? Csakhogy, tetszik tudni...létezik olyan is, amikor a szerencsétlen embert nem valaki mástól, hanem "csak" önmagától kell megmenteni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!