Egyre gyakoribbak a tengerparti cápatámadások, ez lehet az oka

2023. július 17. 06:22

Az elmúlt 22 évben 500 cápatámadás ért embert, és ezek 25 százalékban halálos kimenetelűek voltak.

2023. július 17. 06:22
Balogh Borsa

Az elmúlt években világszerte megugrott a cápatámadások száma. A Shark Attack Statistics Interactive nevű oldal összegyűjtötte a 2000-től napjainkig terjedő időszak adatait és hírcikkeit, a világ cápatámadásairól. A statisztika szerint 

az elmúlt 22 évben 500 cápatámadás érte az embert, és ezek 25 százalékban halálos kimenetelűek voltak. 

Mely cápák a legveszélyesebbek?

A legveszélyesebb cápafaj a nagy fehér cápa, de kiemelt veszélyt jelentenek az emberekre a tigriscápák, a kék cápák és a pörölycápák is. A legtöbb támadással sújtott területek az USA déli és keleti partvidékei, de egyre gyakrabban tűnnek fel a veszélyes ragadozók Európában, magyar turisták által is gyakran látogatott üdülőhelyeken, például Görögországban, Olaszországban, vagy akár a szomszédos Horvátországban is.

Érdekesség, hogy a magyar üdülők körében kiemelten népszerű Adriai-tengerben mintegy ötvennégy cápafaj él, ennek ellenére a horvát tengerparton nem jellemzőek a cápatámadások, utoljára 1965-ben hunyt el turista a ragadozó támadásának következtében.

A közhiedelemmel ellentétben a napjainkban gyakoribbá váló esetek elsődleges okai nem a cápák viselkedésében, hanem az emberi tevékenységekben és a környezeti változásokban gyökereznek.

Ezt is ajánljuk a témában

Part menti fejlesztések

A cápatámadások számának növekedéséhez hozzájáruló legjelentősebb tényező az emberi népesség és a part menti fejlesztések ugrásszerű növekedése. Minden eddiginél több ember úszik, szörfözik és búvárkodik az óceáni élőhelyeken, ezzel kitolva az emberi és a cápák területe közötti határokat. A cápák észlelése és a velük való találkozás egyre gyakoribbá vált azokon a területeken, ahol a part menti fejlődés és a turizmus fellendült. 

Globális felmelegedés

Egy másik fontos tényező a jelenség kapcsán a folyamatos éghajlatváltozás. A melegebb óceánok hatására egyes cápák megváltoztatják vándorlási szokásaikat és kiterjesztik területeiket. Ennek eredményeképpen a cápák olyan régiókban is felbukkannak, ahol korábban ritkák voltak, ami váratlan találkozásokhoz vezet.

Az óceánok savasodása és a tengerek hőmérsékletének emelkedése szintén hatással van a cápák eloszlására és mennyiségére, ami a cápákat táplálék után kutatva közelebb szorítja a partokhoz. Ez az elmozdulás azt eredményezi, hogy a cápák nagyobb valószínűséggel keresztezik az emberrel való találkozás útját.

A klímaváltozás mellett ráadásul egy másik emberi tevékenység is jelentős szerepet játszik: a túlhalászás.

A túlzott halászat ugyanis csökkenti a cápák elsődleges táplálékforrásait, és arra kényszeríti őket, hogy megváltoztassák vadászterületüket,

így a cápák közelebb merészkedhetnek a lakott partokhoz.

Bár a cápatámadások számának növekedése riasztó, nem szabad elfelejteni, hogy ezek a teremtmények nem gonosztevők. Az egyre gyakoribbá váló incidensek az ember által okozott környezeti változások, és a vízi szabadidős tevékenységek bővülésének következményei.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Illusztráció / Pixabay

 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. július 17. 13:01
Az hiányzik a cikkből, hogy ez idő alatt az emberek hányszor támadtak cápákra. Millió embertámadásra cápák ellen ha egy cápatámadás jut ember ellen.
iimre
2023. július 17. 11:01
"Egyre gyakoribbak a tengerparti cápatámadások, ez lehet az oka" ••• Nyugalom, csak a tüdővel lélegző cápák támadnak a parton, a többi megfullad odakint! :DDD
szemlelo-2
2023. július 17. 09:50
Megtudtuk: ezért is a globális felmelegedés a felelős.
need-info
2023. július 17. 09:20
De, hát a cápák barátságosak, ahogy a képen is látható...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!