Több mint aggasztó: ürülékben rendezik a párizsi olimpia versenyeit?

2024. április 22. 20:24

Még mindig megoldatlan a Szajna vízminőségének kezelése. Veszélybe került a nyíltvízi úszás és a triatlon. Egy olimpiai bajnok szerint az egészség a legfontosabb, nem a nevezetességek.

2024. április 22. 20:24

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
 

Száz éve tilos fürödni a Szajna párizsi szakaszán. Nem véletlenül. A francia fővárost átszelő folyó vízminősége alkalmatlan a szennyezettsége miatt: a hajóforgalom és a szennyvíz beáramlása miatt – logikus, hogy ebben rendeznék az olimpia úszóversenyeit a nyíltvízi szakágnak és a triatlonosoknak. Megoldás és másik terv továbbra sincs.

Rémisztő adatok

A Surfrider Alapítvány elemzése szerint a közelmúltban vett 14 vízminta közül csak egy mutatja, hogy a folyó biztonságos az úszásra. Az amerikai környezetvédelmi szervezet jelentése szerint 

a víz „ürülék eredetű szennyezése” lehetetlenné teheti, hogy biztonságosan ússzanak benne a sportolók 

– írja a zoldpalya.hu. A civil szervezet kutatása kimutatta: riasztóan nagy mértékű volt az enterokokkuszok és az escherichia coli baktériumok mennyisége. A folyó felsőbb szakaszain lévő víztisztítók esőzések idején túltelítődnek, ami a probléma legfőbb oka lehet. A vizsgálatot végző alapítvány szerint ezt súlyosbítják az uszályok, és a szenyvízhálózathoz nem csatlakoztatott vízparti lakások is.

Nem sikerült

A szaklap azt is tudatta: a probléma orvoslására a város 1,4 milliárd eurót költött egy víztisztító projektre, az Austerlitz hídnál egy 50 000 köbméteres esővíztározó medencét építenek. Ezt a földalatti tározót úgy tervezték, hogy viharok idején visszatartsa a vizet, majd visszaengedje a csatornahálózatba. 2018-ban Párizsban kötelezővé tették minden hajó csatlakozását a csatornahálózatra, azonban ez a rendelkezés nem hozta el a várt eredményt.

RASOVSZKY Kristóf; BETLEHEM Dávid
Csípheti a szemét a majd a Szajna vize Rasovszky Kristófnak, már ha lesz benne verseny
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ki issza meg a levét?

Bár a párizsi szervezőbizottság elnöke bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Szajna vízminősége egy időre rendeződik, azt is elismerte, hogy még mindig van némi bizonytalanság az események körül. Emiatt akár az is elképzelhető, hogy a triatlonból duatlon lesz az úszás híján, de ez ellen többen érthető módon tiltakoznak, valamint a 10 kilométeres nyíltvízi úszószámra kvalifikációt szerző sportolók könnyen hoppon maradhatnak. Világraszóló botrány lenne, miközben például Rasovszky Kristóf tokió ezüstérmeseként, a táv aktuális világbajnokaként vágna neki a távnak. A nőknél a párizsi játékokon címvédőként induló (?) brazil Ana Marcela Cunha aggodalmának adott hangot a Szajna vízminősége miatt.

Tavaly nem voltak tesztversenyek a vízszennyezés miatt, de a szervezők ragaszkodnak ahhoz, hogy az olimpiai viadalokat a folyóban rendezzék meg. Szükség van tartalék tervre, mert a Szajna nem úszásra való. 

Azt is megértem, hogy milyen fontos az III. Sándor híd és az Eiffel-torony, de úgy gondolom, hogy a sportolók egészségének kell az első helyen állnia

 – mondta a 31 esztendős Cunha.

Ezt is ajánljuk a témában

Olimpia: koszos a Szajna, nem lesz itt úszás!

Még az olimpia előtt Macron úszik egyet a Szajnában – ez volt az elnök bátor ígérete, amihez csatlakozik Anne Hidalgo, Párizs polgármestere. Ám a folyó vize a francia fővárosnál jelenleg alkalmatlan az úszásra. A franciák nem kímélnek se pénzt, se energiát, hogy elfogadhatóvá tegyék a vízminőséget. Már évek óta dolgoznak a szenny- és az esővíz elvezetésén, így abban bízunk, hogy időben elkészülnek, ugyanis a nyílt vízi úszásban magyar éremesélyesek is vannak.

 

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­ö­g­­­ö­­s­ ­­­l­­á­n­­­y­­o­­k­ ­­v­­­á­­­r­n­­­a­k­ ­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
altercat1
2024. április 23. 19:38
Ki kell tenyészteni a szarevő rucát. Talán a Gangeszből át lehetne hozni, ha van olyan. Hacsaknem az indiai futókacsa olyan. Ha a meztelencsiga ízlik neki. Hátha...
altercat1
2024. április 23. 19:29
A Mirabeau-híd alatt fut a Szajna S szerelmes buzik Emlékeként van teleszarva Érem lesz az öröm-ráadás a bajra? Ne hagyd, hogy orrom abba verjem Száll a szarszag, hánytat engem ------------ Ki a Szajna vizét issza Saját vizét issza vissza
KBA98
2024. április 23. 16:29
Macron a virtuális vezér, a múmia árnyékában elfelejtette, hogy Olimpia lesz? Mi történik, ha a nagy nehezen megrendezett Olimpián megbetegszenek a résztvevők, főleg azok, akik védelem alatt versenyeznek, mert még az is nagy kérdés, hogy a terroristák szünetelnek-e? Nem ártan figyelni arra is, hogy normális körülmények között nálunk zajlana az Olimpia. A Momentum már csak baszatáskás és fejlövés előtti hazaárulókból áll (Donáth, Cseh), de ha ott bárki is megsérül vagy meghal, akkor nekik is végük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!