Magyar világsztár lehetett volna, de elüldözték Magyarországról, és ebbe belehalt

2023. december 26. 07:02

Rákosi és Kádár is megtépázta a sportolót.

2023. december 26. 07:02
Asbóth József

„Asbóth József, aki megnyerte a Roland Garrost, de aztán nem bírhatott el Rákosiékkal, majd Kádárékkal. Előbb nem engedték külföldre versenyezni, majd emigrálása után lejáratták. Megfogadta, hogy addig nem tér haza, amíg a szovjetek el nem hagyják Magyarországot. Nem élte meg....” – kezdi a teniszezőről szóló bejegyzését Mező Gábor Facebookon. 

Asbóth József 1917. szeptember 18-án, vasutas (sín- és váltókezelő) család harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot Szombathelyen. Már fiatalon a teniszpályák közelébe került, mint labdaszedő, majd tehetségét felfedező Dr. Fernádi Ferencnek köszönhetően pályafutását szülővárosában a Szombathelyi SE-ben kezdte. Ezt követően Pestre költözve a  Budai Torna Egyletben, majd később (1946-48 között) az Eötvös Lóránd által alapított Budapesti Egyetemi Atlétikai Club-ban, később a Vasasba igazolt.

1938 július 6-án Budapesten a wimbledoni bajnoki cím megszerzését követően, az európai turnén lévő Don Budge és az akkor még ismeretlennek számító 20 éves magyar tehetség, Asbóth József egy bemutató mérkőzés keretében mérkőzött egymással. Asbóth 6-1 8-6 3-0-ás vezetésénél az amerikai világelső feladta a további küzdelmet. A történeti hűség kedvéért, az élete formájában lévő Budge, aki 1937 Wimbledon és 1938 USA bajnokság között zsinórban 6 Grand Slam tornát nyert meg (mai napig rekord!), illetve 1938-ban a tenisz történetében először megnyerte mind a négy Grand Slam tornát egy naptári évben. Nos ezt a csúcsformában lévő Budge-ot látta vendégül a Magyar Tenisz Szövetség két bemutatómeccs erejéig Budapesten.

Asbóth legendás Grand Slam-győzelmét az 1947-es párizsi Roland Garroson bemutatott menetelése jelentette.

Címét sajnos nem tudta megvédeni, ugyanis édesanyja halála, valamint a Magyarországon időközben hatalomra jutó kommunista hatalom beárnyékolta pályafutása hátralevő részét. 

A kommunista rezsimnek nem tetszett, hogy Asbóth külföldi versenyekre jár. Rákosiéknak annyira szemet szúrt Asbóth pályafutása, hogy V. Gusztáv svéd királynak kellett személyes garanciát vállalnia a magyar kormány felé, hogy Asbóth visszatér a hazájába és nem emigrál külföldre.

Asbóth teljes, politika által megtépázott életútját ide kattintva tudja elolvasni.

Nyitókép: MTI / Petrovics László

 

 

 

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax-2
2023. december 27. 06:57
Keresetlen-kedves-kultúrált moslékszavak: a balliberális FERTŐBŐL kimentve "MagyarNepkoztarsasag" nevű t. lev.társ szellemi széküritiseként.
ProletarFC
2023. december 26. 19:39 Szerkesztve
A Fidesz-KDNP még a szart is képes bemocskolni, a XII.kerületben történt az eset. - KDNP irodával mocskolták be a sz@rt - Ismeretlen tettesek összeKDNPirodáztak egy székletet. https://www.amiidonk.hu/forradalom/kdnp-irodaval-mocskoltak-be-a-szrt/ A 444.hu-nak küldött fotón jól látszik, hogy láthatóan szándékosan mocskolták be a XII. kerületi KDNP irodával az ürüléket.
ProletarFC
2023. december 26. 19:31 Szerkesztve
Mező egy igazi galandféreg. A szocializmus zenei világából ismerős a Neoton Familiába belebuzult nem mellesleg kommunista könnyűzeneti tótumfaktum zenei élet és zenei halál ura Erdős Péter "CPg a kurva anyád" lányával Hankiss Ágnessel megalapították a Hamvas Intézetet, miután levélben felvilágosítottam, hogy Hamvas végakarata az volt, hogy semmiféle intézményt róla ne nevezzen el a köcsög utókor, miután Hankiss Ágnes elhunyt eleget téve kérésnek átnevezték Hankiss Ágnes intézetnek a Hamvas intézetet, tehát nagy nehezen befejezték Hamvas Béla meggyalázását az összefideszezésével. Hankiss Ágnes fia Vitézy Dávid most készül Budapest főpolgármesteri címére. Mező Gábor és Borvendég Zsuzsanna nyaljon szart.
zsolti123
2023. december 26. 18:38
tartarosszblog 2023. december 26. 13:49 A példaképed: „Hoztam bundát, aranyat, és felakasztottam pár magyar parasztot” https://magyarnemzet.hu/kultura/2021/03/hoztam-bundat-aranyat-es-felakasztottam-par-magyar-parasztot - A Halál Népbiztosa https://www.youtube.com/watch?v=W78d_8BeaFE - ATanácsköztársaság egyik legsötétebb fejezetét kétségkívül Szolnokon írta a Lenin-fiúkat vezető Szamuely Tibor népbiztos. https://tortenelemportal.hu/2011/05/vorosterror-szolnokon/ - Mezőtúron is járt hátborzongató halálvonatával a vérszomjas vezér A Tanácsköztársaság bukása után, 1919. augusztus 2-án egy osztrák rendőr járőr elfogta a menekülő Szamuely Tibort https://www.szoljon.hu/helyi-kultura/2018/04/mezoturon-is-jart-hatborzongato-halalvonataval-a-verszomjas-vezer
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!