Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Bozsó Róbert: A családi vállalkozás sikeréhez elengedhetetlen, hogy a családtagok szeressék egymást

2022. február 09. 18:33

„Az erős ellentétek a családi vállalkozás csődjét is okozhatják” – fogalmazott a Trend FM január 18-i adásában Bozsó Róbert, a BOLAX Építőipari Kft. ügyvezetője. A magyar családi cégnél úgy tűnik, tényleg szeretik egymást: lassan már 30 évesek; népszerűségük azóta is töretlen.

2022. február 09. 18:33
null

Szűcs Bettina Erika cikke a Makronómon.

cikke a Makronómon.

Együtt alapították a céget

A BOLAX Építőipari és Kereskedelmi Kft.-t Bozsó László alapította két fiával, Róberttel és Rolanddal. Igaz ugyan, hogy ő már nyugdíjas, de amiben csak tud, szívesen segít a fiainak. Róbert elmondása szerint ő akkoriban még érettségi előtt állt, nem volt biztos abban, hogy milyen irányba szeretne indulni. Mint mondta,

bár a fiúk későn érnek, édesapjuk mégis bevette őket a vállalkozásba.

„Sőt, kifejezetten velünk alapította ezt a céget” – így hamar beleláttak az egyes munkafolyamatokba. Később azonban ő is az építészi pályát választotta, ahogyan a család többi tagja is, édesanyja kivételével (ő pénzügyi szakértelmével segíti a családi vállalkozást).

A világos szabályrendszert elmosta a válság

Egészen 2002-ig László egyedül vitte a vállalkozást, ebben az évben tudták bővíteni a céget egy szakáruházzal, illetve egy telephellyel. 

Édesapja üzleti élettől való háttérbe vonulásáról úgy nyilatkozott, hogy azt inkább a folyamatosság jellemezte, mert a nyugdíjba vonulás időpontja mindig húzódott. 

„Már az elején létrehoztunk egy szabályrendszert. Kialakítottunk három tevékenységi kört, amin ma is alapszik a cég: tervezés, kivitelezés, és építőanyag-kereskedelem. Ezáltal mindhármunknak megvolt az a »homokozója«, amibe a másik nem szólt bele, ahova mindenki vissza tudott vonulni. Aztán ezek összemosódtak 2009 környékén, amikor nem igazán volt rend a magyar építőipar területén.

– mesélte Bozsó Róbert. 

Mint fogalmazott, ők egyszerű elvek mentén gondolkodó család, mégis kénytelenek voltak behajtani a tartozásokat az elvégzett munkák után. „Ezzel édesapám nem tudott és nem is akart foglalkozni, mert nem az ő világa.

– tette hozzá. Szerencsére a BOLAX át tudta vészelni a nehézségeket, annak ellenére is, hogy komoly pénzügyi gondokkal néztek szembe.

Ha nincs összhang, nincs sikeres vállalkozás sem

Róbert kiemelte, hogy jelenleg egymással párhuzamosan több, mint 10 projektjük fut az ország számos pontján. Az alapítást követő években leginkább Szolnok környékét vették célba, majd később kezdtek terjeszkedni.

A cég főleg villamosszektort kiszolgáló mérnöki munkákat végez,

de volt már sok más jellegű projektjük is: például óvodákat, iskolákat, és szakrális létesítményeket is építettek már.

Érczfalvi András kérdésére Bozsó Róbert kifejtette, hogy a családi vállalkozás esetében kiemelten fontos, hogy a családtagok szeressék egymást. Ha nincs meg közöttük az összhang, az nagyban nehezíti a közös munkát is.

Legrosszabb esetben az erős ellentétek a családi vállalkozás csődjét is okozhatják. 

Róbert szerint súlyos probléma lehet, ha a családi vállalkozást nincs, aki folytatná. Véleménye szerint ebben az esetben a cég eladása lehet a legjobb megoldás, főleg akkor, ha a cég már tud menedzsmentet foglalkoztatni. A vállalkozások értéket képviselnek, amit nem szabad veszni hagyni.

Pályáztak és nyertek

A BOLAX Kft. igyekszik minél több pályázaton részt venni, előző körben már részesedtek a Technológiaváltó támogatási program szponzorálásából. 

Január 19-étől, szerdától lehet beadni a pályázatokat az újabb, 100 milliárd forintos körbe. Róbert véleménye szerint ez nagy segítséget jelent, ha egy cég fejleszteni szeretne. Ez szükséges is, hiszen fel kell venni a ritmust a technológia előmenetelével, ha egy vállalkozás versenyben akar maradni.

A BOLAX Kft.-nél egy lakatos acélszerkezeti üzem kialakítására fogják felhasználni az elnyert pénzösszeget.

„Ez az az igény, ami felmerült az elmúlt 1-2 évben” – árulta el Róbert. A vállalkozás célja, hogy magasabb színvonalon, és rövidebb határidővel tudja kiszolgálni a megrendelőiket. 

A jelenlegi dolgozói létszám 100 fő, ez azonban további 10 fővel fog emelkedni, amint elkészül az új üzem.

Az ott gyártandó betonteknőkre szenzorokat fognak szerelni,

amelyek jelezni fogják, amint az adott elem cserére szorul (olajszivárgás, vagy víznyomás-változás esetén). A szenzoroknak köszönhetően hosszú távon fenntartható a felügyelet-mentesség. A tulajdonosoknak, illetve a munkavállalóiknak ez nagy könnyebbséget jelent, hiszen nem kell időről időre kijárni ellenőrizni az eszközök állapotát. Jelenleg tehát ezen dolgozik a Bozsó testvérpár által közösen vezetett BOLAX, de a tervek megvalósulására minden bizonnyal még várnunk kell.

Érczfalvi András kérdésére Róbert kiemelte, hogy a legnagyobb kihívás jelenleg az, hogy minden projektet tudjanak időben teljesíteni, hiszen ahogy Róbert mottója szól: „az adott szó kötelez.”

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!