„Nekünk, színpadi embereknek ez alapmű” – ez Kovács András Péter kedvenc magyar filmje

2021. május 02. 21:00

„A Bereményi-Cseh Tamás szerzőpáros akkoriban a szívem csücske volt, ez hajtott a képernyő elé” – Kovács András Péter mesél kedvenc filmjéről.

2021. május 02. 21:00
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Kovács András Péter humoristát kérdezte a Mandiner a magyar film 120. születésnapja alkalmából indított sorozatában:

A turné (Bereményi Géza, 1993)

„Kedvenc filmem A turné című magyar filmalkotás 1993-ból, Bereményi Géza tollából és rendezésében. Azért szeretem ezt a filmet, mert pontosan azt mutatja be, amiben én is élek. A kulisszák mögötti izgalmat, készülődést, nehézségeket és kalandokat, ami az én mindennapjaimnak is része. Nyilván kicsit elnagyolt és kiszínezett helyzetekkel dolgozik a film, de minden elnagyoltságuk ellenére sem állnak messze a valóságtól, ezt bátran állíthatom. (Nevet)

Mindenkinek, aki járja az országot és sokszor áll színpadra, ez alapmű. Ráadásul közel három évtizedes kora ellenére sem veszített mondanivalójából. Ezek a helyzetek ma is ugyanúgy érvényesek. Emlékszem, először gimnazista koromban láttam, de akkor még nem mondott nekem annyit, mint ma. Akkor elsősorban a szereplőgárda miatt néztem meg – konkrétan Eperjes Károly és Cseh Tamás miatt. A Bereményi-Cseh Tamás szerzőpáros akkoriban a szívem csücske volt, tehát ez hajtott a képernyő elé.

Azóta, hogy stand-uppal foglalkozom, még inkább alapmű lett számomra, szó szerint tudom idézni, és akárhányszor újranézem, minden alkalommal mást üzen. Kifejezetten izgalmas, hogy azokon a helyszíneken, öltözőkben, színpadokon, amelyek feltűnnek a filmben, én is megfordultam már. Mivel hasonló műfajban mozgok, nagyon szeretem a magyar filmvígjátékokat, sajátos zamatuk van. Ezek az alkotások hozzátartoznak ahhoz a hagyományhoz, amiből mi, humoristák is merítünk.”

Nyitókép: Muray Gábor

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
meska
2021. május 02. 22:27
Te vagy az a ritka személy, aki még a standuposokat is lekenné vörösre, meg narancsra. Beteges gondolkodásmód...
csanaki
2021. május 02. 22:12
KAP az a ritka személy a stand-up comedy világában, aki nem a libsevikek szekerét tolja. A filmválasztasa és a megemlített alkotók, szereplók is jó magyar emberek (vagyis a jóemlékezetű Cseh Tamás sajnos már csak emlékként).
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!