Kalózok, vámpírok, idegenek: angolszász könyvek novemberre

2016. november 07. 12:00

Mi a #@&% ez? Hogy végződik a széttört Európa-trilógia? Milyen a kínai sci-fi? Na és a cseh? Mit keres Lestat, a vámpír Atlantiszban? Na és a futurista-utópista kalózok az Adriai-tengeren? Egy sor izgalmas antológiát, illetve friss fantasy- és sci-fi-, és horror-címet ajánlunk az angol nyelvű megjelenések közül novemberre.

2016. november 07. 12:00
Pintér Bence

Anne Rice Lestatja Atlantiszba megy. Megjelent egy ingyenes cseh SF-antológia. Bruce Sterling alternatív töris kalózutópiát írt, Ken Liu összeszedte a kedvenc kínai SF-novelláit, Lauren Beukes pedig csokorba gyűjtötte novelláit és esszéit, ezen felül pedig jön egy előzményregény a Zsivány Egyeshez. Tizennégy novemberi angol nyelvű kötetet ajánlunk.

*

Dreams from Beyond (Julie Novakova, szerk.)

Egy sor cseh szerző spekulatív írásait gyűjtötte össze ebbe az Euroconra megjelenő antológiába Julie Novakova szerkesztő. És ami még jobb, hogy a gyűjtemény ingyenesen letölthető a honlapjáról – egyelőre csak PDF-formátumban, de hamarosan elérhető lesz a dolog mobiban és epubban is. 

Anne Rice: Prince Lestat and the Realms of Atlantis

Oké, szóval Lestat, a híres vámpír visszatért, és egy ősi erő szállta meg a testét. Ez az ősi erő pedig egy ősi történetet mesél, egy ősi, bukott birodalomról, ami az Atlanti-óceán közepén húzódott – Atlantiszról. Nem tudom, kell-e több ajánlás ehhez a kötethez: nagyon nagy bűnös élvezetnek tűnik már így is.

Rick Wilber: Alien Morning

A 2030-as években járunk, amikor a legújabb közösségi médiás őrület a sweepcasting: azaz egy-egy ember teljes életének totális követése a gondolatait és az érzeteit is belevéve. Peter, a regény főhőse pont jó helyen és időben van, hogy ő közvetítse az emberiség számára az idegenek, a S'hudonni megérkezését. Az idegenek Peter bátyjának jegyesét, Heathert választják közvetítőnek – Peter azonban rájön, hogy sem a nő, sem az idegenek nem azok, aminek látszanak. Na meg a bátyjával is van vagy ezer vitája. Vajon megmentheti Peter a Földet?

Invisible Planets (Ken Liu, szerk.)

A hónap agyonhype-olt megjelenése a Ken Liu által válogatott, kínai sci-fi-novellákat gyűjtő antológia. A kínai Cixin Liu nálunk idén megjelenő A háromtest-probléma című regényének Hugo-győzelme óta mindenki oda meg vissza van a kínai SF-ért, a válogatást pedig a regény fordítójára, a fantasy-író Ken Liura bízták. A kötetben két novella is lesz egyébként Cixin Liutól.

Emmi Itäranta: The Weaver

A teamesternő könyve miatt hazánkban is ismert finn írónő újabb regénnyel jelentkezik angol nyelven. A The Weaverben egy olyan, szigetekből álló világot ismerhetünk meg, amelyben tilos álmodni. Főhősünk, Eliana szövő a híres Hálók Házában, és a tiltás ellenére szokott álmodni. Mikor egy súlyosan sérült, vértócsában fekvő lányt találnak az épület előtt, akinek Eliana neve van a tenyerére tetoválva, a szövő egy veszélyes játék közepén találja magát, amit talán csak álmai, és egy csapat lázadó segítségével oldhat meg.

James Luceno: Catalyst: A Rogue One Novel

Nyakunkon az új Star Wars-film, a Zsivány Egyes megjelenése, ami ugye egy sequel-prequel (between-quel?): a harmadik és a negyedik epizód között játszódik. Ez a könyv meg az előtt. Itt is a Halálcsillag terveinek ellopása van a középpontban.

Penguin Galaxy Series Six-Book Deluxe Boxed Set

Nos. A Penguin hat klasszikus SF-regényt pakolt ebbe a gyönyörű díszdobozos kiadásba, elképesztően szuper borítókkal. A Dűne, a Neurománc, A sötétség bal keze, a 2001: Űrodisszeia, az Angyali üdvözlet és az Üdv ​néked, Arthur, nagy király került a dobozba, avagy, szerzőket sorolva: Herbert, Gibson, Le Guin, Clarke, Heinlein és White. Az egész csupán 225 dollár. Itt az idő nekiállni spórolni.

What the #@&% Is That? (John Joseph Adams és Douglas Cohen, szerk.)

John Joseph Adams és Douglas Cohen horrorantológiája olyan címet kapott, ami remekül összefoglalja a rémisztő szörnyekkel operáló történetek lényegét: mi a franc ez? A szerzők között: Laird Barron, Amanda Downum, Scott Sigler, Simon R. Green, Desirina Boskovich, Isabel Yap, Maria Dahvana Headley, Christopher Golden, John Langan, D. Thomas Minton, Seanan McGuire, Grady Hendrix, Jonathan Maberry, Gemma Files, Nancy Holder, Adam-Troy Castro, Terence Taylor, Tim Pratt, An Owomoyela & Rachel Swirsky, and Alan Dean Foster

Dave Hutchinson: Europe in Winter

Van egy ország Európa mögött. Vagy alatt. Végéhez ért, és végül trilógia lett Dave Hutchinson Széttört Európa-sorozata, amiről korábban mi is írtunk. Az első regény egy szétesett, ezernyi miniállamra szabdalt Európában játszódó kémnovellafüzér volt, a második az első végén lévő furcsa csavart bontogatta tovább, míg végül összeért a két szál: a történet befejezése maradt a harmadik kötetre. Írni fogunk róla, hogy sikerült.

Stephanie Burgis: Congress of Secrets

A borító és a fülszöveg alapján nem biztos, hogy beválogattam volna az ajánlóba ezt a kötetet, ha nem a bécsi kongresszus alatt játszódna. Mivel azonban ez volt az alapszakos szakdolgozati témám, ezért örökké szerelmes leszek a napóleoni háborúkat lezáró több hónapos, fesztiválhangulattal és elképesztő intrikákkal jellemezhető békekonferenciába. Burgis misztikus története pedig itt játszódik: egy manapság angol ladyként élő, eredetileg bécsi származású nő tér vissza a kongresszus alatt a városba, hogy igazságot szolgáltasson apjának, akit a titkosrendőrség vitt el. Ennek az egésznek pedig köze van az alkímiához valahogyan.

Shadowed Souls (Jim Butcher és Kerrie Hughes, szerk.)

Novemberben jön egy urban fantasy válogatás is Jim Butcher és Kerrie Hughes szerkesztésében, előbbitől egy új Dresden Files-történettel a kötetben. Rajta kívül a szerzők között Seanan McGuire, Kevin J. Anderson, Rob Thurman, Tanya Huff, Kat Richardson, Jim C. Hines, Anton Strout, Lucy A. Snyder, Kristine Kathryn Rusch és Erik Scott de Bie.

Will Panzo: The Burning Isle

Fantasy regényt írt a Marvel-egyik képregényszerkesztője. A fülszöveg alapján kicsit olyan a dolog, mint a klasszikus, Hammett-féle Véres aratás-történet (avagy az Egy maréknyi dollárért, vagy a Yōjinbō): Scipio városát két részre osztották, és ugyan a két rész mindkét ura egy főnöknek felel, mégis folyamatos harcban állnak egymással. Ezt pedig a mágus főhős Cassius remekül ki tudja használni a maga hasznára – és ő nem csak pénzt akar.

Lauren Beukes: Slipping

Lauren Beukes-t nem kell bemutatni a hazai közönségnek, hiszen már négy regénye is megjelent itthon (kettő fantasztikus mű az Ad Astra, kettő thriller pedig a Gabo SFF gondozásában). A dél-afrikai írónőtől most egy novella- és esszégyűjtemény jelenik meg: Johannesburgtól az űr mélyéig.

Bruce Sterling: Pirate Utopia

Bár Ablonczy Balázs klasszikus figyelmeztetése szerint óvakodnunk kéne az olyan könyvektől, amelyek azzal reklámozzák magukat, hogy ki írta az előszót, mégis ajánljuk Bruce Sterling új regényét (amihez Warren Ellis írta az előszót). Hogy miről is van szó? Az Adriai-tengeren futurista-utópista kalózok fosztogatják a kapitalistákat és a kommunistákat a két világháború között. De van esélyük a világuralomra?

*

Semmiről sem szeretnél lemaradni, ami a hazai és külföldi fantasztikum világában történik? Kövesd Facebook-oldalunkat!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!