Ezeket a sci-fiket érdemes lesz kézbe venni szeptemberben

2016. szeptember 01. 10:59

Itt van az ősz, és itt van négy magyar és egy amerikai kiadású sci-fi, plusz két kakukktojás, amivel lefoglalhatjuk magunkat, ha elfogytak a polcról a Könyvhéten és a Könyvfesztiválon bűnös élvezettel összevásárolt könyvtornyok. Utoljára nyomoz az utolsó rendőr; military sci-fi-sorozatba kezd az Agave; a Gabo SFF-nél eltörik az ég; James Gleick pedig elmeséli az időutazás történetét. És akkor a fhérgekről még nem is beszéltünk!

2016. szeptember 01. 10:59
Pintér Bence

A Mandiner.sci-fi polcai elég szépen kiürültek az elmúlt hetekben, hiszen sorban elolvastunk majdnem mindent, amit tavaszi/nyári könyves eseményeken, illetve azóta gyűjtöttünk be. (Vagy legalábbis elkezdtük őket. Rátok nézek, kollégák, akik recenziókkal tartoztok!) Előttünk van még a karácsonyi dömping, de szerencsére addig sem kell unatkozni: hét, vegyesen magyar és amerikai sci-fit és fantasyt, illetve ismeretterjesztő kötetet ajánlunk.

*

Al Robertson: Égtörés (Gabo SFF)

A Gabo SFF-sorozatában szeptemberben Al Robertson regénye érkezik, amiben mestersége intelligenciák győzték le a Panteon vállalatot egy háborúban, a Föld élettelen pusztaság lett, a túlélők pedig egy állomáson élnek. Jack Forster, aki a háborúban átállni készülő MI-kre vadászott, fejében egy harci intelligenciával, Hugo Fisttel. Most visszatér az állomásra, hogy kiderítse, ki ölt meg egy számára fontos embert. Az idő azonban szorít: hamarosan Fist ugyanis átveszi az irányítást teste fölött.

Marko Kloos: Frontvonalak (Agave Könyvek)

Marko Kloos „az egyik legnépszerűbb military sci-fi író ebben az évtizedben”, legalábbis az Agave Könyvek promója szerint. Ahogy már korábbi ajánlónkban is írtuk: 2108-ban járunk, az Észak-Amerikai Nemzetközösségben a segélyeken tengődök előtt két út áll, hogy kijussanak a bolygóról: nyerhetnek jegyet lottón egy űrgyarmatra, vagy csatlakozhatnak a hadsereghez. Andrew Greyson a jó kaja és a jó nyugdíj reményében az utóbbi, biztosabb megoldás mellett dönt, de azzal nem számol, hogy a galaxis egy igencsak veszélyes hely.

James Gleick: Time Travel: A History (Pantheon)

H. G. Wells-től Marcel Prouston a Doctor Who-ig: James Gleick megírt az időutazás kultúrtörténetét. Ennek során megvizsgálta a szokásos paradoxonokat, illetve a ponyvairodalom és a modern fizika kapcsolatát is, mintegy háromszáz oldalon. Ezen kívül pedig, ahogy az ajánló írja, a modern világ azonnaliságáról, a mindent felfaló jelenről és az eltűnő jövőről is értekezik.

Orson Scott Card: Fhérgek (Delta Vision)

A Delta Vision Mesterművel sorozatában érkezik Orson Scott Card 1987-es regénye. Erről szól: „Imakulata bolygója és őshonos fajai felett évezredek óta az emberiség az úr. Az itt élők szilárdan hisznek a csillagokkal egyidős legendában: Amikor a hetedik hetedik hetedik Heptarcha trónra kerül, belőle válik majd a Kristos, aki örökkétartó üdvösséget hoz az emberiségre – vagy elpusztítja a világmindenséget. Türelem a törvényes Heptarcha egyetlen lánya, ám apjához hasonlóan ő is a trónbitorlót szolgálja, aki elpusztította a családját. A király csak a királyi ház jólétével törődik. De a királynak az egész világ a háza – vallja, akárcsak az apja őelőtte, és kész ennek szellemében, lázadás nélkül leélni az életét. Az ártatlanság ideje azonban lejárt, és a korszakok óta szunnyadó rettenet felébredt a föld mélyén. Türelemnek rövidesen útra kell kelnie Égalj városába, a világ közepébe, hogy felkeresse az ellenséget, és szembenézzen saját és az egész világ sorsával.

Ben H. Winters: Az igazság határán (Agave Könyvek)

Utoljára nyomoz az utolsó rendőr! Ben H. Winters trilógiazáró preapokaliptikus krimijében a Földet elpusztítani hívatott aszteroida még mindig kitartóan bolygónk felé tart. Eközben az utolsó pillanatig elhívatott Hank Palace nyomozó húga eltűnt, így felkerekedik, hogy előkerítse. „A kötetben Ben H. Winters az emberi megszállottság, hit és életösztön erejét és határait boncolgatja, a hazugság legkülönfélébb formáit szembeállítva a regény elszánt főhősének igazságkeresésével” – írja a kiadó.

William Shatner & Jeff Rovin: Zero-G

Nyilván semmire sem garancia, ha egy kötetet társszerzőként a Kirk kapitányként elhíresült William Shatner jegyez; arra mindenesetre jó, hogy felhívja a figyelmet és elolvassuk a fülszöveget. 2050-ben járunk, a Föld körül több nemzet űrállomásai keringenek. Az USA-ét épp most veszi át az FBI, egész pontosan Samuel Lord ügynök. Aztán beesik egy szépséges és titokzatos tudós, aki azt állítja, hogy elopták a kutatását; ezzel gyanúsan egyszerre pedig egy cunami sújt le Japánra, a kínai űrállomás pedig elcsendesedik. Mi történhetett? Talán Lord ki tudja deríteni.

John Joseph Adams (szerk.): Operation Arcana

A katonai sci-fi rajongói mellett a szeptember a katonai fantasy rajongóit is megörvendezteti: John Joseph Adams szerkesztésében jelenik meg az Operation Arcana című antológia, amely ebből az alzsánerből szemezget. Jonathan Maberry, Tobias Buckell, Elizabeth Moon, Tanya Huff, Glen Cook, Simon R. Green, Seanan McGuire, és Linda Nagata: csak pár név a kötetben szereplő szerzők közül.

Frissítés:

Cikkünk befejezése után érkezett a hír, hogy a Delta Visionnél érkezik a régóta várt Júdás elszabadul Peter F. Hamiltontól, két kötetben, szeptember 15-én.

*

Semmiről sem akarsz lemaradni, ami a sci-fi és a fantasy világában itthon és külföldön történik? Lájkold Facebook-oldalunkat, vagy kövess minket a Molyon!

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!