Öt izgalmas hazai sci-fi és fantasy megjelenés márciusra

2016. március 04. 09:53

Mesterséges intelligenciák által uralt világban nyomoz Andrea Cort a Adam-Troy Castro történetében; egy kémnek egy gyilkost kell kézre kerítenie egy furcsa városban; Anthony Ryan befejezi Hollóárnyék-trilógiáját a Fumaxnál; megjelenik a Galaktika Fantasztikus Könyvek háromszázadik darabja; az Agave Könyvek pedig új Richard Morgan-könyvvel jelentkezik.

2016. március 04. 09:53
Pintér Bence

Lassan elindul az év a magyar SFF-kiadóknál: áprilisban jön a Könyvfesztivál egy sor megjelenéssel. Azonban márciusban sem marad el a kínálat a megszokott színvonaltól: egy antológiát, két sci-fit és két fantasyt ajánlunk most, egyrészről ismert nevektől, másrészről itthon most debütáló szerzőktől.

*

1. Adam-Troy Castro: A holtak küldöttei (Gabo SFF)

Két gyilkosságra is sor kerül az Egy Egy Egyen, az ökoszisztémában, amelyet az univerzumot uraló mesterséges intelligenciák hoztak létre. A henger alakú bolygón a függeszkedők erőszakos faja mellett emberek is élnek, magasan a légkör mérgező gázokkal teli rétege fölött, Andrea Cortnak itt kell megtalálnia a tettest - írja a kötet sztorijáról blogján a Gabo SFF. A kötet egy trilógia első darabja, ami 2008-ban elnyerte a Philip K. Dick-díjat. Tehát nem teljesen friss a mű, ennek ellenére izgalmasnak tűnik.

2. Robert Jackson Bennett: Lépcsők városa (Agave Könyvek)

Az ember jobb, ha óvatos, amikor olyan városban kell egy titokzatos gyilkos nyomába erednie, mint Bulikov. Amikor a város isteneit elpusztították, uralmukat megdöntötték, imádatukat betiltották, a valóság szövete darabokra hasadt Bulikovban. A lépcsők azóta a semmibe vezetnek, a sikátorok a múltba nyíló átjárókká váltak, az utcákon a bűnözők nyomtalanul eltűnnek. Shara Thivanit hivatalosan diplomataként küldte ide az elnyomó birodalom. Valójában viszont országa egyik legjobb kéme, akinek most egy gyilkost kell kézre kerítenie. Remek kritikákat kapott tavaly Robert Jackson Bennett első magyarul megjelent műve, a Horzsolások, így egyértelműen várjuk a szerző következő regényét, amelyet itt lehet előrendelni.

3. GFK 300. (Galaktika)

Már többször beszámoltunk a Galaktika Fantasztikus Könyvek-sorozat jubileumi, háromszázadik kötetéről, amelyben huszonnégy hazai és külföldi novellával ünnepel a kiadó. Arthur C. Clarke, Orson Scott Card, Robert J. Sawyer, Ursula K. Le Guin mellett például Nemere István, Szélesi Sándor, Antal József, Sirokai Mátyás és Benedek Szabolcs is írt a kötetbe. Itt beleolvasni lehet az ünnepi antológiába, itt pedig elő lehet rendelni a könyvet.

4. Anthony Ryan: A tűzkirálynő (Fumax)

A mindig harcra kész Lyrna királynőnek Alltor véres ostroma után össze kell gyűjtenie csapatait, hogy visszafoglalja a fővárost a volári megszállóktól, és kivívja az Egységes Királyság függetlenségét. Céljai érdekében kénytelen a Hetedik Renddel szövetkezni: olyan férfiakkal és nőkkel, akiknek szörnyű ereje a Sötétség rémisztő hatalmától ered. Vaelin Al Sorna ismét a legfőbb hadúr szerepében találja magát, és felismeri, hogy csak a voláriak titokzatos Szövetségesének leleplezésével fordíthatja meg a háború menetét. A trilógia előző két kötetéről itt és itt írtunk, a könyvet pedig itt lehet előrendelni.

5. Richard Morgan: A fekete férfi (Agave Könyvek)

2107-et írunk, a Földön béke honol. A korábbi fegyveres konfliktusokban bevetett génmanipulált katonák, az úgynevezett tizenhármas variánsok feleslegessé váltak. Amikor egy Marsról érkező űrhajó becsapódik a Csendes-óceánba, és az egyetlen túlélőt jelentő variáns rejtélyes gyilkosságsorozatba kezd, Sevgi Ertekin kapja a végtelenül erőszakos és intelligens alfahím kézre kerítésének feladatát. A nyomozásba hamarosan bekapcsolódik Carl Marsalis is, egy másik tizenhármas variáns, aki az ENSZ fejvadászaként saját fajtársainak letartóztatásából él. Morgan tavaly újrakiadott cyberpunk regényéről, a Valós halálról itt írtunk bővebbenitt pedig előredelni lehet a most megjelenő kötetet.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!