Csurgó Csaba: Kukoricza

2016. február 28. 11:32

A Kukoricza azonban jóval több, mint egy ügyes újraírás; izgalmas párbeszédbe lép Petőfi más műveivel is.

2016. február 28. 11:32
Keserű József

A Kukoricza azonban jóval több, mint egy ügyes újraírás; izgalmas párbeszédbe lép Petőfi más műveivel is. A Petőfi-életmű játékba hozása – mindenekelőtt az idézetek és a nevek révén – familiáris hatást kelt, ugyanakkor a szöveg számos helyen meglepő fordulatokkal él, aminek következtében a cselekmény végig izgalmas marad. Nem mehetünk el továbbá a regényben megfogalmazódó éles társadalomkritika mellett sem. A Kukoricza úgy tanúsít komoly érzékenységet a politikai kérdések iránt, hogy közben (szerencsére) nem válik aktuálpolitikai allegóriává.

A magyar fantasyben határozottan történik valami. Moskát Anita, Kleinheincz Csilla és Lőrinczy Judit művei mellett Csurgó Csaba Kukoriczája is jelzi ezt. Egyáltalán nem túlzok, amikor azt mondom, e szerzők sokkal innovatívabban viszonyulnak a fantasy műfaji hagyományához, mint a nyugati piacról beáramló divatos fantasy-írók többsége. Csurgó Csaba nagyszerű regénye felcsillantja a remény szikráját a sztereotípiákba belefáradt fantasy-olvasó számára: a műfaj még nem futotta ki magát.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!