Az élet fája vitte a pálmát

2011. május 23. 12:10

Az amerikai Terrence Malick kapta vasárnap a Cannes-i Filmfesztivál fődíját a The Tree of Life című filmjéért. A nagydíjat a megosztva kapta egy belga és egy török alkotás. A legjobb színésznő Kirsten Dunst kapta, a Lars von Trier rendezte Melancholia című filmben nyújtott alakításáért, a legjobb színésznek a francia Jean Dujardint választotta a Robert De Niro vezette zsűri.

2011. május 23. 12:10

Vasárnap este kiosztották a 64. cannes-i filmfesztivál díjait. Az Arany Pálmát a Brad Pitt főszereplésével készült The Tree of Life nyerte el. Terrence Malick rendező nem jelent meg a ceremónián, a díjat a producerek vették át. A legjobb rendezésért járó elismerést Nicolas Winding Refn kapta a Drive-ért. A legjobb férfi alakítás díját Jean Dujardin kapta egy húszas évekbeli amerikai mozisztár megformálásáért a The Artist című fekete-fehér némafilmben. A legjobb női alakítás díját Kirsten Dunstnak ítélték oda a Cínnes-ból kitiltott Lars von Trier Melancholia című filmjében nyújtott alakításáért.

A zsűri nagydíját két alkotás kapta megosztva: a kétszeres Arany Pálma-díjas Dardenne testvérek Le gamin au vélo (Srác a biciklin) című új filmje, valamint a török Nuri Bilge Ceylan Once Upon a Time in Anatolia (Volt egyszer egy Anatolia) című alkotása. A zsűri díját a fiatal francia rendezőnő Maiwenn vihette haza a Polisse című rendőrdrámáért, a legjobb forgatókönyv díja az izraeli Joseph Cedaré lett a Footnote című filmért.

A 64. Cannes-i Filmfesztivál díjazottjai:

Palme d'Or (Arany Pálma)
The Tree of Life (Terrence Malick)

Grand Prix (A zsűri nagydíja) - megosztva
Le gamin au vélo (Jean-Pierre és Luc Dardenne)
Once Upon a Time in Anatolia (Nuri Bilge Ceylan)

Prix de Jury (A zsűri díja)
Polisse (Maiwenn)

Legjobb rendező:
Nicolas Winding Refn (Drive)

Legjobb színésznő
Kirsten Dunst (Melancholia)

Legjobb színész
Jean Dujardin (The Artist)

Legjobb forgatókönyv
Joseph Cedar: Footnote

Camera d'Or (A legjobb első film díja)
Pablo Giorgelli: Las Acacias

Legjobb rövidfilm
Maryna Vroda: Cross-Country

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!