The beginning of a beautiful friendship: így hozta össze a Brexit Nagy-Britanniát és Japánt

2024. május 16. 18:27

Meg Trump. Ugyanis mindkét ország attól tart, hogy a világ dolgaiba való belecsendőrködéssel szakító új amerikai kormány nem védi meg őket, muszáj tehát szövetségeseket keresniük.

2024. május 16. 18:27
japán és szövetséges egységek egy januári hadgyakorlaton

Nyitókép: japán szövetségeseivel, köztük a britekkel gyakorlatozik 2024 januárjában. Forrás: Anadolu via AFP

***

Hosszadalmas riportban számolt be a Politico arról, hogyan közeledik Japán és az Egyesült Királyság katonai együttműködés terén is.

Mert ugyebár Donald Trump, aki elképzelhető, hogy visszatér az elnöki székbe, sosem volt híve a külföldi államok politikájába való folyamatos és gyakran kéretlen beavatkozásnak, emellett a NATO-szövetségesekkel is egyértelműen közölte, vége a védelmipolitikai ingyenebédnek, az amerikai fegyverek akkor védik őket, ha kiveszik a maguk részét a dologból.

Na de vissza a London-Tokio tengelyhez és a Politicóhoz. A brüsszeli lap ugyanis kivonatolva arról ír, hogy nem másról van szó, mint hogy Japán egyedül nem képes kezelni a rá leselkedő egzisztenciális fenyegetéseket, ezért az Egyesült Királysághoz és más közepes méretű nemzetekhez fordul segítségért.

A cikkben sűrűn megszólal a japán Nyugati Hadsereg parancsnoka, Toshikazu Yamane, aki arra a nem meglepő következtetésre jut, hogy akkor bizony szövetségesek kellenek.

Minekutána Japán egyik legsebezhetőbb része,

Yonaguni szigete bizony olyan közel van a Kína által saját részének tekintett Tajvanhoz, hogy át lehet látni egyik szigetről a másikra,

ráadásul Tajvan látja el félvezetőkkel a japánokat. Akik mindeközben igencsak tartanak a kínaiak mellett az oroszoktól és nem utolsósorban Észak-Koreától, amely ballisztikusrakéta-kísérletei, erődemonstrációi során gyakran veszi célba a Japán körüli vizeket; s hát mindhárom ország autokratikus, és ebből legalább két és félnek atombombája is van.

Nem véletlen, hogy megindult hát a közeledés a britekkel és más, úgymond, középhatalmakkal – akik meg a Brexit után kezdtek puhatolózni, hogy merre tovább, miközben saját hadiiparukat kezdték el fejleszteni, eközben elég intenzíven kereskedni a japánokkal.

Most úgy látszik, a hadiipari együttműködés is új szintre lépett.

  • Japán saját „szabad és nyitott Indo-Csendes-óceán”-víziója részeként szorosabban együttműködik a demokráciákkal az autokratákkal szemben
  • Az Egyesült Királyság és Japán közös harci repülőgépek fejlesztésébe kezdett az úgynevezett GCAP (Global Combat Air Program) keretében.
  • Eközben az Egyesült Királyság kormányának célja, hogy a "Global Britain" politikája révén világhatalomként erősítse pozícióját.

Japán csatlakozik az AUKUS programhoz, amely mesterséges intelligenciára és kvantumszámításra fókuszál, kötöttek közös kutatási és fejlesztési megállapodásokat a már említett félvezetőkre, egyszóval elég komolyan gondolják a közeledést.

Itt csak egy dolog tehet keresztbe: a brit választások.

Ezt is ajánljuk a témában

A japánok mindenesetre bíznak abban, hogy a toryk bukása után felálló – valószínűleg munkáspárti – londoni kormány miatt nem változik jelentősen a brit politika. Mást nem is nagyon tehetnek.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­r­t­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­­a­ ­s­­­z­e­x­­­i­ ­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
connorj
2024. május 16. 18:59
https://www.origo.hu/sport/sport-laza/2024/05/a-gigamellu-golfszepseg-a-rajongoi-szeme-lattara-kezdett-oltozkodni?utm_source=mandiner.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=ott-group-trend-06
Nasi12
2024. május 16. 18:57
Az angolok használják maradék erejüket. A flottát. De a japik hiába reménykednek. Az angolok nem dobnak két kövér fiut az amikra az ö kettöjüket kompenzálandó.:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!