Ritka nagy az elégedetlenség Németországban – fogy a levegő Scholz körül

2024. május 16. 22:55

A német választók egy része nemcsak a koalícióba, hanem magába a demokratikus politikába vetett hitét is elveszíti.

2024. május 16. 22:55

Nyitókép: Thomas Trutschel

Rossz közérzet telepedett Németországra, a németek négyötöde azt mondja a közvélemény-kutatóknak, hogy elégedetlen a vezetéssel – írta meg az Economist. A lap utánajárt, hogy mi lehet az elégedetlenség oka, hol romlott el a koalíciós kormányzás a németeknél. Három okot emeltek ki: orosz-ukrán háború, az új fosszilis tüzelésű kazánok betiltására tett kísérlet, valamint a német alkotmánybíróság és a kormány csörtéje eurómilliárdok átcsoportosításáról a klímatervek finanszírozására. 

Orosz-ukrán háború

Vlagyimir Putyin háborúja nem csupán a német külpolitikai elit egy részének feltételezéseit borította fel, hanem megzavarta a fiatal koalíció éltető küldetését is. Olaf Scholz, az SPD kancellárja erre az energia- és biztonságpolitika nagyszabású változtatásainak bejelentésével reagált. Németország leszoktatta magát az orosz gázról, elkezdte átalakítani a leharcolt Bundeswehrt, és Ukrajna egyik legszilárdabb szövetségesévé vált. Az energiasokk azonban megviselte a német ipart, amely már régóta morgolódott a magas árak miatt, és elbizonytalanította az inflációra allergiás szavazókat.

Fosszilis tüzelésű kazánok

A rosszul előkészített törvény gyakorlatilag kitiltotta volna az új fosszilis tüzelésű kazánokat a háztartásokból a környezetbarátabb hőszivattyúk helyett. A koalíció kettészakadt, és a bulvársajtó is felkapta. Mire lecsillapodtak a kedélyek, a politikai károkat már elszenvedték. A kudarc bemocskolta a koalíció éghajlatváltozási politikáját, és megingatta a koalíció szakértelmébe, különösen Robert Habeck zöld alkancelláréba vetett bizalmat.

Alkotmánybíróság kontra kormány

A harmadik és legsúlyosabb megrázkódtatás a német alkotmánybíróság tavaly novemberi döntése volt, amely meghiúsította a koalíció azon tervét, hogy 60 milliárd euró fel nem használt Covid-19-pénzt átcsoportosítson a klímatervek finanszírozására. A kormány úgy vélte, hogy így követheti céljait és nem sérti az alkotmányos „adósságféket”, amely a strukturális hiányt a GDP 0,35%-ában korlátozza. Ehelyett kénytelen volt 17 milliárd euró értékben csökkenteni az idei költségvetést, ami jelentős megszorítást jelent egy olyan országban, amely már így is a recesszióval kacérkodik. Ami ennél is rosszabb, a koalíció piszkos titkára derült fény: 

arra, hogy a kormánygépezetet kevésbé a közös céltudatosság, mint inkább a könyvelési trükkökkel olajozták. 

Ez az a keret, amelyben az ebben a hónapban kezdődő 2025-ös költségvetésről szóló tárgyalások zajlanak. A költségvetési harcok sosem könnyűek, de ez egy igazi horror lesz. A kormánynak további, mintegy 25 milliárd eurós, azaz a GDP 0,6%-át kitevő megszorításokat kell találnia. A stagnáló gazdaság, az adósságfék, a magasabb kamatköltségek és az fdp adóemelésekkel szembeni ellenállása miatt a pártok egy szűkülő tortán veszekednek; az olyan elkülönített területek, mint a védelem, máshol még súlyosabb megszorításokat jelentenek.

Ilyen rossz általános hangulat még nem volt tapasztalható

A koalíciós pártok az országos közvélemény-kutatásokban is küzdenek. Mindhárom párt lemarad a jobbközép kereszténydemokraták és a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért párt mögött. 

Scholznak borzalmasak a mutatói és egyre inkább alkalmatlannak tartják; a Zöldeket belharcok sújtják; Lindner pénzügyminiszter fiskális makacssága pedig azt eredményezte, hogy az fdp mutatói az 5%-os küszöbön mozognak, amely alatt a kiesés fenyegeti. 

Baljóslatú, hogy a német választók egy része nemcsak a koalícióba, hanem magába a demokratikus politikába vetett hitét is elveszíti. „A németek gyakran elégedetlenek a kormányukkal, de ilyen rossz általános hangulatot még nem tapasztaltam” – mondja Rainer Faus, a Pollytix politikai kutatóintézet ügyvezető igazgatója. 

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­k­­e­l­d­­ ­­a­ ­­­s­­z­­­e­x­­i­­ ­­p­­­u­n­c­i­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Dr Bubo
2024. május 17. 12:29
És az igazi okot a tömeges migrációt meg sem említik...
5m007h 0p3ra70r
2024. május 17. 09:15
A bajor sógorom, aki a járvány előtt még példaértékűnek tekintette a német politikát, a múlt héten azt mondta: "Az elmúlt években születtek olyan megmagyarázhatatlanul szakmaiatlan és érthetetlen döntések, amelyek miatt németország ma rossz irányba tart minden vonalon. Ezeknek a következményeit már a bőrünkön érezzük.« A fiatalember 35 éves felső középosztálybeli családapa, menedzser egy német multinál.
2024. május 17. 08:26 Szerkesztve
"A rosszul előkészített törvény gyakorlatilag kitiltotta volna az új fosszilis tüzelésű kazánokat a háztartásokból a környezetbarátabb hőszivattyúk helyett." Németország a világ üvegházhatású gázkibocsátásába 0,8 kt/év mennyiséggel száll bele, a két legnagyobb kibocsátó az usa 6.4 kt/év Kína 13kt/év, szóval huszonötöde mennyiségen baszakodnak, a világ kb 45kt/év összesen, tehát nem a német lakosság szopatása fogja megoldani világ sorsát. https://www.europarl.europa.eu/topics/hu/article/20180301STO98928/uveghazhatasu-gazok-kibocsatasa-az-eu-ban-infografika
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!