Rick Santorum: A nyugatért folyó létharc fogja össze az amerikai és magyar konzervatívokat

2024. május 12. 06:05

Az amerikai-magyar konzervatív szövetségről, a 2024-es elnökválasztásokról és a Republikánus Párt állapotáról kérdeztük Rick Santorum amerikai politikust, korábbi elnökjelöltet, aki a CPAC Hungary vendége volt Budapesten.

2024. május 12. 06:05
Rick Santorum amerikai republikánus politikus a 2024-es CPAC Hungaryn
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

***

Milyennek látja az együttműködést az amerikai és magyar jobboldaliak közt?

Egyre intenzívebb, egyre szorosabb! Harmadszorra vagyok itt, Magyarországon, és amit észrevettem, hogy sokkal jobb képviselete van a konzervatívoknak, sok a konzervatív intézmény is.

Itt, a CPAC-en is a világ minden részéről összejönnek a konzervatívok, amit nagyon izgalmasnak találok!

Európából, Amerikából, Dél-Amerikából is jönnek résztvevők, meg akarják osztani az elképzeléseiket, tanulni akarnak egymástól, vagy akár segítséget kérnek.

Miben tudnak együttműködni az amerikai és magyar konzervatívok?

Azt hiszem, ami összehozott minket, az a kulturális marxizmus elleni küzdelem.

Ez egy egzisztenciális harc, ami a Nyugat túléléséért folyik.

Viszont a konzervatívoknak általában nehezebb egyetértésre jutniuk a nemzetbiztonság területén is. Nehéz azt mondani, hogy egy Oroszországgal határos ország ugyanazt a politikát folytassa az oroszokkal kapcsolatban, mint ez olyan, amit egy óceán választ el tőle. Ugyanígy különbségek vannak kicsi és nagy országok között. Szóval ebben nehéz konszenzusra jutni. Nem feltétlen értek egyet más országok védelmi és külpolitikájával, de tisztelem a döntésüket, és igyekszem megérteni a cselekvésük mozgatórugóit. Azért jó itt lenni, Magyarországon, mert elő tudjuk segíteni a konzervatívok együttműködését, s ki tudunk alakítani egy koherensebb elképzelést az ellentámadásra társadalmi és kulturális kérdésekben.

Milyen irányt vesz ön szerint a Republikánus Párt a jövőben, látva a neokon és a trumpista irány belső küzdelmeit?

A Republikánus Pártban sok irányzat jelen van, az ön által említettek mellett ott vannak a libertáriusok is például. Az Egyesült Államokban kétpárti rendszer van. Ha ön nem ért egyet egy párttal sem, akár alapíthat egy külön pártot is Magyarországon. Mi Amerikában nem így jártunk el, 

egy nagy ernyő alatt él együtt sok irányzat.

Ez mindig így volt. Korábban a republikánusok nem feltétlen voltak konzervatívok, és a demokraták sem feltétlen voltak liberálisok. 

A Republikánus Párt a polgárháború előtt született meg. A hatvanas évekig egyes tagállamokban, mint például Massachusetts, a republikánusok mindig nagyon liberálisok voltak. Az alabamai konzervatívok pedig demokraták voltak. A hatvanas évek után, talán Ronald Reagan idején volt egy nagy átrendeződés, és a két párt ideológiai párttá vált.

A Republikánus Párt az előző évtizedekben, az előző pár év kivételével talán sokkal egységesebb, mint a történelemben bármikor.

Donald Trump kicsivel vezet Joe Biden előtt a felmérésekben. Mik a várakozásai az elnökválasztásokkal kapcsolatban?

Nagyon kicsivel vezet, de legalább vezet. s minél tovább vezet, annál inkább valószínű, hogy ő győz. Ami nagyon meg tudja változtatni a dolgokat, az az, ha elítélik, miért ítélik el, miként ítélik el. A politikai helyzet Trumpnak kedvez.

Ezt is ajánljuk a témában

Ősszel a Republikánus Párt elvesztett egy kormányzóságot, egy tagállami törvényhozást és egy tagállami népszavazást az abortusz mentén.

A demokraták két nagy választási ügye közül az egyik az abortusz. A másik az, hogy Trump szerintük veszélyt jelent a demokráciára. Ez nevetséges. A republikánusoknak azt kellene csinálnia az abortusz ügyében, amit eddig nem csináltak: válaszolni. Ugyanis nem a republikánusok, hanem a demokraták vannak kívül a közvélemény főáramán abortusz-ügyben, ők támogatják például a születés közbeni abortuszt (partial-birth abortion – abortusz akkor, amikor a baba már kidugta a fejét, de a teste még a szülőcsatornában van – SzG).

A választási csalás fontos téma?

Sok republikánusnak fontos, de én nem gondolom olyan fontosnak, mint mások. Vannak szabálytalanságok, fel is lazították a választási szabályokat. Ezekhez 2020-ban a kovidot használták magyarázatként. Sok billegő állam reagált a kérdéskörre, és intézkedett.

Szerintem a 2024-es választás rendben lesz.

Ki jöhet Donald Trump után?

Nos, ha nyer, akkor ez lesz az utolsó elnöksége. Ha veszít, négy év múlva megint elindulhat, szerintem ez lehetséges. Az amerikai politika egyik sajátossága, hogy a szövetségi-nemzeti szinten nincs hosszú politikai élet. Joe Biden ez ügyben kivétel, minthogy Barack Obama alelnöke volt. A környezet most változik.

Milyen helyzetben van az amerikai kereszténység?

Sok konzervatív család nem végzi el a feladatát, és nem védi meg gyermekeit. A fiatalok nem olyan vallásosak, mint az idősebbek. De sok fiatal ki is ábrándult a mai helyzetből, és sokan mozdulnak el a katolikus egyház irányába is. Több protestáns ébredési időszak volt az amerikai történelemben, s lehet, hogy most lesz egy katolikus ébredési időszak is.

Richard John Santorum (1958) amerikai republikánus politikus, kommentátor. A Pennsylvaniai Állami Egyetemen végzett 1980-ban, politikatudomány szakon, később üzleti közgazdaságtant is tanult. 1991-1995 közt Pennyslvania egy nagyon is demokrata többségű választókerületének volt a kongresszusi képviselője (egyszer újraválasztották). 1995-től 2007-ig Pennsylvaniát képviselte a szenátusban. 2001-2007 közt a harmadik legfontosabb tisztséget töltötte be a szenátusban, mint a republikánus frakció vezetője. 2012-ben indult a republikánus elnökjelöltségért, s Mitt Romney mögött a második helyen végzett. 2001-ben sikertelenül igyekezett keresztülvinni a Santorum-módosítást, amivel bevezette volna az intelligens tervezés elméletét a tantervekbe.Katolikus, ellenzi a melegházasságot és az abortuszt. A születés közbeni abortuszt megtiltó 2003-as törvény egyik fő támogatója volt. Emellett a vallásszabadság harcosa volt a törvényhozásban. 2017-2021 között a CNN politikai kommentátora volt. Emellett jogász, egyben a Ethics and Public Policy Center washingtoni konzervatív intézet munkatársa.

Ezt is ajánljuk a témában

Csaltak-e a demokraták a 2020-as elnökválasztáson?

Vajon a novemberi amerikai félidős választásokon is felmerül-e majd a csalás gyanúja? Ez a végső kérdés, amire kifutnak 2020-as amerikai elnökválasztás vitatott jelenségei, hiába akar arról megfeledkezni a mainstream média és a demokrata elit. A csalásgyanút rengeteg bizonyíték támasztja alá. Átfogó cikksorozatunk első része!

Ezt is ajánljuk a témában

Hanyatlik-e Amerika, és mi a baja Európával?

Ki hisz még az amerikai álomban az Egyesült Államokban? Mi a demokraták legnagyobb baja? Átvesznek-e ötleteket a magyaroktól? Nagyinterjúnk Amerika állapotáról Csizmazia Gáborral, az NKE amerikanisztikusával!

 

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2024. május 12. 11:09
Én nem akarom a nyugatot! Nem is harcolok érte, se vele, se ellene, de hagyjanak minket békében élni!
EX_Terminator
2024. május 12. 10:50
Elvesztették a háborút.
nemecsekerno_007
2024. május 12. 08:40
A Kádár-rendszer guruló dollárjai megtették a hatásukat. Kitermelték a kontraszelektáltak tömegét. Mi ezt már ismerjük, ezért se kérünk belőle.
nempolitizalok-0
2024. május 12. 08:20
A libsik nem nagyon fogják fel, kb. olyan helyzetben vannak, amilyenben Grószék voltak 1987-ben, vagy Hitler volt 1945-ben. Két ellenségük is van. Az egyik a libsik és gazdáik uralmát elutasító nemzeti erők amerikában ls európában, a másik a BRICS. Az egyik erő politikai oldalról támadja őket, a másik pénzügyi oldalról. Ráadásul egyik sem gyenge és minél jobban állnak ellena libsik, annál erősebb. Jól látszik, a libsik politikailag, katonailag és gazdaságilag is egyre gyengébbek. Társadalmi elfogadottságuk annyira gyenge, hogy különféle trükkökre kényszerülnek azért, hogy a választók elől elrejtsék magukat. Álcivil szervezetek, mellébeszélő politikusok. (PszichoPetit sem a kórházakról kell kérdezni, hanem bevándorlásról, LMBTQ propagandáról, háborúról). A libsik gazdáinak totális rémálma, ha ez a két erő egyesül, ami Magyarországon jelenleg zajlik. Nem véletlenül mászott rá a nemzetközi libsi csürhe egy kis 10 milliós országra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!