Perelné a Tiktok Amerikát, áll a bál, Biden is úgy tilt, hogy fenn van

2024. május 08. 11:19

Radikális lépésre szánta el magát az amerikai kongresszus, a TikTok perelne, lesz baj bőven. Mutatjuk.

2024. május 08. 11:19
TikTok

A TikTok tulajdonosa pert indított, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy az Egyesült Államok betiltsa az alkalmazást azon esetben, ha a kínai anyavállalat nem adja el a benne lévő részesedését – írja a BBC.

Attól való félelmében, hogy amerikaiak millióinak adatai kerülhetnek Kína kezébe, a washingtoni kongresszus úgy döntött, megpróbálja leválasztani a TikTokot pekingi székhelyű anyavállalatáról, a ByteDance-ről.

Ezt is ajánljuk a témában

A TikTok úgy reagált: a ByteDance „nem Kína vagy bármely más ország ügynöke”, nem is kínai cég, hiszen számos globális befektetése van.

Havonta mintegy 170 millió amerikai (a lakosság nagyjábóli fele) használja a TikTokot, köztük minden hatodik tinédzser. A Pew Research Center szerint egyötödük azt állítja, hogy „szinte állandóan”. Az amerikai felhasználók több mint 40 százaléka állítja, hogy ez a rendszeres hírforrásuk. A cég amerikai bevétele 2023-ban a becslések szerint 16-20 milliárd dollár közt lehetett. 

Az applikáció legnagyobb piaca Amerika, innen van a felhasználói 17 százaléka.

A kongresszus TikTokkal kapcsolatos döntését a vállalat kedden megtámadta, „a szólásszabadság jogaiba való rendkívüli beavatkozásnak” nevezve azt.

A kongresszus azért döntött úgy, megpróbálja rákényszeríteni az alkalmazás eladására az anyavállalatot, mert ez egyszerűbbnek tűnt, mint a betiltás. Az ügy azonban újabb konfliktust okozott Washington és Peking között. A TikTokért százmilliárd dollárt lehetne kérni.

A ByteDance tulajdonosai 2012-ben indították el a Douyin videóapplikációt, és 2016-ban a TikTokot, azóta lényegében a világ legnépszerűbb közösségimédia-platformájává nőtte ki magát. A TikTokot az anyacég Los Angeles-i és szingapúri leányvállalatai üzemeltetik. Alapítóinak csak 20 százalékos részesedése van a ByteDance-ben, de ez döntő beleszólást jelent a cég ügyeibe. 

Az alkalmazást 60 százalékban nagybefektetők tulajdonolják, köztük amerikai vállalatok is. Öt boardtagjából három amerikai 

– jegyzi meg a BBC.

Az Egyesült Államok régóta komolyan aggódik Kína felemelkedése, illetve titkosszolgálati tevékenysége miatt is. Washington 2022-ben megtiltotta öt kínai vállalat, köztük a Huawei és a ZTE kommunikációs eszközeinek értékesítését és behozatalát. Mostanra a gyanú kiterjedt az olyan infrastruktúrára is, mint a kínai gyártmányú daruk, amelyek gyakoriak az amerikai kikötőkben, beleértve a hadsereg által használtakat is.

Peking ezeket az aggodalmakat amerikai paranoiának minősítette, és arra figyelmeztetett, hogy a TikTok betiltása „elkerülhetetlenül visszaüt az USA-ra”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

A TikTok 2022 óta a biztonsági aggályok miatt az összes amerikai felhasználó adatait a texasi székhelyű Oracle technológiai óriáscégen keresztül vezeti át. A TikTok hangsúlyozta, hogy az amerikai adatokat az Oracle amerikai szerverein tárolják. Mindennek ellenére a washingtoni kongresszus alsóháza, a képviselőház márciusban megszavazta, hogy hat hónapot adott az anyavállalatnak, hogy eladja a részesedését az alkalmazásban. Ezután a képviselőház és a szenátus kilenc hónapra bővítette ki a határidőt, Biden elnöknek pedig joga van még újabb kilencven nappal meghosszabbítani ezt.

Amerika egyébként nem az első ország lenne a világon, ami betiltja az applikációt, India ugyanis már betiltotta azt 2020-ban.

2021-ben Donald Trump is megpróbálta betiltatni az alkalmazást, ám akkor bírák törvényellenesnek nyilvánították a lépést.

Amerika mellett az Európai Unió is folyamatosan fontolgatja a TikTokkal kapcsolatos szabályozást. Eközben egyre több amerikai és az EU-s politikus „megy föl” a TikTokra. A Biden-kormány egy éve kötelezte a kormányzati szerveket, hogy a kormányzati eszközökről távolítsák el az alkalmazást, ám a Biden-kampány 2024 februárjában létrehozta a maga TikTok-fiókját.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­I­g­­a­­­z­­­i n­i­m­f­o­m­á­­­n­i­á­­k­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
MyOp
2024. május 08. 11:47
Biden apónak aztán teljesen mindegy, hogy tilt vagy fenn van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!