Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A német külügyminiszter újabb és újabb fegyvereket követel Ukrajnának

2024. május 17. 16:29

Ismét követelőzik, most éppen a harkivi ukrán visszavonulás miatt gondolja úgy, jó lenne, ha az ukránok el tudnának lőni például Moszkváig.

2024. május 17. 16:29
Baerbock a Bundestagban

Nyitóképünkön Annalena Baerbock a Bundestagban. Forrás: Juliane Sonntag / Photothek Media Lab / dpa Picture-Alliance via AFP

***

Több nagy hatótávolságú fegyver kell az ukránoknak – közölte Annalena Baerbock a külügyminiszterek strasbourgi találkozóján, pénteken – írta meg a Reuters.

A német külügyér szerint ugyanis ez kell ahhoz, hogy Kijev fel tudja tartóztatni az oroszok előrenyomulását az északi Harkiv régióban. Baerbock hozzátette, „rendkívül drámai” a helyzet az ország második legnagyobb városában.

Ebben mindenképpen igazat mondott, ukrán szempontból Harkiv borzalmas támadásokat szenved el, legutóbb tizenhat órán keresztül rakétázták azt az oroszok. 

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett, mint arról a Reuters is szót ejt, az orosz erők az elmúlt napokban több kilométer mélységben nyomultak előre, amivel Kijevet arra kényszerítették, hogy a keleti, szintén kritikus frontszakaszokról vonjon el erőket a védekezéshez, miközben kénytelenek voltak beismerni az orosz áttörést.

Ezt is ajánljuk a témában

Baerbock szerint most az a fontos, hogy elvágják az orosz utánpótlási útvonalakat, s

olyan fegyvereket adjanak Ukrajnának, amelyek „közepes és nagy távolságokon is használhatók”

Németország a 2022-es orosz invázió óta Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítójává vált, de, mint emlékezetes, Olaf Scholz kancellár eddig nem akarta Kijevet nagy hatótávolságú Taurus rakétákkal felszerelni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ismert: a Taurus légi indítású manőverező robotrepülőgépek akár 500 kilométerre lévő célpontokat is nagy pontossággal képesek megsemmisíteni, így ezekkel Ukrajna jóval a frontvonal mögött található célpontokra is csapást mérhetne. Márpedig a frontvonal nem húzódik sokkal messzebb Moszkvától…

Baerbock viszont a kormányon belül nagy élharcosa az ukrán fegyverkezésnek, sokadszor szólít fel az ukránok állig felfegyverzésére az orosz-ukrán háború 2022 februári kitörése óta:

2022 áprilisában a nyugati országokat sürgette, hogy adjanak nehézfegyvereket, köztük tankokat és tüzérséget Ukrajnának, és már ekkor bírálta Scholzot, hogy késlekedik a szállítással, mondván, erre sürgősen szüksége van Kijevnek.

2022 szeptemberében Kijevbe látogatott, ahol megerősítette Berlin elkötelezettségét Ukrajna katonai megsegítése mellett, és ígérte, Ukrajna folyamatosan megkapja a szükséges katonai támogatást.
2023 szeptemberében a támadások következtében azt találta ki, hogy Ukrajnát légvédelmi rendszerekkel, köztük Patriot rakétákkal kell ellátni, még arra is felszólította az európai államokat, hogy tekintsék át saját Patriot rendszereiket, hogy gyorsabban lehessen azokat Ukrajnának adni.

2024 februárjában a második évfordulón Odesszában aztán szintén katonai segítséget ígért, itt volt egy kis incidense is egy orosz drónnal.

Ezt is ajánljuk a témában

Baerbock és kancellárja között a vita folyamatos, mert Scholz mindeközben óvatosabb, és elsősorban a védekezésre alkalmas fegyverzet szállítását favorizálja.

Aztán – tekintettel arra, hogy a jelenlegi német kormány támogatottsága, Scholzostul-Baerbockostul történelmi mélyponton van, – sanszos, hogy a jövőre esedékes Bundestag-választások nyomán az egész vita okafogyottá válik.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­s­z­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­u­­n­­­c­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
alenka
2024. május 18. 02:20
Tommaso cuncusomnak: légy békében már végre magaddal és akkor minket is békén hagysz. Nyugodj bele, ukiiiikiiikriiiijniii - nak vége, kihal a fasizmus...felszabadul Magyarország, Szlovákia, Oroszország és Európa összes országa...amennyiben ez ellenedre van, picikém, kérlek , pakolj és húzz az uki frontra ... Lehet, elrettented az oroszokat.. Szeretettel a te felvidéki muszka ügynököd... Puszika...
DE JÓ
2024. május 17. 22:31
Nagyszerű... A mai felnőtt ukránok nagyszülei együtt harcoltak az oroszokkal az őket akkor kiirtani és elfoglalni akaró németekkel szemben. Az unokáik most visszahozzák a német fegyvereket a földjükre, és segédkeznek Oroszország elszigetelésében és meggyengítésében, aminek a végső célja, hogy Oroszországot a németek és szövetségeseik (akik egykor a németek ellenségei voltak) uralma alá hajtsák. Ez az egész őrület nem következett volna be, ha az ukránok nem adják el magukat Hitler tervének megismétlőinek.
tetx
2024. május 17. 20:17
Szerintem Németország történelmében nem volt egy ilyen ostoba, senki, totálisan értéktelen, marhára senkit nem érdeklő külügyminiszter.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!