Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

2024. április 23. 22:52

Átfogó jelentésben mutat rá az Egyesült Államok a példátlan román körülményekre: emberi jogok sárba tiprásáról és súlyos kormányzati korrupcióról írnak.

2024. április 23. 22:52
Manifestation de routiers et d'agriculteurs roumains

Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

Idén is közzétette Romániára vonatkozó 2023-as emberi jogi jelentését az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma, amely komoly aggodalomra adhat okot: mint megjegyzik, az országban nem történt jelentős változás az emberi jogok tiszteletben tartásának vonatkozásában, illetve kitérnek a súlyos kormányzati korrupcióra is – írja a Maszol.

A jelentésben kitérnek rá, a nyilvános gyűlöletkeltés vagy megkülönböztetés büntetése szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntethető, ugyanakkor

külön törvények rendelkeznek az antiszemita vagy romaellenes eszmék és jelképek, valamint a fasiszta, rasszista és idegengyűlölő ideológiákhoz kapcsolódó eszmék és jelképek terjesztéséről.

Az áldozat etnikai vagy faji hovatartozása alapján elkövetett bűncselekmény súlyosbító körülménynek minősült, ami magasabb büntetést von maga után. Az összefoglaló megállapítja:

a román kormány nem hajtotta végre hatékonyan a törvényt, a faji vagy etnikai kisebbségek elleni diszkrimináción és erőszakon alapuló büntetőeljárások ritkák voltak”.

A szakemberek szerint a romaellenesség komoly társadalmi problémát jelent, a hatóságok nem vizsgálják megfelelően a romák elleni rendőri erőszakot. Ezen túlmenően komoly hiányosságokat tárt fel a romák tartós szegregációját illetően az oktatás és a lakhatás terén, valamint az egészségügyi ellátáshoz, a tiszta vízhez és a szennyvízelvezetéshez való nem megfelelő hozzáférést.

A magyar kisebbség elsősorban a magyar nyelv használatával kapcsolatos diszkriminációról számolt be, miután a román hatóságok nem tartják be azt a törvényt, amely kimondja, hogy anyanyelvükön intézhetik ügyeiket azokon a településeken, ahol a kisebbség a lakosság legalább 20 százalékát teszi ki. Ezeken a településeken ráadásul kétnyelvű útjelző táblákat is el kellene helyezniük a hatóságoknak.

Ezt is ajánljuk a témában

A 2021-es romániai népszámlálás alapján a romániai zsidó közösség száma 2378 fő, a valóság azonban mást mutat: a zsidó közösség képviselői szerint 7000 fő – nem véletlen az eltérés, az antiszemitizmus hangsúlyos az országban. A tanulmány eredményei szerint a közösségi médiában megjelenő antiszemita gyűlöletbeszédek többsége holokauszttorzítást, zsidó összeesküvés-elméleteket, valamint a nemzetiszocializmus bagatellizálását tartalmazza a mai Ukrajnával vagy Izraellel való összekapcsolásával. Továbbá közterületeket és intézményeket neveznek el háborús vagy emberiség elleni bűncselekményekért elítéltekről, amely szintén aggályosnak tekinthető az országjelentés szerint.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-80
2024. május 03. 22:14
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­­g­­ö­­s­­ ­­­l­­­á­­n­­y­­o­­k­ ­­­v­­á­­r­­­n­a­­k­­ ­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­𝗨­­𝗡
salmonella
2024. április 25. 07:42
Azért aggódnak, mert az oda telepített usa támaszpontok üzemképtelenné válnak mivel az oláhok rendre ellopják az üzemanyagot. Ezért is hívták be őket.
Obsitos Technikus
2024. április 24. 21:49
Küldjenek nekik tartós szőrtelenítőt.
Atti bá
2024. április 24. 19:41
:D Románok bántják a romákat? Nem gond, családban marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!