Városnyi katonai bázis épül szomszédunkban: Románia lesz a NATO éltanulója

2024. március 20. 05:35

Elkezdődött a konstancai Mihail Kogălniceanu NATO-támaszpont bővítése: végleges formájában akár tízezer katonának otthont adhat.

2024. március 20. 05:35
Románia NATO
Veress Csongor Balázs

Fotó:  DPA/Bernd Von Jutrczenka


Megkezdődtek a munkálatok Európa legnagyobb NATO katonai bázisán Romániában. A kisváros méretű, csaknem háromezer hektáros területen 

akár 10 ezer NATO-katona és családtagjaik állandó befogadására lesz alkalmas a helyszín.

A 2,5 milliárd eurós projekt keretében nemcsak kifutópályák, fegyverplatformok, katonai repülőgépek hangárjai épülnek, hanem iskolák, óvodák, üzletek és még kórház is.

Az elkészült bázis méretében és működési kapacitásában is felülmúlja a német ramsteini bázist. A projekt elsődleges célja a légi infrastruktúra képességeinek javítása, amely magában foglalja új kifutópályák, korszerű irányítótorony, jelző- és rádiónavigációs rendszerek, élvonalbeli repülésszimulátor és fejlett hangárlétesítmények építését.

A bázis a tervek szerint 2040-re éri el a teljes üzemkész állapotot és bármilyen típusú harci képesség befogadására alkalmas lesz.

Az időzítés nem véletlen, hiszen a transzatlanti blokk igyekszik megerősíteni képességeit a fekete-tengeri térségben, szem előtt tartva az ottani orosz tevékenységet. Már 1999 óta amerikai csapatok használják a konstancai bázist , jelenleg a 101. légideszant hadosztály elemeinek és szövetséges vadászgépeknek adnak otthont, amelyek kulcsfontosságú légirendészeti küldetésekre szolgálnak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Így vívják az észak-atlanti trónok harcát

Mark Rutte távozó holland kormányfő után újabb "magyarbarát" jelentkezett a a NATO-főtitkári tisztségéért, a leköszönő román elnök: Klaus Iohannis. De milyen esélyei vannak? S alkalmas a szerepre?

Barabás T. János, a Magyar Külügyi Intézet vezető elemzője és Románia-szakértője arra a kérdésünkre, hogy milyen szerepe van a szomszédunknak az Észak-atlanti Szövetségben, elmondta, hogy Romániában létezik egy káderrotáció alapján működő, gyors reagálású NATO vegyesdandár, ennek fő támaszpontja Kogălniceanu település közelében van, és elsősorban amerikai vadászgépek tartózkodnak itt. Ennek értelme az, hogy egy esetleges orosz fekete-tengeri katonai kihívást semlegesítsenek, hiszen egy háborús konfliktus légi háborúval kezdődik. 

Biztonságpolitikában a legnagyobb kihívásra összpontosítanak: nyugati vezetők többször kijelentették az utóbbi időben, 

hogy nem lehet kizárni egy NATO-orosz hagyományos háború kitörését az elkövetkező évtizedben. 

A romániai támaszpontbővítés azt is jelezheti, hogy egy esetleges háború esetében – aminek alacsony a valószínűsége, hiszen atomháborúvá fajulhat – a nyugati szövetségesek a Balti- és a Fekete-tengerek fölötti légi fölényt fogják leghamarabb megszerezni, ami nagymértékben elvágná a külvilágtól Oroszországot, és megnehezítené a NATO-államok elleni katonai műveleteit. Románia szerepe a NATO-ban a délkeleti szárny biztosítása, erőkivetítés Kelet-Európára, a Balkánra és a Közel-Keletre. A Romániában jelenleg tartózkodó NATO-erők fő feladata rövid ideig feltartóztatni egy esetleges orosz támadást, amíg a nyugati, főleg amerikai és francia erősítés meg nem érkezik. 

A vezető elemző az orosz-ukrán háború kapcsán Románia szerepéről kiemelte, hogy jelenleg a németországi Ramsteinben van az Európában állomásozó amerikai szárazföldi katonai erő nagy része, de a lengyelországi és romániai támaszpontépítéssel közelebb hozzák a lehetséges konfliktus zónához a gyors reagálású erőket.

Bukarest szerepének növekedése azt is jelzi, hogy Törökország egyre függetlenebb biztonságpolitikája miatt is regionális alternatívát keres a NATO feladata teljesítésére. A NATO romániai lépése indokolt, gondoljunk csak arra, hogy az elmúlt évben több orosz rakéta és drón is berepült „tévedésből” szomszédunk légterébe, ami a biztonságpolitika nyelvén nyomásgyakorlásnak, figyelmeztetésnek tekinthető, a NATO vezető ereje pedig elrettentéssel válaszol a kihívásra. 

Az orosz veszély akkor válhat komollyá, ha hadseregük eljut Odesszáig és Moldovát veszélyeztetik. 

Ismert az orosz elit ruszkij mir ideológiája, ami az orosz világ újjáteremtését óhajtja. 

Odessza elfoglalása ugyanakkor nem valószínű már a katonai erőviszonyok miatt sem. Ugyanakkor arra sem számítok, hogy a Kreml belenyugodna a NATO kelet-európai befolyásának növekedésében, és egy elhúzódó hibrid nyugat-kelet konfrontáció várható, amelynek Románia egyre fontosabb helyszíne lesz. 

A gazdasági, politikai, biztonsági, kiber, katonai nyomásgyakorláshoz ügynöki akciók, dezinformálás, társadalmi zavarok gerjesztése is várható. Sajnos ebből nem fogják kihagyni Magyarországot, például kisebbségi kérdésekben, a szuverenista politika megítélésében manipulálni fogják a közvéleményt, mindkét tábor részéről. 

Bár a Kogalniceanu támaszpont messze esik közös határunktól, a támaszpont bővítésének ránk is van hatása. 

Jelzés Budapest és Belgrád számára, hogy jobban el lesznek szigetelve Moszkvától, és hogy magasabb biztonsági, katonai készültség lesz térségünkben, beleértve a titkosszolgálati, kibervédelmi feladatokat is. A támaszpont építése viszont erősíti biztonságunkat: mi is a NATO déli szárnyához tartozunk, így a magyar honvédség, légierő, logisztika függvénybe kerül Kogalniceanuval, amely nem csupán légibázis lesz, hanem multifunkcionális katonai központ is. Egy tágabb térségben való biztonsági építkezésnek vagyunk tehát tanúi és részesei. 

Mindebből profitálhatunk is, hiszen az amerikai techcégek érdekeltebbek lesznek jelen lenni hazánkban, infrastruktúránk fejlesztése is fontos lesz, és például sérült katonákat rehabilitáló egészségügyi kapacitásokat is erősíthetnénk. A Három Tenger Kezdeményezés felfutása is várható: a balkáni energiavezetékek összekötése időszerű, ami energiapolitikánk számára előnyös. Ugyanakkor az ukrán-orosz háború hatása Romániára nem tisztázott, hiszen a konfliktus megmutatta, hogy a konvencionális katonai taktikák, a légierővel támogatott gépesített dandárok támadásai kevésbé sikeresek, ezért kiegészülnek egy elektromos hírszerzési, drón, tűzérségi/rakétázó háborúval. Amire szomszédunk sincs még felkészülve. Minden bizonnyal egy szorosabb együttműködés enyhítene ez utóbbi gondon. 

Gyorsan változó biztonsági környezetben élünk, amelyhez hozzá tartozik térségünk demográfiai válsága, gyenge infrastruktúrája is. Általában a világ egy összetett válságban van, aminek része a katonapolitikák átalakulása – ez utóbbi viszont reményt ad arra, hogy nem sietik el a nagy katonai összecsapásokat.  A Nyugat válságának valós okait még nem fogalmazták meg, nem lehet tudni például mit kezdenek a nagy adósságokkal, inflációval, ideológiai konfliktusokkal. Az év végi amerikai választások nem adnak még választ erre, legfeljebb az évtized végére lesznek világosabb válságkezelő stratégiák. 

Úgy tűnik, az amerikai biztonságpolitika egyre inkább Kínára fog összpontosítani, a romániai támaszpont bővítése tehát még időben megkezdődött – jelezve Bukarest erős lobbizó képességit.

Addig is folyamatos, alacsony szintű biztonsági válságban fogunk élni, 

amire a romániai NATO-támaszpont stabilitást teremtő hatással lesz.  

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2024. március 20. 10:25
"A kisváros méretű, csaknem háromezer hektáros területen akár 10 ezer NATO-katona és családtagjaik állandó befogadására lesz alkalmas a helyszín." Amíg szét nem lopják alóluk a betont is. :D
urban63
2024. március 20. 09:15
Ezeket is jól megszállták...
jooeee
2024. március 20. 08:56
2040-re NATO sem lesz.
elbert-0
2024. március 20. 08:43
Rebesgetik, hogy a banda is nevet vált Rammsteinről Kogălniceanura.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!