Szijjártó: Ha nem tudjuk megállítani a migránsokat, elveszítjük Európát

2024. február 15. 19:57

A magyar külügyminiszter szerint a bevándorlóknak vissza kell térniük, amint a körülmények azt lehetővé teszik.

2024. február 15. 19:57

Magyarország és az Európai Unió biztonságának szempontjából is kulcsszereplő ma Törökország, amely nélkül lehetetlen lenne a közösség előtt tornyosuló kihívások leküzdése – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Ankarában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a török kollégájával, Hakan Fidannal közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Magyarország és az Európai Unió biztonságának szempontjából is kulcsszereplő ma Törökország, amely nélkül lehetetlen lenne a közösség előtt tornyosuló kihívások leküzdése.  „És ez igaz a fizikai biztonsági kihívásokra, az energiabiztonsági kihívásokra és a gazdasági biztonságot érintő kihívásokra is” – mutatott rá.

Az EU-nak különösen nagy szüksége van Törökországra migráció kapcsán

Kiemelte, hogy az EU-nak különösen nagy szüksége van Törökországra az erősödő migrációs nyomással szembeni fellépésben.

Ha nem tudjuk meggátolni az illegális migránsok Európába jutását, akkor egészen egyszerűen el fogjuk veszíteni Európát,

márpedig mi ezt nem szeretnénk, s ezért nagyra becsüljük, hogy a migrációs nyomás folyamatos növekedése ellenére Törökország mindent megtesz annak érdekében, hogy féken tartsa a migrációs folyamatokat” – fogalmazott. Majd kitért arra is, hogy a törökhöz hasonlóan a magyar kormány is azon az állásponton van, hogy haza kell térniük a bevándorlóknak, amint azt a biztonsági körülmények lehetővé teszik.

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter az energiabiztonságról szólva leszögezte, hogy hazánk földgázellátása nem biztosítható a legfontosabb és egyik legmegbízhatóbb tranzitpartnernek számító Törökország nélkül, miután afelől érkezik az import döntő hányada. „Köszönöm, hogy önök nem használják politikai vagy gazdasági fegyverként az energiaellátás kérdését” – mondta.

Érintette a törökök terrorellenes harcát is, amelynek szavai szerint a jelenlegi globális terrorfenyegetés közepette hatalmas jelentősége van. A gazdasági együttműködés kapcsán pedig leszögezte, hogy Európának szüksége van a Törökországhoz hasonló partnerekre, a szorosabb együttműködéssel pedig talán vissza lehetne szerezni az utóbbi évek során elveszített versenyképességét a kontinensnek. „Ezért szeretném elmondani önöknek, hogy a július elsejével kezdődő magyar európai uniós elnökség során

prioritásnak fogjuk tekinteni az Európai Unió és Törökország közötti vámunió modernizálásának és kiterjesztésének elősegítését”

– közölte. „Szeretnénk végre lépéseket tenni a vízumkönnyítési megállapodás előremozdítása tekintetében is, és szeretnénk, ha elnökségi időszakunkban újra összeülne az Európai Unió és Törökország közötti társulási tanács” – tette hozzá.

„A transzatlanti világ egyfajta háborús pszichózisban szenved”

A miniszter végül az ukrajnai háborúra is kitért, és sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a transzatlanti világ egyfajta háborús pszichózisban szenved, és csak nagyon kevesen veszik maguknak a bátorságot, hogy a béke mellett érveljenek, a NATO-ban is csak Magyarország és Törökország tesz így.

„Mi azt gondoljuk, az idő bebizonyította, hogy hamis annak az állításnak a szajkózása, amely szerint a csatatéren van a megoldás. Ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren. Ott halott emberek vannak és pusztítás van, és minél tovább tart ez a háború, minél több fegyvert szállítanak, annál több ember fog meghalni” – fejtette ki. „Ezért Törökországhoz hasonlóan mi is a béke mellett érvelünk” – jelentette ki, és emlékeztetett, hogy az eddigi egyetlen sikeres közvetítési kísérlet Ankarához kötődik.

Valamint üdvözölte, hogy Törökország is azok közé tartozik, akik a józan észt előtérbe helyezve rendre kiállnak azon korábbi NATO-döntés mellett, miszerint mindent meg kell tenni a közvetlen konfrontáció elkerülése érdekében Oroszországgal. „Mi a magunk részéről a jövőben is mindent megteszünk a béke érdekében, s örülünk annak, hogy egy olyan nagy és erős ország, mint Törökország is ezt az álláspontot képviseli” – tudatta.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI/EPA/Necati Savas

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2024. február 17. 19:12
Semmi gond. Fel kell fegyverezni az embereket aztan hagy jojjenek. Lesz itt vadiuj vadnyugat..
mreinstand-2
2024. február 16. 04:41
“ A magyar külügyminiszter szerint a bevándorlóknak vissza kell térniük, amint a körülmények azt lehetővé teszik.” Visszatérek, amint megdöglötök. Addig hó itt, a szabad világban.
europész
2024. február 15. 22:15
Segelykialtas a semmibe.Europa ebbol mar nem tud kikeveredni.Hiaba fogjuk meg del es kelet felol a migraciot nyugat felol meg nagyobb nyomas fog rank nehezedni a jelentos tulszaporulat ami fokozatosan naprol napra novekszik terjedni fog keleti iranyba is.Akar eroszakos attelepites aran akar eletteruk novelese es hoditasi termeszetuk miatt..
P_F_Juli
2024. február 15. 22:13
"Ha nem tudjuk meggátolni az illegális migránsok Európába jutását, akkor egészen egyszerűen el fogjuk veszíteni Európát," Ahogy halad az idő, és ahogy egyre valószínűbb, hogy a migráns kvótát az EU Parlament meg fogja szavazni, nagy eséllyel az utolsó koporsószöget fogják az EU koporsójába beleütni. De valamennyit segíthet Törökország, viszont nem az ő feladatuk az EU határainak a védelme. Amíg az EU-nak nem lesz önálló hadereje, határvédelme, és korrekt külpolitikája, amely a tagállamok érdekében dolgozik és cselekszik, addig minden ilyen megnyilvánulás "halottnak a csók". Ápolhatunk jó kapcsolatot a törökökkel, talán a szárazföldi bevándorlást részben meg is tudja akadályozni, amennyiben rajtuk keresztül jönnének felénk, de a tengeri útvonalakat nem nekik kell lezárni. De ha a jövőben egyetlen bevándorló sem jönne, már akkor is késő lenne, mivel vannak már elegen ahhoz, hogy bármikor elkezdhetnek "hadseregként működni".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!