Több százmilliárd dollárnyi jóvátételt kaphatnak a feketék Kaliforniában

2023. május 07. 12:53

„A jóvátétel nem csak erkölcsileg indokolható, hanem képes kezelni a régóta fennálló faji egyenlőtlenségeket is” – mondta Barbara Lee demokrata képviselő.

2023. május 07. 12:53
null

Az Associated Press (AP) szerint a kaliforniai jóvátételi munkacsoport szombaton megszavazott egy sor javaslatot, melyek értelmében az állam fekete lakosai több milliárd dollárnyi jóvátételt kaphatnak – írja a The Hill.

Amennyiben a kaliforniai törvényhozás és Gavin Newsom demokrata kormányzó jóváhagyja, a javaslatok értelében az állam köteles egy bizonyos jóvátételi összeget biztosítani az afroamerikai lakosok részére az „állam diszkriminatív politikáiért”: beleértve az állítólagos tömeges bebörtönzést, az állítólagos rendőri túlkapásokat, az állítólagos környezeti igazságtalanságokat, az állítólagos lakhatási diszkriminációt, valamint az állítólagos egészségügyi egyenlőtlenségeket.

A testület közgazdászai szerint a jóvátétel több mint 800 milliárd dollárba kerülhet az államnak.

A jóvátétel nem csak erkölcsileg indokolható, hanem képes kezelni a régóta fennálló faji egyenlőtlenségeket is” – mondta Barbara Lee demokrata képviselő az AP szerint.

Newsom kormányzó 2020 októberében írt alá egy törvényt a munkacsoport létrehozásáról, amely ajánlásokat tesz a rabszolgaság jóvátételének ügyében. Egy tavaly kiadott ötszáz oldalas jelentésben a munkacsoport megjegyezte: a rabszolgasággal kapcsolatos megkülönböztetések és billogok „beágyazódva maradnak az Egyesült Államok politikai, jogi, egészségügyi, pénzügyi, oktatási, kulturális, környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági rendszereibe”.

Ha nem születik olyan átfogó megoldás, amely kifejezetten országunk rasszista alapjainak lebontását célozza, valamint a gyarmati- és az amerikai kormányok által okozott sérülések begyógyítására irányul, a „rabszolgasághoz köthető és onnan eredeztethető megkülönböztetések továbbra is ártani fognak az afroamerikaiaknak az élet szinte minden területén” – állítja a munkacsoport.

Kaliforniában egyébként nem volt rabszolgaság.

Valójában a börtönök jelenleg nem is olyan zsúfoltak és nem rasszisták, ahogy arról korábban írtunk, és ma a rendőrség sem rasszista.

Korábban 800 milliót írtunk, mivel a The Hill is ezt a számot közölte, szemben az AP 800 milliárdjával.

Nyitókép: Pacific Press / Getty Images Hungary

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szekértábor
2023. május 08. 13:22
Az jár a fejemben, hogy miután minden feketét kárpótlásban részesítenek a rabszolgaság miatt, utána vissza is vihetnék őket Afrikába, hogy az őseik elhurcolásáért is kárpótolják őket.
Igazszó
2023. május 08. 11:34
Zsidó vircsaft. Ott niggerekkel, itthon ciganyokkal. Beszopják ott is, itt is.
DFK
2023. május 08. 09:13
Mit vesznek belőle? gyapotföldet?
Daily
2023. május 08. 07:38
Az állam pénzén venne fehértől eltérő színű szavazatokat a demokrata vezetés. Csak kampány idején akarnak fizetni azt se donorpénzből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!