Az ukrajnai gyermekek mintegy fele kényszerült elhagyni az otthonát a háború miatt

2022. március 24. 13:47

Az UNICEF közleményéből az is kiderült, hogy mintegy kétmillióan már az országhatárt is átlépték.

2022. március 24. 13:47
null

„Az ukrajnai háború egy hónapja alatt 4,3 millió gyermek, az ország 7,5 milliósra becsült kiskorú lakosságának több mint fele kényszerült menekülni” – írta közleményében az UNICEF. 

A határt körülbelül 1,8 millió gyermek lépte át, a szomszédos országokban keresve menedéket a harcok elől.

A többiek az országon belül próbáltak biztonságba jutni.

Második világháború óta nem látott menekülthullám

Az ENSZ Gyermekalapját vezető Catherine Russell elmondta:

a második világháború óta alig akadt példa arra, hogy a gyermekek ilyen gyorsan és nagy számban kényszerüljenek menekülésre. Hozzátette: a háború tartós következményekkel járhat a jövendő nemzedékek számára. 

– jegyezte meg Russell. 

Több mint 80 gyermek vesztette már életét

A konfliktus kezdete óta legalább 81 gyermek vesztette életét és 108 sebesült meg az ENSZ emberi jogi főbiztosságának legfrissebb, szerdán közzétett jelentése szerint. A főbiztosság attól tart, hogy a valós számok ennél jóval magasabbak lehetnek.  

A háború a polgári infrastruktúrát is pusztította, és sok helyütt ellehetetlenítette a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz. Mintegy 1,4 millió ember maradt ivóvíz nélkül az országban. 

Az UNICEF úgy tudja, hogy több mint 450 ezer, 6 és 23 hónap közötti gyermeknek van szüksége élelmezési támogatásra. Emellett csökkent a beadott gyermekkori védőoltások száma, főként a kanyaró és a járványos gyermekbénulás esetében, ez pedig gyorsan járványok kialakulásához vezethet a túlzsúfolt területeken. 

A gyermekeknek békére és védelemre van szüksége

– hangsúlyozta Russell.

„Szükségük van a jogaikra. Az UNICEF továbbra is azonnali tűzszünetet és a gyermekek védelmét követeli. A kórházakat, az iskolákat és a civileknek otthont adó épületeket is magában foglaló kritikus infrastruktúra nem válhat támadások célpontjává” – hangsúlyozta a tisztségviselő. 

Az UNICEF és partnerei humanitárius segítséget nyújtanak a gyermekeknek Ukrajnában és a szomszédos országokban. A szervezet kilenc ukrajnai régió 49 kórházába – köztük Kijevbe, Harkivba, Dnyipróba és Lvivbe – szállított orvosi eszközöket, valamint vízzel és higiéniai termékekkel látja el az ostromlott lakosságot.

(MTI)

A nyitóképen háború elől menekülők a záhonyi vasútállomáson. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2022. március 24. 18:40
Csesszétek már meg hülye firkászok! A 40 milliós Ukrajnában legalább 10 millió gyerek lehetett! Abból még 1 millió sem hagyta el a hazáját!
Box Hill
2022. március 24. 16:01
Már az ukrajnai mesterséges éhínségben a Holodomorban is rá járt a rúd a gyerekekre. A 7 millió áldozatból 3 millió volt gyerek (Kun Miklós közlése)
1000bocs
2022. március 24. 15:41
A riporter kérdése: Az Irak elleni szankciók következtében FÉLMILLIÓ gyerek halt meg. Ez több mint Hiroshima. Megérte? Madeleine Albright. : Igen. Azt hisszük megérte. https://www.youtube.com/watch?v=RM0uvgHKZe8 Amerika nem először generál háborút önös érdekei miatt. És nem először más népek gyermekei halnak meg amerika érdekei miatt.
darázs
2022. március 24. 14:54
ha Zselé nem hagy fel az amerikai érdekek védelmével akkor Ukrajna kiürül
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!