Erdogan ugyanúgy végzi majd, mint Hitler vagy Sztálin

2020. január 27. 20:45

Törökország szíriai hadművelete elterelés, Erdogan zsarolni próbálja a Nyugatot, miközben a saját ellentmondásai egyre inkább sarokba szorítják. Interjú.

2020. január 27. 20:45
Fethullah Gülen

„– Erdogan arra is törekszik, hogy a nemzetközi porondon is szerephez jusson. Hogyan értékeli a 2019 végi szíriai beavatkozást? 

– Az egy elterelő hadművelet volt. El akarta terelni az emberek figyelmét Törökország belső problémáiról. Amellett ez egy új lehetőség is volt a számára, hogy a muszlim világ erős embereként prezentálja magát. De világosan látjuk, mik az eredmények Szíriában. Gyilkos lett belőle, mert egy valószerűtlen felkelést támogatott. Nagy felelősssége van mindenben, ami történt. Halottak ezrei, menekültek milliói, ez a sok szörnyűség. Rengeteg vér tapad a kezeihez. Egy egykori minisztere megkérdezett, hogy mi lehet a kiút a szíriai válságból. Azt mondtam, megállapodást kellene kötnünk, és lépésről lépésre a demokrácia felé haladni. Azt mondtam, hogy a fokozatos demokratizálódás folyamatát kellene támogatni Szíriában, és szükség esetén segíteni Aszadnak, hogy egy vagy két cikluson keresztül elnök maradhasson, miközben biztosítjuk, hogy minden népcsoport – függetlenül attól, hogy kisebbségi vagy többségi – képviseltethesse magát a parlamentben. De egyszerűen nem vettek tudomást a tanácsomról. 

– A líbiai helyzet befolyásolása is hiba? 

– Líbiában mindig is voltak feszültségek a különböző régiók között. Erdogan itt is negatív szerepet játszik, amikor bizonyos csoportokat támogat. A muszlim világ új vezetője akar lennim de hogyan formálhat valaki igényt egy ilyen pozícióra, ha olyan folyamatokat támogat, amik konfliktust szítanak a szunniták között? Egyre inkább sarokba szorítják a saját ellentmondásai. Minden nárcisztikus zsarnok, mint Hitler vagy Sztálin, rosszul jár a végén. Az uralkodásuk mindig haraggal végződik. Ő is ugyanerre a sorsra fog jutni. 

– Eközben Erdogan továbbra is nyomást gyakorol a Nyugatra, és azzal fenyegetőzik, hogy kilép a NATO-ból. Gondolja, hogy tényleg így tesz? 

– Erdogan a jelek szerint együttműködne Oroszországgal és a Sanghaji Együttműködési Szervezettel. De ez csak egy blöff. Próbál zsarolni, de nem nélkülözheti a Nyugatot. Szüksége van a Nyugatra, hogy megvédje őt. Ezt a retorikát csak arra használja, hogy meggyőzze a szövetségeseit. Személyesen azt gondolom, hogy Törökországnak továbbra is fenn kell tartania a kapcsolatait a NATO-val és Európával. 

– Mindenesetre úgy tűnik, Törökország EU-csatlakozása lekerült a napirendről. Sajnálja? 

– Jelen pillanatban, egy ilyen totalitárius kormánnyal, nem látom, hogyan volna lehetséges az Európai Unió tagjává válni. Olyanoktól, akik erőszakkal, gyűlölettel, és bosszúval tartják magukat hatalmon, semmit sem lehet várni. Franciaország és Németország szemében Törökország minden hitelességét elveszítette. A mi mozgalmunk viszont mindig az Európai Unióhoz való közeledésért fog küzdeni, mert ebből tanulhatunk és profitálhatunk.”  

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2020. január 28. 20:22
Muszlim is lehet lipcsy.
Da Vinci
2020. január 28. 12:15
Gülle = hígtrágya
B_kanya
2020. január 28. 11:50
Pont ugyanaz a szóhasználat, mint az itteni ligetező elkenségeink, akik még a "Millát" is Ukrajnából "koppintották" "Majdan".... Egyre inkább az a látszat, hogy kardigán szultán - bár nagy gazember - mégiscsak igazat mond és mégis meg akarták ölni a pancserpuccs alatt, nem véletlenül jár azóta rendszeresen kézcsókra a Cárhoz.
Csák Ányos
2020. január 28. 11:15
Erdogan, Putyin, Duterte, Bolsonaro, Modi, Trump... - a 21. század széljobber populistái, aki ugyanolyan káoszba akarják rántani a világot, mint amilyen az 1939-45 közötti időszak volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!