Őrizetbe vett hat feltételezett gülenistát a török titkosszolgálat Moldovában

2018. szeptember 06. 21:16

A vád szerint kapcsolatban állnak Fethullah Gülen hitszónok hálózatával.

2018. szeptember 06. 21:16

A török titkosszolgálat (MIT) őrizetbe vett hat, török állampolgárságú professzort Moldovában annak gyanújával, hogy kapcsolatban állnak a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Fethullah Gülen hitszónok hálózatával – adta hírül csütörtökön a Günes török napilap, amely a lépést  jogellenesnek minősítette.

A forrás szerint a MIT ügynökei csütörtök reggel öt docenst lakhelyükön, míg egy hatodikat abban az oktatási intézményben vették őrizetbe, ahol dolgozott. A napilap egy fényképet is közölt, amelyen néhány férfi látható, amint egy furgonba vezetik őket. A bulvárlapként nyilvántartott, ugyanakkor kormánypártinak számító Günes szerint a professzorokat Törökországba szállítják, hogy elítéljék őket, mint a 2016. július 15-ei törökországi puccskísérletért Ankara által felelőssé tett Gülen hálózatának tagjait.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet csütörtöki közleményében elítélte a hat török állampolgár jogellenes őrizetbe vételét, amelyet azonban nem a MIT-nek, hanem a moldovai hírszerzésnek tulajdonít. Az AI úgy tudja, hogy az őrizetbe vett férfiak az Orizont-iskolában dolgoztak, amely egy török alapítványtól függ.

Bekir Bozdag volt török külügyminiszter-helyettes a Habertürk török hírtelevíziónak áprilisban adott interjújában elmondta: az MIT a 2016. július 15-ei puccskísérletért felelőssé tett nemzetközi hálózat 80 feltételezett tagját „gyűjtötte be” és szállította haza külföldről Törökországba. A műveletek 18 országot érintettek, és a jövőben is folytatódnak – tette hozzá. A szóvivő nem nevezte meg az országokat.

Ankara Gülen terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalmát teszi felelőssé a 2016-os incidensért. A hitszónok tagadja, hogy köze volt a történtekhez.

(MTI)

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
békalepcse
2018. szeptember 06. 23:28
Ez van ma, nincs jogállam, csak bárhol működő terrorista szolgálatok. Egy kérdés van, mi lesz holnap? Versenyezni fognak a "szolgálatok", kit melyik gittegylet szállít hová, kényük szerint?
fakutya Bobber
2018. szeptember 06. 21:41
A puccsisták a 96 atomtöltettel próbáltak szórakozni. Basszák csak meg őket, akárhol is vannak.
bunko_jobbos
2018. szeptember 06. 21:38
Mi van, bazdmeg??! Ez milyen ország? Egy idegen állam rendőrei a területén??? Mondjuk Moldova. Milyen ország lenne? Semmilyen. De az ezért akkor is durva.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!