Egyszerre kocsmázhatunk Szlovéniában és Horvátországban

2018. július 30. 12:33

Enni Szlovéniában lehet, mosdóba menni már Horvátországban.

2018. július 30. 12:33

A Condé Nast Traveler számolt be régebben a „Kalin” nevű fogadóról, amely a horvát-szlovén nemzetközi határon fekszik. A Balkánon folyó határkonfliktusok kimondhatatlanul sok bajt okoztak a századok alatt, de ne feledjük: a volt Jugoszláviához tartozó Horvátország és Szlovénia igazából soha nem álltak háborúban egymással. Ez persze nem azt jelenti, hogy szeretik is egymást. Mi történik, amikor egy szép vendéglőt üzemeltetnél, pont olyat, amelyik a határon fekszik? 

Amikor Jugoszlávia 1991-ben felbomlott, a két ország közötti új határt egy apró patak mentén húzták meg, amely a szlovén Obrezje városkát elválasztotta a horvát Bregana városától.
 
Egy rusztikus helyi fogadó, a Kalin közvetlenül a határon helyezkedik el. Tulajdonosa Sasha Kalin – egy szlovén apa és egy horvát nő fia – világoszöld vonalat festett a padlóra, ezzel jelezve a vendégek számára, hogy hol húzódik a fogadón belül a nemzetközi határ. A vendéglátóegység étterem része Szlovéniához tartozik, viszont, ha valaki biliárdozni szeretne vagy meglátogatni a mosdót, azt már Horvátországban teheti meg.  

A cikkből kiderül, hogy mind a két nemzet határvédői képviseltetik magukat a környéken, ha rossz irányba indulnál haza a horvát állam emberei hamar visszafordítanak, hogy „biztosítsák a határok védelmét”. Érzik a frissen sült malac illatát, de soha nem rendelnek ételt a Kalinból. 

Egy multinacionális bárt vezetni – a semmi közepén – elég húzós. Kalin Szlovéniában fizet adót, de külön-külön van horvát és szlovén telefonszáma is. Nincs túl sok horvát vendége most, mivel muszáj útlevelet felmutatniuk a bejárati ajtónál, így csak szlovén sört tart raktáron.

A két nemzet sok helyen továbbra is vitában áll a határokat illetően a Piran-öböl környékén. A határvonal horvát verziója megakadályozza Szlovénia nemzetközi vizekhez való hozzáférését, míg a szlovénok arra törekedtek a „megtorlás alatt”, hogy megnehezítsék a horvátok belépését az EU-ba és a NATO-ba.  A múlt évben az EU választottbírósága egy folyosót ítélt Szlovéniának, amellyel elérhetőek váltak volna közvetlenül a nemzetközi vizek, de Horvátország megtagadta az ítéletet. Sasha Kalin továbbra is várja azt a napot, amikor a horvátok csatlakoznak a schengeni övezet útlevélmentes zónájához. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2018. augusztus 01. 05:07
a piráni öböllel kapcsolatos tengeri határvita és a horvátok orosz orientációja miatt a közeli évtizedben változatlanul lesz határellenőrzés, igy érdemesebb a szlovén tengerpartot választani Portorozs kiváló hely..DDDDDDDDD
DrPepper
2018. július 30. 20:04
Bizarr. Bár ha egyszer a horvátok is csatlakoznak Schengenhez, szerinem fel fog futni az üzlet. Az idén pont a Pirani öböl horvát részén nyaraltunk, Umag közelében, így többször is átmentünk a szlovén-horvát határon. Elég idegesítő volt a folytonos határellenőrzés, bár 15-20 percnél nem kellett többet várni. A szombati hazaúton viszont - szerencsére nem kifelé - brutális, kilométerekben mérhető kocsisor várakozott a belépésre, nekik simán befigyelt 4-5 óra.
gudmen
2018. július 30. 13:12
Mrozek....
cutcopy
2018. július 30. 12:52
"ha rossz irányba indulnál haza a horvát állam emberei hamar visszafordítanak, hogy „biztosítsák a határok védelmét” És a libsik még erre az EU-ra büszkék..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!