Több száz éves grönlandi cápát találtak

2016. augusztus 12. 11:25

Koppenhágai tudósok több száz éve élő grönlandi cápára találtak: ha az életkorra vonatkozó kutatás igaz, ez a cápa a reneszánsz kortól az űrkorszakig végigélte az emberiség újkori történetét.

2016. augusztus 12. 11:25

Több száz éves grönlandi cápára találtak koppenhágai kutatók – írja a brit Guardian. Ahogy a brit lap írja, az átlagbecslés alapján I. Jakab király, vagy magyar szempontból Bocskai és Bethlen fejedelmek korában születhetett az atlanti óceáni cápa, hogy aztán végigélje az óceánban az emberiség négyszáz évnyi történelmét, beleértve az ipari forradalmat, két világháborút, a kommunizmus megszületését és bukását.

Az átlagosan öt méterre megnövő, szürke grönlandi cápák a világ legnagyobb ragadozói közé tartoznak, de eddig keveset tudott róluk a tudomány. A cápafaj az észak-atlanti, jeges-tengeri tápláléklánc csúcsragadozója. A most talált példány a világ egyik legöregebb állata lehet, amire valaha is rátaláltak.

A tudósok a cápa szemlencséjében található proteineknek az életút során változó, fejlődő szerkezetéből következtettek a példány életkorára, radiokarbon vizsgálatokkal. A 28 vizsgált cápa közül a kutatás szerint 25 példány 1960 előtt született, de a legnagyobb közülük, egy nőstény, a kormeghatározás alapján 272 és 512 év közötti életkorral rendelkezhet. A kutatás szerint a nőstény grönlandi cápák csak mintegy 150 éves korukra nőnek akkorára, hogy utóduk lehessen. 

A Guardian ugyanakkor arról is ír: van olyan tudós, aki nincs meggyőződve a kutatás eredményének pontosságáról.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2016. augusztus 13. 13:10
Az MTA nyelvészei döntsék már el, hogy több darab száz éves cápáról, vagy egy darab többszáz évesről van-e szó? Ilyen az amikor az MTA finnugrászi alapon összeeszkábált helyesírási szabálya szembe megy az élő nyelvvel!
illiberator
2016. augusztus 12. 15:10
Évgyűrűk alapján határozták meg a korát?
mo ching
2016. augusztus 12. 12:21
Ha a cápa szemlencséjét tanulmányozzák a tudósok a szárazföldön, vagy a kutatóhajó laborjában, akkor a cápa már jó eséllyel halott, de legalábbis félszemű. Mi volt a menü, cápauszony leves rántott bébifókával?
Nyest
2016. augusztus 12. 12:00
Tette mindezt greenpeace aktivisták, meg ,,civil'' szervezetek segítsége nélkül. Nade most majd kap egy mikrochipet, nyakörvet, agyonvizsgálják, azután elengedik, hogy néhány hónap után ismét kianalizálják. Mindazon által tiszteletet parancsoló lény. Drukkolok neki, hogy ezt a beteg kort is átvészelje.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!