Német jövőkutató: társadalmi konfliktusok fenyegetnek és jön a konzervatív reneszánsz

2015. november 05. 11:34

Alapvetően meg fognak változni a németek félelmei az érkező többszázezres migránstömegnek köszönhetően – állítja Horst W. Opaschowski német jövőkutató. Szerinte 2025-re fenyegetőbbek lesznek a társadalmi konfliktusok, mint a szegénység és más gazdasági nehézségek, a politika pedig vak ezekre a kilátásokra.

2015. november 05. 11:34

Gyökeresen meg fog változni a németek „félelemskálája” a tömeges migráció következtében Horst W. Opaschowski német jövőkutató szerint. Opaschowski azt jósolja: 2025-re fenyegetőbbnek érzik majd az emberek a társadalmi konfliktusokat az olyan gazdasági problémáknál mint a szegénység vagy a munkanélküliség.

Már most megalapozottan állíthatjuk, hogy konfliktusok fenyegetnek a honosok és külföldiek, keresztények és muszlimok között. Mindez mélyebb társadalmi szakadásokhoz vezet, mint a gazdagok és a szegények közti szakadék – mondta a kutató a Deutschlandradio Kulturnak a Die Welt összefoglalója szerint.

Opaschowski rámutatott: a társadalom értékrendje is változni fog, az egoizmus és az önmegvalósítás helyett ismét visszatérnek majd a konzervatív értékek.

A jövőkutató azzal vádolja a politikusokat, hogy vakok mindezekre a kilátásokra, a mostani migránshelyzetre hektikusan reagálnak. Pedig már évtizedek óta látni lehetett, hogy a gazdagok és szegények közti óriási különbségek világszerte migrációs hullámokat indítanak majd el – tette hozzá.

Opaschowski szerint tervet kellene alkotnia Németországnak a következő 10-15 évre arról, hogy miként akarnak élni a jövőben. A jó együttélés kell, hogy legyen a cél, nem pedig az egyre több ember befogadása – hangsúlyozta.

 

Fotó: dpa

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. november 05. 16:53
Jé, egy normális német...
formaegy
2015. november 05. 13:03
"a politika pedig vak ezekre a kilátásokra." Nagyon is nyitva a szemük! MerkelHitler2 és bandája eladta az anyját is Sorosnak! Ő nem lesz ott, amikor ártatlan német emberek esnek áldozatul a mocskának! Szégyen gyalázat, amit Németország művel Európával! Szégyen gyalázat, hogy elmebajos hülyéket engednek megint, hogy a békét veszélyeztessék! Németország ellen kellene egy kib...tt nagy embargót hozni!
tango47
2015. november 05. 12:20
Kis túlzással ezt nálunk már az ovisok is tudják, csak ők még sajnos nem írták meg lavélben Merkelnek.
fogd a pénzt és kuss
2015. november 05. 12:14
"az érkező többszázezres migránstömegnek" több milliós akart mondani gondolom... mert a több százezres már rég teljesült a jövő meg úgy látszik csak a jövőkutató nem lássssa.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!