Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Lemondott a japán kormányfő

2010. június 02. 08:45

Hatojama Jukió kilenc hónapja állt az ázsiai szigetország élén, azalatt 70%-ról 20%-ról csökkent a támogatottsága. Megígérte, hogy a rendkívül népszerűtlen amerikai támaszpontot elköltöztetik Okinaváról - nem sikerült neki.

2010. június 02. 08:45

Lemondott a japán kormányfő szerdán - kilenc hónappal azután, hogy pártja, a Japán Demokratikus Párt 70%-kal megnyerte a választásokat. A párt most 20% körül áll, és a jövő hónapban a felsőházi választásokon is helyt kell állnia. Hatojama Jukió azért mondott le, mert nem sikerült elérnie, hogy a szigetországban rendkívül népszerűtlen amerikai támaszpontot elköltöztessék Okinaváról, sőt, ha lehet, akkor az ország területétől is.

Április végén százezres tüntetésen követelték a választási ígéreteik betartását, ám Tokió és Washington közötti tárgyalások nem a Japán Demokratikus Párt számára kielégítő eredménnyel zárultak, így a második világháború után létesített légibázist csak a sziget déli részére helyezik át. 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szeekely
2010. június 02. 10:03
Kaput! Okinawa betette a kaput. Hatoyama rendkivul gerinctelen modon -- es valasztasi igerete ellenere -- kiszolgaltatta ujabb 50 esztendore Okinawa lakossagat az amerikai haditengereszek kenyenek es kedvenek. Pedig a japan sziget lakossaganak mar regota telivolt a hocipoje a leanyaikat megeroszakolo barbar amerikai katonakbol. Hatoyamanak nem lett volna kotelessege megigerni, hogy kipakolja az amerikai hadsereget Okinawarol. S nem lett volna kotelessege megis marasztalni oket. Megis ezeket tette, nemigen maradt mas lehetosege, mint lelepni. Harakirirol mindazonaltal nem hallottunk...
Bence24
2010. június 02. 09:49
Na basszus, a japán politikáról írtam a májusban leadott szakdolgozatomat, erre a védésig az egész, tavaly kialakult konstrukció szinte összeomlik...
drienovác
2010. június 02. 09:16
ez se az mszp-ben tanult demokráciát! csak azért, mert nem sikerült valamit teljesítenie (amit egyébként legalább tisztességesen megpróbált keresztülvinni), lemondott - ettől még simán kitölthette volna a 4 évét, meg van ez zakkanva....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!