Fergeteges végítélet – Richard Kadrey: A végítélet kis doboza

2017. július 14. 11:15

A tolvaj Coop ellen összeesküdött az univerzum, vagy legalábbis Los Angeles mágikus alvilágának egy része. Mindenki azt akarja, hogy lopjon el egy dobozt, amit egyszer már ellopott, és ráadásul minden valószínűség szerint elhozhatja a világvégét. Vigyázat: Richard Kadrey könyvén nevetni fogunk.

2017. július 14. 11:15
Pintér Bence
Pannon Televízió

Richard Kadrey nem kezdő író: 1988-ban már jelent meg egy cyberpunk regénye, majd pár egyéb könyve, míg végül 2009-ben berobbant a Sandman Slim című regénnyel. Ebben a címszereplő a pokolból tér vissza Los Angeles-be, hogy bosszút álljon azokon, akik megölték a szerelmét. A történet sikerét a bestsellerség mellet jelzi, hogy azóta minden évben jelent meg folytatása (volt amikor több is), így a Sandman Slim-saga most a tizedik epizódjánál tart. Tavaly aztán Kadrey úgy döntött, hogy nyit egy új univerzumot: ez a könyv jelent meg most magyarul az Agave Könyveknél A végítélet kis doboza címmel.

Sok-sok éve: a Földet pusztulásra ítélte az Isten, de az ezzel megbízott kétbalkezes angyal elveszíti a dobozt, ami a végítéletet hozhatná erre a furcsa kis kísérletre. Napjainkban: Coop mágikus dolgok ellopására specializálódott tolvaj, aki egy rázós meló után hirtelen börtönben találja magát, aztán másfél év után hirtelen kint. Ráadásul egy meló is várja: a titokzatos Mr. Babylon szeretné, ha ellopna egy bizonyos dobozt. Coop egy szakajtónyi pénzért vállalja a bonyolultnak tűnő küldetést, de hamarosan még nagyobb slamasztikában találja magát.

A dobozra ugyanis nem csak Babylon tart igényt, hanem: a természetfeletti dolgokkal foglalkozó állami ügynökség, a KTO; két botcsinálta világvége-szekta; egy sor maffiózó; na meg az angyal, aki eredetileg elvesztette. Hogy, hogy nem, de mindenki arra akarja rávenni Coopot finom és kevésbé finom módszerekkel, hogy segítsen neki ebben. A tolvajnak ügyes megoldást kell kieszelnie, hogy ő és minden barátja túlélje a doboz körüli mizériát – na és hogy megmeneküljön a Föld a végső pusztulástól.

A fantasztikum és a humor házassága nagyon szuper dolgokra képes, urban fantasy-szettinggel pedig én még nem nagyon olvastam ilyesmit. Coop, a magánéletében lúzer, munkájában profi tolvaj klasszikus főhős egy hasonló történethez, a körülötte megjelenő alakok és helyzetek pedig mind-mind ismerősek lehetnek innen vagy onnan: Kadrey nem ebben eredeti, hanem abban, hogy ebből a katyvaszból képes valami nagyjából értelmes és egyértelműen nevettető dolgot kihozni.

Ilyen felütéssel szerintem a siker egyetlen mércéje, hogy mennyire jól szórakozik az ember olvasás közben, és ezt az akadályt nálam tökéletesen vette a könyv. A legszórakoztatóbb talán a két világvége-szekta volt Caleximus hétvégére jótékonysági sütit sütő híveivel, illetve a halétterem felett lakó Nagy Sötéttel, izé, Sötét Nagysággal, aki pedig híveivel együtt Abaddon elkötelezettje. Olvasás közben a Lawrence Block-olvasóknak egyébkén nem egyszer eszébe juthat Bernie Rhodenbarr alakja is, le is poroltam a könyveket a polcon, mert már régen olvastam.

Kadrey-nek bejöhetett az új világ, ugyanis idén februárban már meg is jelent a második kötet, amiben Coop és barátai egy múmiával szállnak szembe, aki vissza akarja hozni kedvesét a világba. A kedvese azonban – mily meglepő! – el akarja pusztítani a Földet. Én nem bánnám, ha ezt is olvashatnánk majd magyarul. Állítólag lesz benne egy elefánt is, aki egyáltalán nincs lenyűgözve.

*

Kövess minket Facebookon és Molyon, és olvasd el e-könyvünket a hazai fantasztikum helyzetéről!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik